Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[AEP]Què justifica una monarquia avui dia? Raons de filosofia política per les que es demana un estat republicà en el segle XXI
12 nov 2007
El passat dimecres 7 de novembre, l’Associació d’Estudiants Progressistes de la Facultat de Dret va organitzar en aquesta mateixa facultat l’acte “ La Legitimació de la monarquia. Xerrada i Debat – Què justifica una monarquia avui dia?- Raons de filosofia política per les que es demana un estat republicà en el segle XXI� amb la participació com a ponents de Juan Ramón Capella, Catedràtic de Filosofia del Dret i de Jose Luis Gordillo, profesor titular de Filosofia del Dret, i l'assistència de més de 80 persones.
familia-real-ajedrez.jpg
Capella va iniciar la xerrada fent una descripció cronològica crítica de la transició espanyola després del franquismo. Perquè va estar tutelada per l´exèrcit i forces exteriors hegemòniques, entre d´altres limitacions. Va continuar explicant com es va instaurar la monarquia per Franco a Juan Carlos de Borbón al nomenar-lo sucessor a títol de Rei i com la monarquia va ser un imposada posteriorment a la Constitució de 1978, sense cap discussió democràtica ja que, segons el seu parer “La constitución no iría más allá de lo que el Rey quisiera�. Finalment va concloure la seva exposició considerant que la legitimació de la monarquia com a forma d´estat no s´ha decidit democràticament, sinó que ha estat imposada i, per tant, té un déficit de legitimació que s´ha omplert confiant a la industria mediàtica la producció d´un relat polític manipulat, especialment pel que fa a la suposada contribució a la recuperació de les llibertats gràcies al Juan Carlos i el seu paper misteriós al cop d´estat del 23-F.

Va continuar l´acte el profesor Jose Luis Gordillo amb la reflexió del futur de la monarquia a Espanya es produirà amb la successió de Juan Carlos perquè serà l´hora de la veritat per a decidir la forma d´estat. Al seu parer el nostre país és republicà en quant els valors que representa i majoritariament la monarquia es vista com un anacronísme històric propi de la societat estamental. El profesor considera que la legitimació de la monarquia prové dels seus suposats mèrits en el cop d´estat i que la legitimació meritocràtica no les heretarà el seu successor. Com a incís, Gordillo va voler destacar que en un estat social i democràtic de dret el comandament suprem de l´exèrcit no s´hauria d´atribuir al Rei i com a tall d´exemple de les seves funcions no definides enlloc i que representen molt poder per algú que no ha estat elegit, sinó per poder simbòlic i mediàtic, ha recordat que el dia 11 de març de 2004 quan el President Aznar el va trametre el comunicat atribuïnt l´autoria a ETA el Rei es va negar a incloure´l a la seva declaració televisiva. Finalment ha defensat que el republicanisme no és una moda qualsevol, que exigeix una correlació de forces i una batalla molt seria per evitar que sigui menys democrática que el sistema actual, com succeeix als Estats Units.

La xerrada va acabar amb un torn de preguntes que es va convertir en un debat entre els assistents
Mira també:
http://www.aep.cat/spip.php?article145

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa