Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
sobre el pensament ecologista
27 oct 2007
Sense voler resultar ofensiu, però aquests que s'autoproclamen ecologistes, han d'admetre que introdueix un motiu per al dubte raonable, per a la sospita fonamentada el fet de que els dos representants polítics que estan recolzant les polítiques i el discurs ecologistes siguin Al Gore i Sarkozy, dos membres de dos formacions polítiques ( cada un des del seu país) situades molt més a la dreta que el PP.


Quan un analitza a fons el pensament ecologista, coneix i llegeix als seus principals pensadors i té la oportunitat de coneixer les tesis principals d'aquesta corrent de pensament, s'adona de que tot i que hi ha una part d'aquest pensament que pot resultar interessant, inclús científicament vàlid ( tot i l'absència d'una fonamentació sòlida d'aquestes tesis), hi ha una part d'aquest pensament que no deixa de ser un discurs de fireta, poc reflexionat, aventurat, que té més a veure amb el tarot i un cert espiritualisme caspós, que no pas amb arguments històrica, antropològica, filosòfica i científicament fonamentats. És una pena, però penso que és així.

A banda d'això el discurs ecologista no deixa de ser un discurs de salvació (al més pur estil catòlic) on el pecat original és la visió del planeta com un objecte a explotar al servei de l'home, la condemna és la contaminació, l'infern és el canvi climàtic i la salvació resideix en el canvi a l'ecologisme i en la lectura dels evangelis ecologistes ( carta de la terra i companyia). No deixa de ser un discurs moral i moralista en el sentit en el que Nietzsche entenia aquest terme.

També és interessant introduir una reflexió seriosa entorn del concepte de naturalesa que utilitza el pensament ecologista. Sospito que entre els ecologistes de més renom no hi deu haver massa arqueòlegs ni tampoc massa filòsofs seriosos. Ho dic perque la idea de que l'ésser humà visqui en comunió i harmonia amb la naturalesa és, com a mínim, absurda. I no ho dic per dir. Si llegim algun dels textos escrits al llarg de la història sobre la tecnologia descobrirem una dada que tot i resultar òbvia, no deixa de ser interessant. L'home crea la tecnologia com a sobrenaturalesa per a paliar la seva inadaptació al medi. És a dir, la naturalesa de l'home és la cultura, és la tecnologia i és així perque la naturalesa (no el concepte de naturalesa que és un concepte teòric cultural) entesa en sentit estricte, és un entorn hostil per a l'home. L'única naturalesa en la que l'home es pot sentir en harmonia amb la naturalesa és un jardí botànic, és una naturalesa domesticada. La idea de la naturalesa que té l'ecologisme és una idea pròpia del pensament de Rousseau (El Contracte Social- Concepte d'Estat de naturalesa) que podem resumir així:

L'Estat de naturalesa és un concepte filosòfic que parla sobre una espècia de forma original, d'estat presocial que està en relació a les qualitats de l'ésser humà. Aquest estat presocial està regit per una llei anomenada Llei Natural que té com a norma l'ús de la raó.Sobre aquest concepte hi ha moltes postures i visións diferents que han anat apareixent al llarg de la història del pensament.


Segons les tesis de Rousseau, l'home primigeni(el que estava en auqest Estat de naturalesa) és un ésser bo, en el qual predominen dos sentiments bàsics: l'amor de sí mateix, és a dir l'instint d'autoprotecció i autoconservació, i la pietat,(el rebuig envers el patiment dels altres), però a mesura que les poblacions van creixent,es van unificant els grups. Aquests grups de persones voluntariament renuncien a un estat de natural innocència per a sotmetre's a les normes d'una societat organitzada, a canvi de beneficis més importants inherents a l'intercanvi social. Aquest consentiment voluntari rep el nom i es materialitza (en el pensament de Rousseau)a través d'un "contracte social". Segons Rousseau, aquesta unió crea falses necessitats. Per tal de satisfer-les l'ésser humà inventa l'agricultura i la ramaderia. comença la creació d'un món "tecnològic, però com més té, més necessita i més desitja, i algunes persones acumulen riqueses. Aquests pocs rics, patint per la seva situació, en base a la seva por i amb l'excusa de protegir les seves vides i el seu benestar material, promouen un pacte, aquest pacte serà el primer codi jurídic.

Penso que aquesta és la idea de naturalesa que hi ha en el pensament ecologista. No és l'únic concepte de naturalesa que utilitza el pensament ecologista, però hi ha molt de Rousseau en el pensament ecologista i cal saber, cal ser conscient de que el pensament de Rousseau, per interessant i seductor que sigui ( que ho és i molt), és només una teoria per a explicar l'aparició dels estats moderns, res més. És una hipòtesis. No existeix tal estat de naturalesa ni la naturalesa que hi podria anar asociada.

L'home no pot conviure en harmonia amb una naturalesa no mediada per la intervenció humana perque duraria dos dies. Si l'home visqués en harmonia amb la natura sense la mediació de l'artifici tecnològic, s'extingirià l'espècie en pocs anys. És un fet. No vol dir això que haguem de destruir la natura, però no l'argument realista no és naturalesa i home, és naturalesa o home.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: sobre el pensament ecologista
27 oct 2007
Pese a un par de comentarios bastante acertados (incluso diría inteligentes), tamaña sesión de sandeces no tiene parangón.

Para empezar, cualesquiera de los autoproclamados ecologistas es igual que los autoproclamados anarquistas, autoproclamados socialistas e incluso autoproclamados fascistas, es decir, unos seres egocéntricos que se apuntan a lo que sea con tal de sacar tajada o protagonismo.

"Sospito que entre els ecologistes de més renom no hi deu haver massa arqueòlegs ni tampoc massa filòsofs seriosos". Vaya argumento de mierda, no vale la pena ni comentarlo.

"La idea de que l'ésser humà visqui en comunió i harmonia amb la naturalesa és, com a mínim, absurda", "L'home no pot conviure en harmonia amb una naturalesa no mediada per la intervenció humana perque duraria dos dies. Si l'home visqués en harmonia amb la natura sense la mediació de l'artifici tecnològic, s'extingirià l'espècie en pocs anys". Claro, hombre, por eso las tribus nómadas del Amazonas, las selvas africanas o el sur de Asia han sobrevivido millones de años sin apenas dejar huella en su entorno. El distanciamiento del hombre con la naturaleza comenzó con el sedentarismo, y ahora ha llegado a un punto de no retorno; esto no implica que no podamos coexistir, sino que ha de haber un cambio drástico (rollo una hecatombe a nivel mundial) para que se puedan regenerar aquellas pequeñas sociedades, que, por cierto, no eran estados presociales; simplemente eran conceptos diferentes de sociedad (bueno, y lo son en algunas partes del planeta, aunque cada vez menos).

El pensamiento ecologista occidental ha sido prostituido por el sistema, como todo (léase solidaridad, multiculturalidad, etc...), pero eso no implica laxitud en sus argumentos, sino más bien lo contrario. El error es llamar ecologistas a los que no lo son, y caer por tanto en la terminología que tanto conviene al capitalismo.

Siendo estrictamente ecologista, seguramente el ser humano sea un error de la naturaleza y deba desaparecer, dando de este modo otra oportunidad a la evolución de generar una especie inteligente a la vez que empática con el entorno; lo que nos queda por hacer en la realidad, sin embargo, el luchar por conservar lo poco que queda, que a este vertiginoso ritmo pronto va a ser NADA.

Salud y suerte

PD. Película recomendada: "Cuando el destino nos alcance (Soylent Green)", 1977 creo, protagonizada por nuestro amigo facha Charlton Heston.
Re: sobre el pensament ecologista
27 oct 2007
"Al Gore i Sarkozy, dos membres de dos formacions polítiques ( cada un des del seu país) situades molt més a la dreta que el PP"
apart del comentari d'adalt jo afegiria que aquesta frase no es sosté de cap manera, els fills de Cristo Rey, Fuerza Nueva, Falange, etc. no son comparables a aquestes perles progres d'Al Gore i Sarkozy
Re: sobre el pensament ecologista
27 oct 2007
No veig quina relació pot tenir relació Rosseau amb l'ecologisme, ni que l'ecologisme tingui una determinada visió de la naturalesa. L'ecologisme és senzillament aplicar les de la comptabilitat i l'economia a l'hora de gestionar els recursos naturals, en lloc de gestionar-los com fem ara, que és sense cap planificació de cap mena ni miraments de cara al futur.
Re: sobre el pensament ecologista
29 oct 2007
l´àcrata té tota la raó. fins i tot algú que es proclama àcrata és.... ehem
Re: sobre el pensament ecologista
29 oct 2007
Parla sobre ecologisme en general és bastant difícil ja que es tracta d'un terme molt general. De ben segur que dintre d'aquest "moviment" hi han diferents (i discrepants) opinions.

Però el punt amb el qual estic totalment en desacord es que "Si l'home visqués en harmonia amb la natura sense la mediació de l'artifici tecnològic, s'extingirià l'espècie en pocs anys". Penso que és una idea totalment extrema i exagerada.
Aquesta idea de l'home com una criatura totalment indefensa davant la naturalesa no se d'on l'hem treta. I menys vivint en Espanya. El depredador més gran que tenim (que jo sapiga) és el llop. I no crec que els humans estiguem més indefensos que altres animals. Cert és que no tenim massa resistència al fred, però en uns anys ja hauria canviat bastant la cosa.
A més, l'ecologisme no està en contre de la inteligencia (avegades es confon). Dubto molt que un ecologista tingues problemes amb la creació del foc, caus, cabanyes, etc...
No crec pas que l'home sigui tant dèbil com avegades ens pensem.
Sindicato Sindicat