Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
[Mercedes-Benz] “Si cal passar-nos el Nadal tancats a la fàbrica perquè no s'enduguin res, ho farem�
23 oct 2007
Entrevistem en Jose Gastón, treballador de 31 anys que en porta 11 a la planta de la Mercedes-Benz del Bon Pastor, a Sant Andreu.
Fàbrica Mercedes-Benz 011.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 009.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 007.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 006.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 004.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 003.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 002.jpg
Fàbrica Mercedes-Benz 001.jpg
Entrevista_JG_de_MB_-_StapInfo.pdf
Entrevista JG de MB - StapInfo.pdf (51,01 KiB)
Entrevistem en Jose Gastón, treballador de 31 anys que en porta 11 a la planta de la Mercedes-Benz del Bon Pastor, a Sant Andreu. Només arribar ens lliura una còpia del full informatiu que avui, dilluns 22, els ha repartit la direcció de l'empresa, on s'enroquen en la posició inicial. Aquesta posició de l'empresa és el resultat de la reunió que el divendres 19 van mantenir, a Alemanya, l'Alta Direcció de l'empresa amb els Representants dels Comitès de Treballadors de Barcelona i Stuttgart.

Quines característiques té la plantilla de la planta?
Som 420 treballadors, dividits en 3 parts: soldadura, la majoria; centre de recanvis; i oficines. Hi ha dos torns de feina, matí i tarda. A la nit només fan manteniment. Abans érem més, però ja fa poc més d'un any van fer una proposta en què donaven 7 milions [de pessetes] a qui volgués marxar, i 50 persones ho van agafar. La gent del menjador són externs, exceptuant-ne dos. La major força la tenim a soldadura, on es fa el terra de la Vito nova. D'aquí se'n va a Vitòria, on fan el muntatge, menys els motors, que els fa Alemanya.
Abans que arribés aquest nou vehicle només hi havia soldadura i cable; al cablejat eren tot dones. A la nau de soldadura érem tot homes. Després, algunes dones van passar a soldadura, la resta a recanvis, d'altres van marxar.
L'edat mitjana és d'uns 37 anys. A 203 treballadors ens van fer fixes el 1996-97, amb la llei del PP que afavoria les empreses que fessin fixes els treballadors. De més grans n'hi deu haver uns 40. Tres quartes parts de la plantilla som homes, i una quarta part dones.
A la nau de soldadura som unes 250 persones. A recanvis hi ha 80-90 persones; de fet, abans de vacances ja se'n van endur dos grups a una altra empresa de Terrassa. En teoria, per Nadal, es volen endur dos grups de soldadura a Esparreguera. Però ja s'ha estat comentat que si cal passar-nos el Nadal tancats a la fàbrica perquè no s'enduguin res, ho farem.

Quan fa que està la planta al Bon Pastor?
Doncs més de 40 anys... El meu pare hi va ser durant 33 anys. És que a part d'una empresa multinacional que dóna feina hi ha més coses; per exemple, allà molts som fills de treballadors. Recordo que abans, per Reis, hi havia un fons social; quan tenies entre 0 i 10 anys, et donaven un regal. Jo anava amb el meu pare a visitar tota la fàbrica i després anava a buscar el meu regal. I encara que sembli una estupidesa, quan jo veia el meu pare, el meu somni era treballar aquí. També hi havia colònies, de 15 dies, quan tenies entre 8 i 15 anys. Hi ha companys i companyes de feina amb els que he estat de colònies. Hi ha un ambient de treball molt guapo. Són molts elements: bon sou, bona feina, prop de casa... Però el fons social ja es va acabar, ara fa uns 6 anys.

Qui conforma el comitè d'empresa? Recordes tradició de lluita sindical a l'empresa?
Des de fa molts anys, CCOO en té la majoria. Ara té 7 delegats, per 2 d'UGT i 2 de la FTC-IAC. Les eleccions van ser una setmana abans de la negociació del conveni, durant la qual no ens va dir res del tancament. A sobre, va coincidir: mentre firmaven el conveni amb nosaltres estaven firmant el tancament, la fusió. La postura del Comitè, però, és unànime, tots a una: que es compleixi allò pactat, que la feina sigui sent 100% Mercedes-Benz fins al 2014.
Pel que fa a la lluita sindical anterior, em sembla que el meu pare en el seu dia van fer diverses vagues, però ara fa anys que no hi ha res. Exceptuant la vaga general del 2002, no hi hagut res en els 11 anys que porto treballant aquí.

Quins motius donen per traslladar la planta a Esparreguera, amb una empresa que dóna pèrdues? Quina és la postura del comitè respecte la proposta de traslladar-hi 258 treballadors?
No han dit res referent a l'empresa, només diuen que és millor perquè està més a prop de Vitòria; ja veus, 50 kilòmetres...
D'anar a Esparreguera amb Estampaciones, res, ningú vol anar-hi. Aquí el comitè es tanca en banda. Si venguessin això i construïssin una nau als afores, amb feina per als 420, sent Mercedes-Benz al 100% i fins al 2014, sí que ho acceptaríem. Però això de dependre d'una empresa que està participada al 49% per una tercera, no fa bona pinta; d'un dia per l'altre compren el 2% que falta per tenir el 51% i et quedes tirat. No et poden garantir les condicions laborals que tenies.

Com valoreu la primera setmana de vaga, a nivell de seguiment, etc.? Seguiu convocant els 5 dies previstos?
A mi m'ha agradat, perquè he vist unió i, exceptuant els típics que no han volgut anar o els que han agafat la baixa perquè no els descomptin, tothom ho ha seguit, hem estat allà, hem seguit... es veu unitat.
Per demà [dimarts 23] i fins dijous, i pel 30 i 31, segueix convocada la vaga. Demà sortim en manifestació altre cop. A la tarda hi ha reunió de l'empresa amb el comitè, si s'arreglés tot, que és quasi impossible, es desconvocaria. Però l'únic pas que ha fet l'empresa és el comunicat aquest [llegir més avall], dient que desconvoquem la vaga, que tot sortirà bé, que hi haurà un bon pla social, etc. De moment, seguim, i fins i tot s'ha comentat de demanar permís per fer 9 dies més de vaga al novembre. Tot depèn de com vagin les reunions.

Des del comitè d'empresa denuncieu que al darrere del tancament hi hagi una operació especulativa amb els terrenys, que s'haurien revaloritzat amb l'arribada del TAV. Teniu contactes o teniu pensat mantenir-ne amb col·lectius que estiguin tractant el tema al barri?
No, no em consta que de moment tinguem contacte amb col·lectius veïnals ni moviments socials.
Estem en contacte amb altres treballadors en perill, com els de Frape Behr, amb qui ens vam manifestar la setmana passada i amb qui tornarem a sortir demà. Per demà, hem quedat a les 9h a l'empresa, suposo que arribarem a Urquinaona cap a les 11h, i després anirem a Pl. Sant Jaume.

Quines repercussions està tenint la vaga per la cadena de muntatge?
La reunió a Alemanya [del divendres 19] va venir perquè la planta de Vitòria s'havia parat, i per tant també la producció a Alemanya. Si no, no ens haguessin fet cas. Pensa que a Vitòria són 3.500 persones, i entre proveïdors i altres indirectes unes 2.000 més. La direcció de Vitòria va dir que prendrien dies als treballadors de la borsa horària, però aquests es van negar ja que van assegurar que era culpa de l'empresa que es parés la planta de Barcelona, ja que n'estava perjudicant els treballadors; que no eren els treballadors de Vitòria els que n'havien de pagar les conseqüències, sinó l'empresa.

Com veus el futur?
Ara mateix, tot acaba de començar, i estem tots junts. Però qui et diu que no comencin a oferir diners a persones a títol individual i hi hagi gent que cedeixi, i acabem dividits. A més, 9 dies de vaga són gairebé 600€. Un mes molts el podem suportar, però el següent... Ara estem junts, però potser d'aquí poc comencen a fer ofertes. Pensa que ells tenen el handicap que a Estampaciones hi ha d'anar gent que en sàpiga per arrancar això.
Si fos per ells, al Nadal ja hi aniríem dos grups, els de l'esglaó i els del faldó. Els del terra, que són més gent, hi anirien més tard. Necessiten 258 persones que en sàpiguen i la resta recol·locar-los en altres empreses que no serien MB.

Quin paper creieu que juguen aquí les administracions?
La gran majoria pensem que estan 'untats', que afavoreixen l'empresa, que juguen al seu joc. Ara muntem això, vosaltres us quedeu això altre... Per exemple, a TV3 quasi no hem sortit, el dia que vam anar a Pl. Sant Jaume només ens van treure 3 segons, i en canvi a La Primera de TVE ens van treure 15 segons. No s'entén: que una cosa que passa a Barcelona surti de resquitllada a TV3, i en canvi en un altre lloc surtis més...

De fet, segons les declaracions que han fet des de la Generalitat, és que mentre es quedi a Catalunya ja els va bé, es queden tranquils, no els importa si és a Sant Andreu o a Esparreguera...
Aquí hi ha mala informació, ens volen donar a entendre que tot és molt bonic, que aquí no sobra ningú, que anirem a un altre lloc però que seguirem igual. Això no s'ho creu cap de nosaltres. Si continues igual, per què t'associes amb algú altre?
El Soy, el Conseller d'Indústria, va fer la setmana passada unes declaracions a l'Agència EFE dient que no passa res, que ens recol·locarien, etc. Vam anar a parlar amb ell, li ho vam explicar tot, i l'home va haver de fer un comunicat rectificant.
L'únic bo que tenim és que els dies de vaga han anat molt bé. Vam anar a la Generalitat sense saber que ens rebrien, i ens van rebre. Després a la Conselleria d'Indústria, pensant-nos que no ens rebrien, i també ens van rebre. Alemanya també ens ha trucat... El que hauríem aconseguit en 3 mesos, ho hem aconseguit en 4 dies, gràcies a la pressió que estem fent. Malgrat que pensem que això pugui acabar com ells volen, el 'no' ja el tenim. Anem a lluitar pel que es pugui.


Full informatiu

Mercedes-Benz ratifica la seva decisió de reestructurar les activitats de la planta de Barcelona

·     Es manté ferm el trasllat de la producció barcelonina a la Joint Venture amb Estampaciones Sabadell i a uns altres dos proveïdors de l'àrea metropolitana de la ciutat comtal.
·     L'Alta Direcció alemanya ha ofert als Representants del Comitè dels treballadors un generós pla social, que inclou llocs de treball, que acompanyarà al trasllat de les activitats

En la reunió celebrada el passat divendres, 19 d'octubre a Alemanya entre l'Alta Direcció de Mercedes-Benz i els Representants dels Comitès de Treballadors de Barcelona i Stuttgart, l'empresa ha ratificat fermament les decisió feta pública el passat 5 d'octubre pels directius espanyols de la companyia.

Mercedes-Benz ha confirmat la seva intenció d'arribar a un acord positiu per a ambdues parts i trobar una solució conjunta que asseguri el futur dels treballadors de Barcelona i la reestructuració empresarial necessària de les actuals activitats de la planta de Sant Andreu.

Per a això, la Direcció de Mercedes-Benz ha presentat un generós pla social que facilitarà en gran mesura el procés del trasllat de producció i minimitzarà qualsevol inconvenient que aquest pugui tenir sobre els treballadors. Així mateix, Mercedes-Benz ha confirmat que serà client principal de les empreses que en un futur acolliran les activitats de la Planta de Sant Andreu. Per tant, assegura l'estabilitat de l'ocupació i la producció a Barcelona, oferint a cada un dels treballadors barcelonins un pla social i un lloc de treball.

El desig, per part de l'empresa, és aconseguir arribar en breu a un acord positiu per a tots que finalitzi amb l'actual situació de vaga a la planta barcelonina.

Direcció Mercedes-Benz Vans, 22 Octubre 2007.


SANT ANDREU INFORMA'T
Col·lectiu Andreuenc d'Informació Crítica
santandreu.informa ARROBA gmail.com
http://stapinfo.bloc.cat

22 d'octubre de 2007.
Mira també:
http://stapinfo.bloc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Mercedes-Benz] “Si cal passar-nos el Nadal tancats a la fàbrica perquè no s'enduguin res, ho farem�
23 oct 2007
El que més ràbia em fa de tots aquests currantes, és que estan disposats a tot per mantenir la seva feina , però que durant anys han estat incapaços de moure un dit pel resta d'empreses en lluita...
ës molt trist, però cert.
malgrat tot, ànims i a derrotar el capital!
col·lectivism
25 oct 2007
col·lectivització de la fàbrica--autogestió dels treballadors-- els patrons ens necessiten a nosaltres però nosaltres no els necessitem a ells

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more