Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: amèrica llatina
Des de Veneçuela: Amèrica ja no calla
11 nov 2007
Amèrica Llatina ha vist al rei espanyol intentar fer callar a un president de la regió. I a Caracas, Buenos Aires i Brasilia, avui en dia, les coses es veuen molt diferents a com es veuen a Madrid, Paris i Washington.
David Segarra*

Fent una comparativa es pot detectar com a la majoria dels mitjans espanyols es debat sobre mala educació i formes i es condemna a Chávez de manera automàtica. Mentre, als mitjans llatinoamericans hi ha una pluralitat d’opinions, però coincideixen en considerar un acte d’una prepotència intolerable el que un monarca tracte de fer callar a un president electe. El fons de tot és que la nova Amèrica es sent forta i autònoma i es sent capaç de parlar-li de tu a tu a les potències i antigues metròpolis. Cal entendre que ací es percep la monarquia com un símbol del passat genocidi indígena i l’esclavitud o del recent enfonsament de les economies argentina, nicaragüenca i boliviana. Coneguent la història d’Espanya a Amèrica, el rei li calia haver-se quedat callat. Això s’anomena diplomàcia i educació.

Zapatero va dir que cal respectar els presidents democràtics malgrat les diferències polítiques. I té raó, però per a Veneçuela és democràtic Aznar que va tractar d’instaurar una dictadura estil Pinochet? I a més perquè el president d’Espanya està obligat a defensar la guerra bruta dels anteriors governs? Perquè, no ho oblidem, el president coneix perfectament que l’ex president i el seu govern van participar en el Cop d’Estat contra Veneçuela al 2002. I ho sap perquè precisament va ser el seu ministre d’exteriors Moratinos qui va donar les proves a la Comissió d’Exteriors del parlament espanyol. Cal assenyalar també que tres dies abans que Chávez parlara en la Cimera Iberoamericana, antixavistes van disparar i intentaren linxar a un grup d'uns 100 estudiants d'esquerres. Allò a destacar és que molts dels atacants provenien de la Universitat Catòlica Andrés Bello que té signat un conveni de col·laboració amb la Fundació FAES d’Aznar. O que Mayor Oreja va aparèixer, coincidentment amb els disturbis, a Veneçuela donant suport a la lluita de la dreta opositora. O que Nuevas Generaciones està col·laborant activament amb els grups que estan fent kale borroka a les universitats privades veneçolanes. Així que Zapatero, en compte de defensar l’honor d’anteriors governs hauria d’investigar el suport d’Aznar i el PP al colpisme.

Per entendre el que està passant, és important que no ens enganyem: no és Veneçuela qui està aïllada a Amèrica, sinó la política nord-americana i europea. L’onada de governs nacionalistes i progressistes ja és majoria al continent i va des de Brasil a l’Equador, de Bolivia a Nicaragua i arriba fins Argentina i Veneçuela. La crítica contra les polítiques neoliberals d’Estats Units, Europa i el Banc Mundial és ja la posició comú. En aquest context, el rei, que no és precissament un expert en geopolítica, no ha entès que els indis, els negres i sudaques ja controlen el seu petroli, gas i aigua i estan construïnt satel·lits, ordinadors i telèfons mòbils. I li molesta que li parlen com iguals, fins i tot orgullosos i impulsius com Chávez. No ho pot tolerar. Doncs ho sentim majestat, però Amèrica Llatina ja no calla. Amèrica està unida en un desig de sobirania i independència i disposa de les ferramentes polítiques i econòmiques per a que es faça realitat. Amèrica està unida i ja no la fan callar.

David Segarra viu a Veneçuela, és fundador del periòdic valencià L’Avanç i col·labora amb TeleSur, Vive TV i �vila TV.
Mira també:
http://davidsegarrasoler.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Des de Veneçuela: Amèrica ja no calla
11 nov 2007
L^actitud despòtica, colonialista, xenòfoba i antidemocràtica del senyor Borbó i Borbó ha de ser aplaudida. Ningú no ha fet tant en tan pocs segons per adscriure sense remordiment cents o milers de ciutadans als mètodes expeditius dels republicans francesos per treure's del mig els reis absolutistes.

Si ens atenem a l'assumpte amb una mirada exclusivament televisiva, hem de convenir que ha actuat d'acord amb la moda actual, abandonar els platós, indignat, perquè així, s'entén, es puja de caché i es té assegurada la presència en altres programes. Però el que és absolutament aleccionador és l'esperit imperial, colonial del to emprat, absolutament deplorable, fora de tota norma. És lògic que un monarca no comprengui gens de democràcia, que no li queda sota de la corona cap tret d'autoritat adquirida a les urnes, cedida pel poble. I aquest és el punt clau, aquest senyor allà, no pinta res, i si està d'ornament, que calli. Però per sempre. El govern centralista té un greu problema. Els interessos econòmics de les grans corporacions bancàries, petrolieres o telefòniques, també.

El ridícul que estan fent públicament els que recolzen l'hereu del franquisme desde Tele és delícia. La vergonya aliena ens inunda. Ceuta, Melilla, Amèrica. De borbonada en borbonada, això s´acaba.
El presidente del Estado Español
12 nov 2007
Y qué pintaba el rey de las españas en esa conferencia?
Re: Des de Veneçuela: Amèrica ja no calla
12 nov 2007
Encara es creu l'Emperor de le Indies i veu a Chavez,Morales i Ortega...com a indis amb plumes.Com va tolerar Su Majestad que parlen uns desgraciats i que critiquen res?
El Borbó esta al Segle XV i Chavez al XXI.
(Per cert molt bó l'article de Segarra ,des de dins i no com altres que parlen d'oït)
Real como la vida misma
12 nov 2007
un rey no es rey por voluntad divina
sino porque sus antepasados se lo montaron...
....DIVINAMENTE!!!
Sindicat Terrassa