Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : especulació i okupació
L'enderroc de Can Ricart!
12 nov 2007
Podeu tornar a veure els videos més recents denunciant públicament la situació del Patrimoni fabril.

http://blip.tv/file/446145

http://blip.tv/file/470751

La persona que denuncia aquests fets (que és el president de l'associació de veïns i veïnes de can Ricart) ja ha estat censurada per la mateixa asociació de veïns del Poblenou i l'ajuntament de Barcelona, que per mitjà de la societat 22@ li neguen l'entrada a l'Hangar (l'única nau que funciona encara) i que es troba dins el mateix complexe de can Ricart, prohibint-l'hi el pas.
Tot això arrel de la difusió dels videos penjats aquí.notícia de vilaweb:
DILLUNS, 12/11/2007
L'enderroc de part de Can Ricart reobre el conflicte entre veïns i Generalitat
La declaració de patrimoni, encara en curs, només protegeix del tot uns pocs edificis

Des de fa poc més d'una setmana, les excavadores han començat a enderrocar una part de l'antic recinte fabril de Can Ricart, al Poblenou de Barcelona. Els veïns no hi estan d'acord perquè, malgrat la lluita per preservar el complex, finalment només es protegiran del tot uns pocs edificis. La Generalitat, però, diu que només s'està tirant a terra el que es va pactar en la declaració de patrimoni històric. En aquest vídeo parlem del present i el futur del recinte, situat enmig de la transformació urbanística del 22@.

Llarga pressió veïnal

La plataforma veïnal Salvem Can Ricart fa anys que es mobilitza per defensar que el recinte fabril, de vint mil metres quadrats i de propietat privada, es mantingui íntegrament, pel seu valor històric i de patrimoni industrial, ja que data del 1853.

La lluita veïnal va forçar l'Ajuntament de Barcelona a revisar la protecció de Can Ricart i, a finals de l'any passat, el consistori va aprovar el pla especial de patrimoni del Poblenou i un d'específic per la fàbrica, que cataloga alguns edificis per ser declarats bé d'interès local. A partir d'aquí, els veïns van demanar a la Generalitat una declaració de bé cultural d'interès nacional per al recinte i mentre això era objecte d'estudi el consistori va decidir no donar cap llicència d'enderroc.

Expedient en marxa

Finalment, el mes de març passat, el Departament de Cultura de la Generalitat va incoar un expedient per declarar bé d'interès nacional un perímetre del recinte, en el qual es delimita la protecció integral d'uns quants edificis, però no tots. N'hi ha uns quants, els que ara s'enderroquen, que formen part d'un entorn protegit i aquests poden ser modificats sempre que no es perjudiqui l'entorn. La Direcció de Patrimoni de la Generalitat assegura que està complint al peu de la lletra la llei de patrimoni cultural (9/1993).

Però la plataforma de veïns considera que el que s'està enderrocant sí que perjudica l'entorn i no entén com és que s'ha començat l'enderroc mentre l'expedient és en curs, és a dir, que pot ser impugnat. Per això, es plantegen portar a terme les accions legals que calgui per aturar el moviment de les excavadores.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'enderroc de Can Ricart!
12 nov 2007
Ja hi ha un vídeo on es veu l'enderroc

http://www.vilaweb.tv/?video=5008
Sindicato Sindicat