Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[Mobilitzacions Bolonya] Estudiants tancats a la UB
14 nov 2007
Comunicat del grup d'estudiants tancats a la facultat de la UB Raval
Comunicat del grup d'estudiants tancats a la facultat de la UB Raval


Aquesta matinada unes desenes d'estudiants s'han tancat a la facultat de la Raval de la UB en
protesta contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior que, a l'actualitat s'està aplicant, cada
vegada de forma més completa a les universitats d'arreu dels Països Catalans. L'acció s'emmarca
dins les Jornades de lluita que es van convocar al 3er Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat l'octubre
d'aquest any a Atenes. En aquest sentit, els tancats han redactat unes demandes de cara al rectorat i
a la Conselleria d'Innovació, Universitat i Empresa per tal de posar fi al bloqueig així com han
cridat a la mobilització avui i demà dels estudiants d'arreu del país a través de les diferents
convocatòries, com la que la PMDUP organitza a les 12 del matí demà a la ciutat de Barcelona
(Plaça Universitat). Així mateix, informem que les persones que han realitzat l'acció han delegat les tasques de representació exterior, tant a nivell institucional com a nivell de comunicació pública, al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Els estudiants confien quque en poques hores hi haurà una primera reunió amb l'equip de govern de la UB, per tal d'avançar en les negociacions. A hores d'ara, hi ha una forta presència policial a l'exterior de la facultat.


Recull d'exigències dels i les tancades

Tancats per la universitat pública
Des de fa massa temps, els governs dels Països Catalans i dels Estats espanyol i francès estan duent a terme un seguit de mesures que, lluny d'apropar-nos cap a una universitat realment pública, estan encaminades a la privatització encoberta del nostre sistema universitari i dificulten encara més l'accés a les classes socials més desafavorides. A més a més, la relació creixent entre universitat i empresa a causa dels problemes de finançament de les universitats fan que aquestes passin a estar al servei del sector privat i no de la societat civil. D'aquesta manera, amb l'excusa d'una nova reforma a nivell europeu que unifica tot el sistema universitari, es volen aplicar aquestes polítiques neoliberals que elititzen i privatitzen encara més l'ensenyament superior.
És per tot això, que un grup d'estudiants hem decidit tancar-nos a la facultat del Raval de la
Universitat de Barcelona (UB) per mostrar el nostre rebuig a aquestes reformes i per aconseguir una universitat pública, popular i de qualitat. Així doncs, exigim:

– Que la universitat pública no es financi amb diners de l'empresa privada, per aquest motiu és necessari un augment molt considerable del recursos públics que acabi amb la precarietat imperant. Cal que els postgraus no estiguin subvencionats per empreses privades per evitar que en dictin els continguts i aconseguir així que estiguin al servei dels interessos socials i no dels empresarials.

– Que es garanteixi que el model docent es pugui desenvolupar correctament, és a dir, que les ràtios entre professors i alumnes i les infraestructures universitàries siguin les adequades en cada cas. A més, cal que el professorat conegui com aplicar el model docent, per tant, s'han de fer cursos obligatoris de renovació pedagògica.

– Que la Generalitat s'impliqui fermament en la defensa de llengua catalana en la universitat. D'una banda, doncs, exigim que concreti els apartats de la LUC i la Llei de Política Lingüística que fan referència als coneixements lingüístics del professorat exigint el títol del nivell C de català a tot el professorat contractat, ja que només d'aquesta manera es garanteix el dret del estudiant a poder expressar-se en català. D'altra banda, demanem a les universitats que garantitzin una oferta completa en català, l'utilitzin sense complexos en els postgraus, evitant canviar de llengua per tal de captar més estudiants. Al mateix temps demanem que totes les edicions fetes per les universitats i tot el material imprescindible per seguir cada assignatura sigui, com a mínim, en català.

– Que la Generalitat faciliti els desplaçaments a la universitat amb una rebaixa substancial dels preus dels transports públics pels estudiants, mesura similar a les que ja apliquen la majoria de països europeus.

– La creació d'un salari estudiantil, similar al salari mínim interprofessional, que permeti al
estudiants no haver de treballar durant els seus estudis i que es retorni progressivament un cop finalitzats els estudis en funció dels ingressos que tingui cada graduat. Ni aquest salari ni cap de les beques poden lligar els estudiants amb les entitats financeres privades.

– L'equiparació immediata de les taxes dels últims 10 anys amb l'IPC d'aquest mateix període, així com la seva posterior reducció fins a arribar a la gratuïtat.

– Que es garanteixi l'accés als graus i als postgraus a tots els estudiants que ho desitgin i que s'eviti qualsevol filtre socioeconòmic, com poden ser els elevats preus o la demanda de requisits acadèmics que no es poden aconseguir en l'ensenyament públic. Al mateix temps cal que es garanteixi un nombre suficients de places als postgraus que permeti als estudiants adquirir la formació que vulguin.

– Que es creï una conselleria pròpia d'universitats i recerca que permeti afrontar amb més
garanties els processos de canvi que actualment està vivint el sistema universitari català.

– Que es consultin i es tinguin en compte les propostes i les reivindicacions del moviment
estudiantil en totes les reformes i decrets que facin referència a la política educativa
universitària. Així doncs, exigim que es creï una taula de seguiment de les reformes
universitàries amb representació paritària d'estudiants, rectors i conselleria

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Mobilitzacions Bolonya] Estudiants tancats a la UB
14 nov 2007
CONCENTRACIÃ DE SUPORT DAVANT LA FACULTAT TOT EL MATÃ?!!!

<i>http://bcn.es/cgi-guia/guiamap4/cgi-guia/?actives=K001K013K014&zoom=1&sc;i>
Re: [Mobilitzacions Bolonya] Estudiants tancats a la UB
14 nov 2007
A por ellos!!
Pero...Vosotr@s os habeis fumado ya la blibia:No¿? Entonces no es lo mismo, pero Aparecido.
Jau!!
Sindicat Terrassa