Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
‘Sobre les darreres inundacions a la Marina i altres comarques valencianes’
24 oct 2007
Compromís pel Territori compromispelterritori.org considera com una de les principals causes de lâagreujament de les conseqüències de les passades precipitacions el creixement urbà descontrolat que multiplica el risc front a les inundacions. Tot i considerar el caràcter extraordinari de les pluges de la passada setmana a la comarca de La Marina, cal dir que aquests episodis es repeteixen de manera cíclica. No obstant poc sâha fet en aquesta comarca per reduir els efectes dâaquestes riuades, ben al contrari, un factor determinant de la gravetat dels efectes de les riuades cal buscar-lo en lâacció humana.


- Lâaugment de lâescorrentia com a conseqüència de la pèrdua de permeabilitat del sòl causada per la desforestació, lâabandonament de lâagricultura i lâocupació del sòl per a usos urbans i infraestructures.

- La presència dâedificacions o dâelements que fan un efecte barrera. Com ha ocorregut en aquest cas amb els ponts o altres construccions en la desembocadura dels barrancs.

- La urbanització en zones inundables. Al respecte lâinforme de la Universitat dâAlacant conclou que âel risc dâinundacions en la província dâAlacant ha augmentat a causa de lâocupació imprudent dâespais amb perill dâavingudaâ?.

Conegudes aquestes circumstàncies, Compromís pel Territori considera inacceptable lâactitud dâalguns representants públics dâatribuir, com a única causa, a la vegetació dels llits dels barrancs, les conseqüències de la riuada, per a desviar així les seues responsabilitats per la construcció abusiva.

El que ha passat a la Marina pot passar a altres comarques valencianes on els factors abans esmentats es repeteixen igualment. Per exemple, a la Ribera on el 1999, la Direcció General dâUrbanisme ja assenyalava que el 24 % del nou sòl urbanitzable previst sâubicava en àrees de risc dâinundacions. A causa de la multiplicació dels plans dâurbanisme dels darrers anys aquest percentatge ha augmentat substancialment.

LâHorta de València on les previsions dâurbanització en les riberes del Túria, des de Manises i Riba- roja fins a Pedralba, sâha multiplicat els darrers anys fins a superar els 30 milions de metres quadrats. També podríem parlar de Torrevella, el Camp de Túria, La Plana de Castelló o la Safor. En els últims cinquanta anys el risc front a inundacions sâha multiplicat enormement al nostre territori. El creixement urbà descontrolat porta aquestes conseqüències.

Des de Compromís pel Territori venim reclamant una ordenació sostenible del territori que limite lâexpansió urbanística. La demanda dâaquest instrument de planificació és ja un clam.

Una directiva europea sobre gestió de zones inundables ha entès que lâordenació del territori és lâeina més eficaç per a evitar catàstrofes en el futur.

A més aquest darrer episodi ha demostrat que cal actualitzar els mapes de riscs dâinundacions.

De manera urgent cal executar una restauració forestal que rebaixaria fins a un 30% una crescuda del rius.

Ãs necessari també el manteniment de lâagricultura que contribuiria igualment a reduir el risc dâinundacions.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa