Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : xarxa i llibertat
L'Ajuntament de Barcelona oblida el compromís amb el programari lliure i signa més acords amb Microsoft
19 oct 2007
Al maig d'enguany es publicava la notícia en Vilaweb i altres mitjans de que l'Institut Municipal d'Informàtica de Barcelona i Microsoft acordaven de comprar sis mil llicències de Microsoft Office 2007 per 524.000 euros a fi de renovar els paquets ofimàtics dels treballadors de l'ajuntament. Fonts de l'IMI declaraven que "passar ara a fer servir exclusivament programari lliure com l'OpenOffice.org resultaria massa car, perquè moltes aplicacions depenen de Microsoft" (sic).
Aquesta acció contradeia completament la mesura de govern (aquí teniu una versió completa de la mateixa, tercer apèndix), presentada pel regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras (ERC), comprometent el govern de la ciutat a fomentar el programari lliure i a fer migrar els sistemes de l'ajuntament i d'organismes dependents al programari lliure. El Consell Rector de l'IMI va acordar també, tot just fa menys d'un any, d'instal·lar, d'una manera generalitzada, als ordinadors de l'administració municipal, el paquet ofimàtic lliure i gratuït OpenOffice.org.

Avui, 16 d'octubre, l'Ajuntament de Barcelona i Microsoft han ampliat el seu compromís de col·laboració presentant en roda de premsa (aquí teniu una còpia convertida a PDF del document DOC que han enviat) tota una sèrie d'iniciatives que Microsoft i Ajuntament han volgut resumir així:

- Ambdós col·laboraran per atreure a Barcelona projectes d'investigació i desenvolupament, i per promocionar la ciutat de Barcelona com a punt de trobada europeu, afavorint l'impuls de l'esperit emprenedor.

- Ambdues entitats impulsaran tasques d'alfabetització digital entre els grups socials més desfavorits.

- Microsoft col·laborarà amb l'Ajuntament en el desenvolupament de serveis avançats de mobilitat contribuint a l'eficàcia de la gestió municipal.

La comunicació de l'acord inclou alguns paràgrafs més precisos:

Així mateix, d'ara endavant els centres cívics i educatius dependents de l'Ajuntament -que promouen sense ànim de lucre serveis d'accés dels ciutadans a la cultura digital podran accedir a tecnologia Microsoft en condicions especials, gràcies a un programa que la companyia té establert per a les institucions formatives. Microsoft també aportarà a aquests centres eines de gran utilitat per al desenvolupament de la seva tasca, com a programari per a educació a través d'Internet (i-Learning), materials d’ajuda per a tasques d’alfabetitzacuió digital o continguts curriculars que es poden trobar a portals com ProfesoresInnovadores.com.

També en l'àmbit de la formació tecnològica, Microsoft i el Consistori impulsaran una "Aula Microsoft" a Cibernarium -dins del Parc Tecnològic Barcelona Nord- en la que s’impartirà formació dirigida a professionals del sector tecnològic.

Davant de la pregunta feta des del públic al batlle de Barcelona, Jordi Hereu, sobre quin paper tindria el programari lliure la seva resposta ha estat "que ells estaven a favor" (sic).

Opinió personal: Microsoft ha aprés que a l'administració pública no se'ls pot només anar a vendre llicències. Se'ls ha de donar també contrapartides perquè es puguin lluir els corresponents polítics, i de pas, Microsoft. Ja sigui fent les traduccions parcials al català, iniciatives per l'educació, pels desafavorits, o bé llançant campanyes a favor de la innovació, la competitivitat, la internacionalització o la paraula de moda del moment. La història sempre és la mateixa, ben poca cosa però ben venuda.

Més informació

* Nota de premsa de l'acord. http://www.softcatala.org/%7Ejmas/files/microsoft_ajuntament.pdf
* A la Malla. http://www.lamalla.net/canal/digitals/noticies/article?id=179573
* A la web de l'Ajuntament de Barcelona. http://w3.bcn.es/V01/Serveis/Noticies/V01NoticiesLlistatNoticiesCtl/0,21
Mira també:
http://www.softcatala.org/~jmas/bloc/pivot/entry.php?id=313

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'Ajuntament de Barcelona oblida el compromís amb el programari lliure i signa més acords amb Microsoft
19 oct 2007
A algú li sorpren aquesta noticia, aquest és el mateix ajuntament que va declarar la ciutat antitaurina pero en el moment de la veritat (on és demostra amb l'ACCIÓ DIRECTA i NO les PARAULES) l'Ajuntament i la seva burocràcia no van recolzar CAP de les manifestacions que es van fer. Això si, per apujar-se el sou quan arriben al poder, tots els/les polítics/ques es posen d'acord (l'anomenat ¨Consenso democrático¨de ZP). ¿Que es pot fer? recolzar i participar en els actes, als ateneus, okupes, etc. donant suport a les alternatives de participació real que té la ciutat.
Ànims a tothom que la lluita continua dia a dia!
Re: L'Ajuntament de Barcelona oblida el compromís amb el programari lliure i signa més acords amb Microsoft
19 oct 2007
fins i tot el sistema operatiu del bicing, treballa sota Windows...per això es penja cada dos per tres...
Sindicato Sindicat