Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
QED, l'obra de teatre sobre el físic Richard P. Feynman, a la UB
30 oct 2007
El grup d’AEP-Física i Química de la UB ha organitzat, amb la col·laboració de la facultat de Física, una representació de l’obra de teatre QED pel proper dilluns 5 de novembre.
QED1.jpg
QED3.jpg


Sinopsi

Richard Phillips Feynman, un dels físics més importants del segle XX i Premi Nobel el 1965, rep la notícia que està malalt de càncer terminal mentre s’està al seu despatx del California Institute of Technology. Durant aquest dia farà un repàs de la seva vida i reflexionarà sobre les grans preguntes i dilemes de la ciència.

Fitxa artísitica

AUTOR: Peter Parnell
COMPANYIA: Teatre de la Incertesa
TRADUCCIÓ: Marc Rosich
DIRECCIÓ I DRAMATÚRGIA: Matias Marcé
AJUDANT DE DIRECCIÓ: Tono Saló
ACTORS: Pere Ventura Ã?ngrid Marin
ESCENOGRAFIA I VESTUARI: Beti Alemany Bàrbara i Glaenzel Raimon Rius


El protagonista: Richard Feynman

Richard P. Feynman és un dels físics més importants i polèmics del segle XX. Nascut el 1918 a Brooklyn, va rebre el seu títol de doctor a Princeton el 1942. Malgrat la seva jovenesa, va jugar un paper important al Projecte Manhattan a Los Alamos durant la segona Guerra Mundial. Posteriorment va ensenyar a Cornell i al California Institute of Technology. El 1965 va rebre el Premi Nobel de física, per haver resolt diversos problemes teòrics de l’electrodinàmica quàntica. També va explicar el fenòmen de superfluïdesa a l’heli líquid, que va ajudar enormement en el problema de la superconductivitat, i va fer treballs fonamentals en el camp de les interaccions febles. Feynman també va jugar un paper clau en el desenvolupament de la teoria dels quarks. Feynman és considerat també com un dels grans mestres de l’ensenyament de la física de tots els temps. Per ell era una qüestió moral trobar la millor manera d’exposar un tema. De tots els seus nombrosos premis, estava especialment orgullós de la Medalla Oersted a l’Ensenyament, que va guanyar el 1972. Per augmentar la comprensió de la física entre el públic profà Feynman va escriure The Character of Physical Law i Q.E.D.: The Strange Theory of Light and Matter. També va ser autor de diverses publicacions avançades que han esdevingut referències i llibres de text clàssics per a investigadors i estudiants. Richard Feynman va ser un home públic constructiu. El seu treball a la Comissió Challenger per esbrinar la causa de l’explosió del transbordador espacial és ben conegut, especialment la seva famosa demostració de la susceptibilitat de les juntes de buit en sistemes de refrigeració, un experiment elegant que només requeria un got d’aigua glaçada.

Una simple enumeració dels èxits científics i educatius de Richard Feynman no pot donar a entendre adequadament l’essència d’aquest home. La seva personalitat vivaç i polifacètica brilla al llarg de la seva obra. A més de fer de físic, en diversos moments de la seva vida va fer de serraller, de ballarí, va recitar teatre, va reparar ràdios, va tocar els bongos, i fins i tot va desxifrar jeroglífics maies. El seu caràcter iconoclasta i la seva fama d’aventurer el van convertir en un mite de la cultura americana..
Richard Feynman va morir el 15 de febrer de 1988 a Los Angeles.


L’autor

Peter Parnell (nascut el 1953) és un prolífic dramaturg i escriptor americà. Entre les seves obres destaquen: Flaubert’s Latest, Hyde In Hollywood, An Imaginary Life, QED, Rise and Rise of Daniel Rocket, Romance Language, Scooter Thomas Makes It To The Top Of The World, and Sorrows of Stephen, i l’adaptació per al teatre de The Cider House Rules (Les normes de la Casa de la Sidra) d’Irving. També ha treballat com a guionista en diverses sèries de televisió americanes com The Guardian i The West Wing amb Aaron Sorkin (on s’ha implicat també com a productor), Six Degrees, Inconceivable i Ryan’s Hope. Viu a la ciutat de Nova York.


La companyia

La companyia Teatre de la Incertesa va néixer el novembre del 2002 durant la celebració de la Setmana de la Ciència. Des de la Regidoria Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona es proposà la lectura dramatitzada de l’obra Copenhaguen de Michael Frayn, com una de les activitats dirigides a la difusió i apropament de la ciència als ciutadans. Basada en un fet real, Copenhaguen parla de la reunió que es dugué a terme en la ciutat homònima entre Niels Bohr i Werner Heisenberg, dos dels físics més reconeguts de la física del segle XX. Danès un i alemany l’altre, es reuniren l’any 1941, al bell mig de la segona guerra mundial i en plena cursa dels dos bàndols per aconseguir la bomba atòmica.

Obres d’aquest tipus són les que es planteja portar a escena la companyia Teatre de la Incertesa en un intent d’aproximar el món de la ciència als espectadors. Però com que la ciència no és un fet aïllat sino intrínsecament lligat a la societat i al seu esdevenir, aquests textos no ens parlen només de com i qui fa ciència. També ens parlen de política, de sociologia, de filosofia… en definitiva, de la condició humana. Després de l’actuació durant la Setmana de la Ciència, se’ns proposà participar en les jornades d’inauguració del Màster en Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra (febrer de 2003) amb una nova lectura dramatitzada de l´obra. Posteriorment, vam ser novament cridats per l’Observatori de la Comunicació Científica i Mèdica per participar en les edicions de 2004 i 2005, a més de ser convidats a participar en els Cafès Científics organitzats conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i el Museu de la Ciència de la Fundació la Caixa, amb una nova actuació.

El mes de setembre de 2005, la companyia porta a escena una de les obres més representatives del teatre científic: “Els físics� de Friedrich Dürrenmatt. Fruit d´una iniciativa de la Societat Catalana de Física per celebrar l´any de la Física (2005), l´obra es representà durant quatre setmanes al Teatre Tantarantana. Hi assistiren més de 1200 espectadors.

D´altra banda, la companyia participà en el III Congreso sobre la Comunicación Social de la Ciencia que es celebrà a la Casa de las Ciencias de A Coruña el mes de novembre de 2005. I mesos després, fou cridada a participar novament als Cafès Científics del Cosmocaixa, on interpretaren textos de l´autor Jules Verne. El passat mes de maig, la companyia Teatre de la Incertesa assistí al workshop internacional “In search of a scietific theatre�, celebrat a la Fondazione Fabbrica Europa de la ciutat de Florència.
Mira també:
http://www.aep.cat/spip.php?article139

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat