Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats : guerra : sense clasificar
Del 19 al 29 de novembre l'exposició La Revolució Llibertària arriba a Barcelona
14 nov 2007
Del 19 al 29 de novembre l'exposició La Revolució Llibertària arriba a Barcelona
Via Laietana núm. 18, novena planta CGT
Programa_Revolució_Llibertària.pdf
Programa Revolució Llibertària.pdf (160,9 KiB)
a.jpg
Programa conferències Sala Costa i Font

Dia 19 de novembre a les 18.00 h:
Presentació/inauguració de l'exposició a càrrec de Rafael Iniesta, Secretari de Comunicació de la Federació Local de Barcelona

A les 19.00 h:
Refrigeri a la sala social de la CGT per a tots els assistents


Dia 22 de novembre a les 18.00 h:

Conferència sobre la Revolució Llibertària del 1936

Els fets que van portar a la revolució, per Manel Aisa, historiador Moderador, Rafael Iniesta, Secretari de Comunicació de la Federació Local de Barcelona



Dia 28 de novembre a les 18.00 h:

Conferència sobre la Revolució Llibertària del 1936

Incidència social de la revolució, a càrrec del Dr. Bernat Muniesa, Catedràtic d'Història

Pedagogia Llibertària, a càrrec del Catedràtic d'Història, Dr. Pere Solà

PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ

La Revolució espanyola va ser una realitat. L'han explicat els seus protagonistes, els militants de la Confederació, els homes i dones que la van fer possible.

L'exposició La Revolució Llibertària, 70 aniversari del 19 de juliol de 1936, neix amb la intenció de posar en relleu, amb imatges i amb documentació de l'època, els moments històrics referents a la seva existència. El propòsit és donar a conèixer a les noves generacions alguns dels fets que van viure els seus avis, al mateix temps que recordar a aquestes persones, que de manera molt sentida, van mantenir la flama viva de la Revolució en l'exili interior i exterior, i una vegada desapareguts van deixar constància de les seves vivències en enregistraments orals i testimoniatges escrits perquè la seva experiència ajudi a comprendre millor “aquest curt estiu de la anarquía�, aquest moment únic on la il•lusió d'un món nou es va fer realitat. El nostre reconeixement s'estén als llibertaris anònims i al poble vençut.

El 19 de juliol de 1936, va ser la culminació d'un procés de maduració revolucionari que va trobar, després del cop d'estat feixista del 18 de juliol, les condicions objectives necessàries per a eliminar els obstacles que s'oposaven al seu desenvolupament.

L'exposició, que consta de 26 panells i un muntatge audiovisual, inicia el seu recorregut mostrant els antecedents ètics i filosòfics de l'anarquisme i acaba plantejant el debat pendent de la Revolució. De forma descriptiva presenta cronològicament des de la Primera Internacional a les organitzacions que, com la Confederació Nacional del Treball, la Federació Anarquista Ibèrica, les Joventuts Llibertàries i Dones Lliures, conformen el Moviment Llibertari. Des del Naturisme a l'Esperanto, la Cultura �crata i la seva Filosofia, la Pedagogia Llibertària, els Ateneus, fins al procés produït el 19 de juliol, quan el poble en armes, frena el cop feixista en bona part del país i el proletariat entra en escena com principal actor, representant amb la pèrdua de la guerra el final del drama històric.

L'eclosió de la Revolució Llibertària, es va plasmar en infinitat de realitzacions. El nou ordre social, autogestionari, organitzat de baix a dalt, va tenir en les col•lectivitats el seu principal exponent. Els treballadors per primera vegada van viure tot allò que havien somiat, experimentant la llibertat, la solidaritat humana, el suport mutu i la igualtat entre homes i dones; amb una filosofia d'acord als requisits que demandava la nova societat i unes pràctiques compromeses amb la naturalesa i la fraternitat universal. Dècades de cultura llibertària i d'ensenyament racionalista, a través dels ateneus i els sindicats, van fer possible la preparació intel•lectual del poble.

La nostra intenció és actualitzar uns esdeveniments que van ocórrer i dels quals hem d'aprendre per a assimilar, recollint la part positiva d'ells, forjant així un pensament que inciti a l'acció. Per a finalitzar, ens agradaria haver pogut transmetre amb el recorregut de l'exposició, la veritat de la història de la Revolució espanyola i provocar un sentiment d'indignació contra la injustícia del que vam perdre en mans del feixisme, despertant la idea en les ments que un altre món va ser possible, amb la seguretat que si aconseguim introduir en el pensament la llavor llibertària, el futur serà millor.

Cristina Escrivà i Rafael Maestre, Comissaris de l'exposició

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Del 19 al 29 de novembre l'exposició La Revolució Llibertària arriba a Barcelona
14 nov 2007
a quien se le ocurre sacar un tríptico donde es más grande el logo del sindi y el nombre de la federación local que lo que se pretende publicitar. Riva, vuelve, please. la virgen lo que tenemos que ver...
Re: Del 19 al 29 de novembre l'exposició La Revolució Llibertària arriba a Barcelona
16 nov 2007
es gracioso ver lo manipulado que esta todo hoy en dia,vale que se pueda pensar o actuar de diferentes modos pero hay cosas que o son o no sin terminos medios.
Esta claro que la cgt utiliza el movimiento libertario cuando le interesa por que si no a que viene que tengan representantes en centros penitenciarios?
Podeis mirar esta pagina entre otras:
http://unionlibertaria.org/web/spip.php?article50
Sindicato Sindicat