Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Retribucions dels càrrecs electes: Canvis normatius per l'homologació i la frugalitat
05 nov 2007
La xarxa ciutadana Respolis es va donar a conèixer a les passades eleccions parlamentàries i municipals, per les campanyes "Polítics: compliu o marxeu!". La nostra preocupació pel deterioriament de molts aspectes de la política institucional, pel distanciament ciuatadà envers la política, provocat per aquest fet, i per l'absència de canals de participació ciutadana real (vinculant) en els afers públics, ens obliga a continuar la nostra acció.

Aquest cop ens preocupen els recents augments desmesurats de salaris d'alguns polítics, dels quals no hem rebut resposta a la nostra demanda d'explicacions sobre l'ús d'uns diners que són de tothom. La norma en les retribucions dels càrrecs electes és l'absència de normes, el qual permet l'auto-adjudicació dels salaris i complements per part dels interessats sense limitació ni cap control per part de tercers. Hem elaborat un Comunicat de denúncia dels fets i propostes per corregir-los. Ajudan's a difondre-ho i contacta amb nosaltres si vols denunciar l'enriquiment immoral dels polítics al teu ajuntament, diputació o altres institucions.
Respolis_-_Comunicat_Retribucions.rtf
Respolis - Comunicat Retribucions.rtf (2,02 MiB)
Com a agrupació de ciutadans i ciutadanes compromeses amb la salvaguarda de la democràcia i a favor d'estructures de participació ciutadana, ens preocupa el deteriorament generalitzat de la vida política. Per això exigim que es doni prioritat a aquest principi:

"L’exercici de la política ha de ser èticament modèlic i cívicament exemplar."

La realitat, però, és que en els últims anys estem vivint en una continua regressió i cada cop estem més lluny d'aquesta orientació. És urgent i necessari emprendre reformes per aturar el distanciament creixent de la política i la ciutadania i per corregir inexcusablement els abusos que es cometen.

Avui ens ocupen les informacions sobre els SOUS que s'han autoadjudicat alguns càrrecs polítics, la qual cosa provoca profunda indignació i alarma social. Ningú s’ha d’acostar a la política per guanyar més diners ni per tenir "feina", ni tampoc ningú hauria de perdre diners per la seva dedicació als afers públics.

Aquestes son les nostres propostes al respecte:

1.- Evitar que els ingressos es decideixin entre les pròpies persones interessades; és necessari una taula de retribucions homologada pel Parlament.

Com a referència, els ingressos més alts no hauran de ser superiors a tres vegades més que dels que cobren menys a la mateixa institució, en aplicació del principi de solidaritat distributiva.

Respecte als ingressos suplementaris, els de dietes i transports s’hauran de quantificar i de justificar de manera detallada i documentada, a més de tenir un límit fixat percentualment. La resta d'ingressos suplementaris (indemnitzacions per assistències a Plens, Comissions, etc.) seran incompatibles amb la remuneració de dedicació exclusiva.

2.- Els increments successius mai hauran de superar els de l'IPC.

3.- Prohibir
de manera generalitzada l'acumulació de càrrecs d'institucions diferents, incloses les de designació indirecta.

4.- Els polítics en actiu que rebin remuneracions il•legítimes hauran de ser cessats i obligats a retornar totes les retribucions que haguessin rebut en l'exercici del càrrec.

Més informació:

http://retribucions.respolis.cat(campanya retribucions)
http://www.respolis.cat (pàgina principal)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Retribucions dels càrrecs electes: Canvis normatius per l'homologació i la frugalitat
06 nov 2007
Valoro que obriu aquest debat. Segurament les vostres propostes es poden afinar i/o proposar d'alterar, però és saludable parlar-ne.

Tot i que segurament haurem d'ampliar la conversa a temes de crítica del model.

Algunes observacions serien:
- la revocabilitat
- parlar de retribucions, pensions i subsidis en general. No pot ser que una vídua cobri 50.000 de les antigues pessetes mensuals (300 euros) i que hi hagi salaris (privats, dels treballadors públics o dels càrrecs electes) que superin les 700.000 pessetes mensuals (4.000 euros).
- la corrupció no es cura amb ètica, sino fent que els de baix puguin controlar i revocar.
- i per acabar, les polítiques contra les majories (reformes laborals, privatitzacions, despeses militars, embarcar-nos en guerres) no tenen perdó, encara que el polític cobri poc i no sigui corrupte.
- tot l'aparell de mentir i de posar micròfons a la desinformació - premsa, TV... només va en contra de les majories. La venda populista de polítiques que van en contra de les majories tampoc té perdó, encara que fos barata i no corrupte.
- la remuneració dels càrrecs electes només és un aspecte, i ha de formar part d'una proposta més àmplia.
Re: Retribucions dels càrrecs electes: Canvis normatius per l'homologació i la frugalitat
15 nov 2007
Tens raó, i ja treballem en alguns d'aquests temes (la revocabilitat) i tenim pensat treballat en d'altres. I les teves reflexions van en aquesta línia. Calen respostes als problemes socials des d'una democràcia avançada i participativa. Per exemple, un tema sobre el que potser es treballarà també és l'autodeterminació econòmica, és a dir el dret ciutadà a escollir directa i democràticament, en un vot qualitatiu amb vàries preguntes, quin model econòmic vol per a la seva societat.
Sindicato Sindicat