Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Cessat per opinar
22 oct 2007
A data d’avui ha estat cessat Jaume Morató, el Director de l’Equip d’Atenció Primària Raval Sud de Barcelona per part de la Gerència de l’Institut Català de la Salut (ICS), per haver expressat per escrit la seva opinió sobre els problemes laborals i assistencials que està patint l’Atenció Primària a Catalunya
A data d’avui ha estat cessat Jaume Morató, el Director de l’Equip d’Atenció Primària Raval Sud de Barcelona per part de la Gerència de l’Institut Català de la Salut (ICS), per haver expressat per escrit la seva opinió sobre els problemes laborals i assistencials que està patint l’Atenció Primària a Catalunya. Es tracta d’una persona amb unes qualitats humanes i professionals extraordinàries, amb una enorme i reconeguda capacitat de lideratge demostrada al llarg dels últims setze anys i amb un compromís exemplar amb el malalt i amb la seva empresa (ICS).
Aquest Equip, format per més de 80 professionals, que atén a la població del barri del Raval de Barcelona, subscriu cadascuna de les opinions expressades pel seu Director, i vol mostrar la seva indignació absoluta per aquesta decisió.

Companys del Raval Sud


Us adjuntem la carta escrita pel Dr Jaume Morató:

Encara no han passat ni 6 mesos que varem fer una vaga i ja tenim que tornar a parlar de fer-ne una altra, i mira que n'hi ha de coses a fer més importants abans que tornar a pensar en una vaga !!!
Havíem parlat fa uns mesos amb el Sr Jose Maria que la Primària a dia d'avui està completament esmunyida per :
Uns objectius merament economicistes: Reducció dels dies de baixa; control quanti-qualitatiu de la despesa farmacèutica (només penalitzada si l'indica l'especialista en Primària, però autoritzada als altres especialistes hospitalaris i no hospitalaris); accessibilitats no aconseguibles; ...
Una manca de substitucions per manca de metges, però si aquets es troben no són autoritzats per les diferents direccions perquè diuen que no hi ha diners??
Cupos entre 2000 i 2500 pacients, (molts d'aquests amb barreres idiomàtiques i amb percentatges de vells majors de 65 anys superior al 30%) que encara que ens surten comptabilitzats a l'e-CAP, des de l'administració diuen que no són reals ???.
Una excessiva demanda i massificació de les consultes, potenciada pels nostres mateixos dirigents i polítics que parlen d'atendre tot tipus de patologia des de la primària, indicant-nos que ens formaran per fer-ho (?): No és un problema de solvència sinó de impossibilitat quàntica!. Així: Les onades de calor, el control del sintrom, les depressions, la petita cirurgia, la pediatria, els fons d'ull i les diferents púrries que no desitgen veure els altres també especialistes, serveixen a la administració i als mitjans de comunicació per vendre una sanitat pública totalment falsa i fictícia.
Una posada en marxa de grans programes grandiloqüents amb trucades i seguiments de malalts per "patologies": Insuficiència cardíaca, EPOC, vells fràgils i diferents normes de conducta a seguir que no creen més que enrenou i duplicitat de visites, enlloc de col•locar tot aquest personal paral•lel a treballar assistencialment. Per això, quan es parla que hi ha molts metges a Catalunya fa riure, ja que si contéssim hores metge assistencial / pacient estaríem a la cua d'Europa. Descomptant els metges col•locats a la gestió, a les diferents conselleries, col•legis de metges, IES, Unitats docents, Grups de treball diversos i els que estan treballant al estranger (amb unes condicions bastant més optimes), resultaria que el verdader percentatge de metges assistencials estaria al voltant del 67%.

En aquest context actual de misserabilitat de l'assistència primària, ara se'ns diu mig amagat, mig clar, que l'ambulatori tancarà i obrirà una hora abans i una hora més tard, però que no farà falta que hi siguem tots i tampoc que es visiti a ningú, és a dir només se m'acut que deu ser: "Para joder".
En noticies de premsa el discurs que es dona és que es vol congeniar la vida familiar amb la laboral. Sortint una hora més tard ??? Però quin tipus de família té aquesta gent !!!
El nostre President del Col•legi de Metges, diu que això està molt bé perquè millorarà l'accessibilitat i reduirà la pressió en les urgències hospitalàries ("La Vanguardia" Dijous 11 d'Octubre). I jo em pregunto, realment creuen que l'obertura d'una hora més als centres millorarà la pressió a urgències? I perquè no diuen als metges dels hospitals que obrin les consultes externes i els quiròfans a les 7 del mati? o que surtin a les 18 hores? igualment rotatori... Tot sempre amb la idea de millorar l'accessibilitat, reduir les llistes de espera i evidentment també congeniar la vida familiar i laboral.

Des de fa molt de temps encara que les visites als ambulatoris siguin de 9 a 20 hores, molts sanitaris comencen abans per preparar el que serà un dia terrorífic i altres no sortiran abans de les 20'30 per molt que els gestors expliquin que és perquè no se saben gestionar la consulta. Tancar a les 21 hores voldrà dir en un futur acabar a les 21, 30.I tenint en compte que al menys la meitat dels sanitaris fa horari de tarda dir que és per congeniar la vida familiar amb la laboral és una "presa de pèl".

Lluitar per mantenir l'horari de visites al centre és molt important i no té res a veure amb el compliment de l'horari.
Penseu que al mes de març hi ha les eleccions generals i segurament canviaran gerents, consellers i demès gestors, però les hores de més es quedaran, seguiran faltant metges i el torn rotatori passarà a ser dos hores més de visites. Ja no visitarem les dos terceres parts de l'horari sinó que únicament farem assistència i seguirem essent els guardians econòmics de la gestió.

Afortunadament ja sabeu que hi ha mecanismes legals que ja s'estan fent (Sol•licitud escrita del nou canvi d'horari i posteriorment notificació a Magistratura del Treball) , que els sindicats es van movent i que en definitiva hem d'intentar anar tots a una, comunicar-nos entre nosaltres i seguir pressionant, i si tard o d'hora s'ha de plantejar una vaga ja en tornarem a parlar.
Mira també:
http://blog.ravalsud.es

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cessat per opinar
22 oct 2007
Pot no agradar als gestors, però el que diu és cert. Matar el missatger, no nega que el fet.
Demà dimarts hi ha una concentració a Balmes ICS, a les 13:30 hores. Pel dret d'expressió.
Re: Cessat per opinar
22 oct 2007
Caldria agrair la existència de coordinadors íntegres i capaços de dir la veritat com aquest. On es troba la llibertat d'expressió?
Demà a les 13:30 a Balmes amb Gran via de les corts catalanes.
Re: Cessat per opinar
23 oct 2007
Som molts els que pensem com tu, pel que crec que ara fora el moment de unir-nos tots els PRIMARISTES ( METGES I INFERMERES) per aconseguir unes condicions laborals DIGNES.
Re: Cessat per opinar
23 oct 2007
Vull recordar que també el personal se suport dit també no sanitaris, formem part del sistema. Quan algú parli de tothom, que no exclogui a ningú. Som tan part de primària com la resta.
Re: Cessat per opinar
23 oct 2007
Hola Jaume ¡¡¡
Desde Sant Celoni la teva ex administrativa et recolza de toto cor. Ara si es el moment de sortir d'aquesta dictadura dels alts dirigents. No som rucs, som professionals.
Endevant. Jaume. T'estimo.
Desprevingut
24 oct 2007
Haurieu d'organitzar-vos i constituir-vos com a sindicat. D'aquesta manera tindreu totes les eines legals i autònomes per a actuar com a grup de treballadors i treballadores del CAP Raval Sud.
Re: Cessat per opinar
24 oct 2007
De sindicats ja en tenim en el sector, de tots colors. El que cal és major unitat d'acció. Abans de parlar cal estar informat, benvolgut "sindicalista".
Re: Cessat per opinar
24 oct 2007
Suscric tot el que el Dr Morató diu i l'escrit no pot ser més correcte i suau. Retirar la confiànça per part dels ICS es indigne.
Sindicato Sindicat