Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Les dones i el treball
05 nov 2007
Una de les injustícies més punyents i alhora més «invisibles» que hi ha en el món del treball és la discriminació de les dones.

Algunes lleis o disposicions dels convenis milloren la situació (conciliació de la vida laboral i la personal), sobretot la recent Llei d’igualtat, que estableix: permís de paternitat, plans d’igualtat en empreses grans, obligació que els convenis tractin qüestions de gènere. Però falta molt.

Alguns dels aspectes en què les dones estan discriminades són: el sou / les hores (totals) de feina / les categories / el tracte (i, dins d’aquest, l’assetjament sexual) / les expectatives.

El menor sou per la mateixa feina ha sortit als mitjans de comunicació: un 30 per 100 menys, segons alguns estudis. Però hi ha un fet que invisibilitza aquest problema: les dones treballen sobretot en feines i en categories més mal pagades. Les feines en què treballen més dones són: ensenyament, sanitat, comerç, tasques administratives, neteja, feines domèstiques... I les categories, generalment baixes. I són tasques menys ben pagades, malgrat que ensenyament i sanitat, per exemple, són feines d’un gran valor social.

Les hores de feina de les dones, si es compta tot, són moltes més, ja que, després hi ha la feina de la casa, mal repartida. Fan «doble jornada».

Les empreses tenen resistència a donar pas a les dones en categories altes i llocs de direcció.

Hi ha dones que sofreixen assetjament sexual en la feina, cosa que, quan és per part d’un superior, és doblement odiosa. Però hi ha formes que són suaus i no ho semblen, com comentaris o insinuacions.

La doble jornada, les obligacions familiars, sobretot quan hi ha criatures, la dificultat a estar altament «disponible» limiten el progrés professional.

Com que els sectors més perjudicats en la feina són les dones, els joves i els immigrats, les dones que a més són joves, i sobretot si són immigrades, reben per doble o per triple partida.

Aquesta situació és injusta, però també socialment perjudicial. Cal que les mateixes dones ens mobilitzem, sindicalment i políticament, per ser protagonistes del canvi.

EUiA del Guinardó - setembre de 2007

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les dones i el treball
06 nov 2007
PARTITS POLITICS BOTIFLERS I COMPANYIA FORA D'INDYMEDIA
Sindicato Sindicat