Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: un altre món és aquí
El Fòrum Social Català en marxa
11 nov 2007
Un nou espai de trobada i de debat entre els moviments socials catalans s'està començant a definir. Es tracta del Fòrum Social Català (FSCat), una iniciativa que té com objectiu permetre la confluència i visualitzar les alternatives a la globalització capitalista proposades des d'un ampli ventall de moviments socials catalans.
Logo FSCat_xweb.jpg
A finals de gener del 2008, coincidint amb la jornada de mobilització global convocada pel Fòrum Social Mundial (FSM), serà quan el Fòrum Social Català tindrà el seu moment de màxima visualització amb l'organització a Barcelona d'un fòrum social a l'ús: amb la realització de diferents seminaris, assemblea de moviments socials i manifestació. En el marc d'aquesta trobada, del 25 al 27 de gener, es portaran a terme debats, conferències i tallers sobre com la globalització capitalista afecta al territori, als drets socials i laborals, a les dones, als drets dels pobles, als i les immigrants, etc.
   
Però el Fòrum Social Català no vol limitar-se a ser una convocatòria puntual en el temps, sinó que pretén augmentar la coordinació i aprofundir en el debat estratègic i sobre les alternatives entre els diferents moviments socials. En aquest sentit, és important tenir en compte la participació que hi ha d'una gran diversitat d'organitzacions socials: des d’ONGs a grups de dones, col·lectius d'esquerres, organitzacions locals, cristians de base, grups independentistes, assemblees d'immigrants, entre molts altres.

En un context de reflux i de fragmentació dels moviments socials, després de la victòria del govern Zapatero i després d'un cicle àlgid de lluites entre els anys 2000 i 2004, ha de valorar-se de forma molt positiva l'impuls d'una iniciativa d'aquestes característiques. Un fòrum que ha de permetre la trobada, en un espai ampli i plural, de sectors molt diversos del teixit social català que aposten, amb una gran varietat de matisos, diversitat d'alternatives i estratègies, per un altre model de globalització.

Anar més enllà
Però la confluència actual, encara que molt positiva, no és suficient per a garantir l'èxit del FSCat. És necessari anar més enllà i sumar a molts d’altres actors implicats en les lluites contra la mercantilització del territori, en la defensa d'un habitatge digne, contra la privatització dels serveis públics i la deslocalització de les empreses... Cal una extensió territorial real i implicar en el procés a aquells col·lectius que estan treballant tant a nivell local com sectorial contra les agressions de la globalització neoliberal i capitalista.

A banda, caldrà veure el grau d'intercanvi, de debat i de planificació d'una agenda de mobilització conjunta, que haurà de ser aprovada en el marc de l’assemblea de moviments socials del FSCat, per a poder valorar la capacitat d'incidència política d’aquest procés tant a nivell intern com extern.

El Fòrum Social Català va sorgir arran de la convocatòria d'una jornada d'acció global el 26 de gener del 2008 per part del FSM. En aquesta data es preveu l’organització de multitud d'accions descentralitzades arreu del planeta contra el neoliberalisme, la guerra, el colonialisme i el patriarcat, tot i que encara està per veure l'abast global de la jornada. A partir d'aquesta convocatòria internacional, es va celebrar a Barcelona una primera reunió per a l’organització d'un Fòrum Social Català, a la qual van assistir un centenar d'organitzacions. Des de llavors fins a ara, el tren del FSCat està en marxa.

Publicat a Revolta Global, núm. 38.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Fòrum Social Català en marxa
11 nov 2007
Endavant la iniciativa!!!!
Procuraré afegir-hi el meu granet de sorra
Sindicat Terrassa