Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats : guerra : sense clasificar
Gira per Catalunya de "La Revolució Llibertària"
11 nov 2007
Gira per Catalunya de "La Revolució Llibertària", Exposició itinerant realitzada per la CGT amb motiu del 70 aniversari del 19 de juliol de 1936
memoria libertaria.2.jpg
LA REVOLUCIÃ LLIBERTÃRIA
Exposició itinerant realitzada per la CGT amb motiu del 70 aniversari del 19 de juliol de 1936

Després de més d'un any en el qual ha passat per nombroses ciutats de tot l'Estat espanyol, ara arriba a diverses ciutats de Catalunya, en una gira coordinada per la Secretaria de Formació de la CGT de Catalunya.

Del 19 de novembre al 2 de desembre de 2007, Barcelona
Del 3 al 9 de desembre, Sant Boi de Llobregat
Del 10 al 16 de desembre, Reus
Del 17 al 21 de desembre, Tarragona
Del 5 al 13 de gener de 2008, Rubí
Del 14 al 20 de gener, Manresa
Del 21 al 27 de gener, Sallent
Del 28 al 3 de febrer, Berga
Del 4 al 10 de febrer, Cornellà
Del 11 al 18 de febrer, Granollers
Del 18 al 24 de febrer, Terrassa
Del 25 de febrer al 2 de març, Vilanova i la Geltrú
Del 3 al 9 de març, Tarragona
Del 15 al 24 de març, Perpinyà
Del 25 al 30 de març, Girona


----------------------------------------------

PRESENTACIÃ DE L'EXPOSICIÃ

La Revolució espanyola va ser una realitat. L'han explicat els seus protagonistes, els militants de la Confederació, els homes i dones que la van fer possible.

L'exposició La Revolució Llibertària, 70 aniversari del 19 de juliol de 1936, neix amb la intenció de posar en relleu, amb imatges i amb documentació de l'època, els moments històrics referents a la seva existència. El propòsit és donar a conèixer a les noves generacions alguns dels fets que van viure els seus avis, al mateix temps que recordar a aquestes persones, que de manera molt sentida, van mantenir la flama viva de la Revolució en l'exili interior i exterior, i una vegada desapareguts van deixar constància de les seves vivències en enregistraments orals i testimoniatges escrits perquè la seva experiència ajudi a comprendre millor âaquest curt estiu de la anarquíaâ?, aquest moment únic on la il·lusió d'un món nou es va fer realitat. El nostre reconeixement s'estén als llibertaris anònims i al poble vençut.

El 19 de juliol de 1936, va ser la culminació d'un procés de maduració revolucionari que va trobar, després del cop d'estat feixista del 18 de juliol, les condicions objectives necessàries per a eliminar els obstacles que s'oposaven al seu desenvolupament.

L'exposició, que consta de 26 panells i un muntatge audiovisual, inicia el seu recorregut mostrant els antecedents ètics i filosòfics de l'anarquisme i acaba plantejant el debat pendent de la Revolució. De forma descriptiva presenta cronològicament des de la Primera Internacional a les organitzacions que, com la Confederació Nacional del Treball, la Federació Anarquista Ibèrica, les Joventuts Llibertàries i Dones Lliures, conformen el Moviment Llibertari. Des del Naturisme a l'Esperanto, la Cultura �crata i la seva Filosofia, la Pedagogia Llibertària, els Ateneus, fins al procés produït el 19 de juliol, quan el poble en armes, frena el cop feixista en bona part del país i el proletariat entra en escena com principal actor, representant amb la pèrdua de la guerra el final del drama històric.

L'eclosió de la Revolució Llibertària, es va plasmar en infinitat de realitzacions. El nou ordre social, autogestionari, organitzat de baix a dalt, va tenir en les col·lectivitats el seu principal exponent. Els treballadors per primera vegada van viure tot allò que havien somiat, experimentant la llibertat, la solidaritat humana, el suport mutu i la igualtat entre homes i dones; amb una filosofia d'acord als requisits que demandava la nova societat i unes pràctiques compromeses amb la naturalesa i la fraternitat universal. Dècades de cultura llibertària i d'ensenyament racionalista, a través dels ateneus i els sindicats, van fer possible la preparació intel·lectual del poble.

La nostra intenció és actualitzar uns esdeveniments que van ocórrer i dels quals hem d'aprendre per a assimilar, recollint la part positiva d'ells, forjant així un pensament que inciti a l'acció. Per a finalitzar, ens agradaria haver pogut transmetre amb el recorregut de l'exposició, la veritat de la història de la Revolució espanyola i provocar un sentiment d'indignació contra la injustícia del que vam perdre en mans del feixisme, despertant la idea en les ments que un altre món va ser possible, amb la seguretat que si aconseguim introduir en el pensament la llavor llibertària, el futur serà millor.

Cristina Escrivà i Rafael Maestre, Comissaris de l'exposició

------------------------------------------------

PANELLS DE L'EXPOSICIÃ

* Pòrtic
* Ãtica llibertària
* Associació Internacional de Treballadors AIT i Moviment Llibertari Espanyol MLE
* Cultura llibertària
* Esperanto, llengua auxiliar internacional
* Naturisme llibertari
* Pedagogia llibertària, educar per a la vida
* Ateneus llibertaris
* En marxa companys!
* Milicies confederals
* Confederació Nacional del Treball CNT
* Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries, FIJL i Federació Anarquista Ibèrica FAI
* Dones Lliures
* Definir la utopia, comunisme llibertari
* L'autogestió, Ciutat
* L'autogestió, Camp
* L'autogestió, Indústria
* Pedagogia de la revolució
* Salut i anarquíia. Solidaritat Internacional Antifeixista SIA
* Publicacions, ànima de la Revolució
* Llibres â Fulletons
* Cinema â Teatre
* Ràdio â Música
* Homes i dones del Moviment Llibertari Espanyol
* Exili
* Debats de la revolució

Es pot obtenir més informació i visualitzar el contingut de l'exposició en el web:
www.memorialibertaria.org

---------------------------------------------------

EL PERQUÃ DE L'EXPOSICIÃ

Han passat més de 70 anys d'aquella Revolució del 19 de juliol de 1936. Des de la Confederació General del Treball, en el marc de la nostra campanya per la recuperació de la Memòria Històrica, no podíem deixar que aquest esdeveniment tan important pel que va suposar, en vides, il·lusions i realitats, passés desapercebut.

Des del 19 de juliol de 1936 i fins a la pèrdua de la guerra, el Poble es va convertir en el veritable artífex del seu propi destí, com protagonista lliure del futur, el qual va quedar truncat amb el triomf del feixisme.

La CGT vol reivindicar el passat que ens van robar, al mateix temps que denunciar la veritat negada per la història sobre el moviment llibertari en l'Estat espanyol.

Des de la CGT volem mantenir vives les idees que ens van donar forma i no perdre la memòria del que vam ser i el que volem ser. Recuperar l'organització i implantar idees, recuperar la nostra història i transmetre la realitat del que va passar, recordar les realitzacions dels homes i dones llibertàries en lluita contra una realitat injusta i opressora. Es van carregar la Revolució però no les nostres idees.

Que l'anàlisis del passat ens serveixi per a seguir caminant cap al futur, creixent com organització i consolidant-nos com alternativa per al canvi social.

Bruno Valtueña, Secretaria de Formació CGT de Catalunya
Joan M. Rosich, Secretaria de Comunicació CGT de Catalunya

www.cgtcatalunya.cat
www.memorialibertaria.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Gira per Catalunya de "La Revolució Llibertària"
12 nov 2007
sólo quería matizar que a la revolución del 36 los protagonistas le solían llamar "revolución social", cambiarle el adjetivo no sé muy bien a qué es debido.
Sindicato Sindicat