|
Notícies :: altres temes |
Contra la LOE, la LOU, Bolonya i el reial decret. ni un pas enrere
|
|
per MAES |
12 nov 2007
|
MAES- moviment d' assamblees estudiantils de sabadell. Assamblees de base sense ideologia concreta, sense sectarisme i per fer un front unitari.
sobretot no volem fer "hombra" a la convocatoria que hi ha pel dissabte a BCN contra el feixisme, pero es important recordar que el proxim dijous 15 de novembre hi ha una vaga convocada en contra la LOE, la LOU, Bolonya i el reial decret.
MANIFESTACIO: PLAÇA UNIVERSITAT BCN 12 HORES
PER A GENT DE SABADELL: 10 H PLAÇA AJUNTAMENT (per marxar cap a BCN) |
Perque fer vaga?:
VAGA ESTUDIANTIL PEL DIA 15 DE NOVEMBRE.
LOE
- No compta amb recursos suficients per a evitar la massificació i augmentar el nombre i la qualitat dels centres públics.
- Avança en la privatització de l'ensenyament equiparant centres públics i privats alhora que augmenta les subvencions als concertats (s’amplien els concerts també a la segona etapa d'ensenyament infantil).
- Endureix l'accés a la universitat: endureix la selectivitat i permet una segona prova per universitats, mantenint aixà el doble filtre.
- Atorga importants concessions a l'església. Manté els acords amb la Santa Seu i no treu la religió de les escoles. A més permet la separació per raó de sexe i reafirma l'ensenyament d'acord amb la moral cristiana.
- Representa una clara retallada de llibertats democrà tiques. Augmenta els poders del director (triat per l'Administració) retallant-se'l al claustre i no reconeix el dret dels estudiants a fer Assemblees en hores lectives.
- Manté en la prà ctica la segregació mitjançant els itineraris, i no preveu cap mesura per a acabar amb el fracàs escolar. L'Estat espanyol està a la cua d'Europa en matèria educativa.
LOU
La LOU segueix els passos marcats pel Procés de Bolonya que parteix de l'Acord General sobre el Comerç de Serveis (AGCS) elaborat per l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i que pretén aplicar els criteris de lliure competència empresarial als serveis. En aquest tractat l'ensenyament és definit com un servei i, per tant, com una mercaderia que es compra i es ven.
No ens podem fiar d’ una organització antidemocrà tica i que només mira pels beneficis dels empresaris. Ja veiem les conseqûències que tenen molts paÃsos en tornar el deute extern que la OMC diu que és la solució per sortir de la pobresa.
Evitem que ens endeutin:
- S’ estableix els eurocrèdits; que multipliquen per tres les hores dels antics crèdits (ara seran 25-30 hores per crèdit), amb el consegüent augment dels preus de les matrÃcules. No obstant això, aquest augment d'hores no es correspon amb més classes –que disminueixen- sinó amb un augment en el volum de feina que ha de fer l'alumne –el que significa que les hores d'estudi a casa també s'hauran de pagar. A més, es fixa un termini per finalitzar les carreres, incorporant notables increments a la matrÃcula si s’excedeix el temps estipulat. La Declaració de Bolonya té com a objectiu que cada estudiant dediqui una mitjana de 40 hores setmanals a la universitat, impedint aixà poder compaginar estudis i treball.
- S'implanta una estructura d’estudis dividida en cicles grau i postgrau. El Grau consisteix en un ensenyament de continguts generals i de baixa qualitat, destinada a mà d'obra qualificada (com una FP especial o com si es tractés de fer un altre cop la ESO però més desenvolupat) i on, per a l'obtenció del tÃtol, serà obligatori un any de prà ctiques en empreses o institucions, on el treball no serà remunerat (no es cobrarà ). Això es el que abanç es deia esclavitud, ara es diu estudi pel desenvolupament de l’estudiant. A més, totes les patents sorgides pel fructuós treball dels estudians, ja no sera propietat seva ni de la universitat, sinó de les empreses, augmentan enormement els seus beneficis. El Postgrau correspon a l'ensenyament especialitzat (semblant a les actuals Llicenciatures) i incorpora proves d'accés molt dures i selectives, i preus prohibitius (a partir de 6000 euros).
- La Mobilitat Acadèmica és el punt de l’EEES més utilitzat pels defensors de la Declaració de Bolonya. Pretenen fer-nos creure que viatjarem per tota Europa escollint els països en els quals volem estudiar, quan en realitat només hi tindran accés els qui ho puguin pagar.
- La LOU va ser elaborada a esquenes de la comunitat estudiantil, i amb l'únic compromÃs de consultar-ho amb el Consejo de Coordinación Universitaria (format per rectors, universitats privades, vocals designats pel govern, i representants del Ministeri i de les Comunitats Autònomes).
També ratifica al Consell de Govern que va incorporar la LOU, on s'amplia la representació d'entitats polÃtiques i empresarials, introduint per aquesta via les exigències del mercat a la planificació università ria. De la mateixa forma, que queda enormement perjudicada la representació estudiantil en els òrgans del govern universitaris, quedant, a més de reduïda, com a representació simbòlica.
- L' elaboració d'un rà nquing d'universitats segons la seva “qualitatâ€?, amb l’objetiu de promoure la competitivitat entre universitats (semblant al model nord-americà ), per a aixà orientar la inversió empresarial cap a les universitats que millor garanteixin els seus interessos. Hi haurà per tant universitats de primera i segona classe, competint contÃnuament per ser més rendibles i aconseguir finançament. Això implica, d'una banda, obrir les portes de la universitat pública a les empreses privades (a la investigació, als programes de les carreres i als campus), i per un altre, un considerable augment de taxes i de la precarització dels treballadors –la LOU converteix a la universitat en una gran ETT ja que admet fins a un 49% de professors i investigadors amb contractes eventuals.
- Les beques deixen de ser beques, i ara passen a ser beques-prèstec. Aquests prèstecs ja han sigut implantats a les universitats d’ Alemania, i podem veure que es el paÃs amb menys universitaris d’ Europa i on es pot arribar a pagar 50.000 Euros per curs. Això provoca que molts joves s’ hipotequin podent arribar inclús als 30 anys d’ hipoteca. Si li sumem que han incrementat les hores lectives, que les condicions i els sous laborals del jovent són molt nefastes, que els pisos son inaccessibles, que els aliments primà ris han pujat un 30-40% el seu preu, això fa que la situació dels joves sigui molt més greu del que podrém pensar en un principi.
- Fa ara aproximadament una setmana s’ ha aprovat finalment el Reial Decret, que dona un gran pas CAP a la privatització, aprofundint encara més la Lou i el tractat de Bolonya.
Ara no podem aturtar la lluita estudiantil. Els nostres pares, avis, els nostres avantpassats, van lluitar pels serveis públics. Ara no ens podem deixar trepitjar pels interesos econòmics. No podem deixar trepitjar el nostre orgull i encara menys l ‘orgull dels nostres avantpassats. Tot el que tenim ara no és simple coincidencia, sinó que és fruit d’ una llarga i dura batalla que van dur a terme els nostres avantpassats. Si nosaltres ens rendim ara perderem totes aquestes conquestes que han costat més d’ un sigle de lluita i tants vessaments de Sang.
PER UNA EDUCACIÓ PÚBLICA, LAICA I DE QUALITAT.
CONTRA LA LOE, LA LOU, BOLONYA I EL REIAL DECRET.
CONTRA LA PRIVATITZACIÓ NI UN PAS ENRERE, CONTRA LA PRIVATITZACIÓ; UNIÓ I PROTESTA.
CONCENTRACIÓ SABADELL: 10 HORES PLAÇA DE L’ AJUNTAMENT
MANIFESTACIÓ BARCELONA: 12 HORES PLÇ UNIVERSITAT
MAES- moviment d' assamblees estudiantils de sabadell
PER ACABAR FER UNA CRIDA A LA MOBILITZACIÓ ANTIFEIXISTA DEL 17 N A BCN |
This work is in the public domain |