Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
La píndola contra le regla, o el negoci del cos de les dones
18 oct 2007
(Publicat en la revista «Treballadora», de la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya)

Segons la doctora Carme Valls-Llobet, âla menstruació va ser un dels primers fenòmens clínics que varen poder observar les dones i els homes, ja en el Neolític, i la seva relació amb la reproducció va restar invisible en moltes cultures i tabú en molts pobles. També un tabú en la comunicació entre mares i fillesâ?, âels trastorns de la regla (dismenorrea, metrorràgies o els cicles irregulars varen relacionar-se amb la poca acceptació de la menstruació abans de corelacionar-se amb trastorns endocrins, o amb deficiències de nutrició. El cicle menstrual afecta tots els sistemes i els òrgans de les dones, i les seves alteracions poden ser un indicador de lâestat de salut, ja que les situacions dâestrès i patologies clíniques i subclíniques alteren la seva regularitat. Si se suprimeix, certes malalties poden quedar invisibles durant molt temps.â?

La píndola contraceptiva es va considerar una revolució en el cos de les dones, amb efectes dubtosos sobre la revolució demogràfica. Les dones de molts països ja feia anys que havien començat a controlar la seva fertilitat sense ella. Es va investigar amb dones de Puerto Rico abans de llançar-la al mercat mundial, i no es van considerar els seus efectes secundaris.

En aquests moments sâha llençat la notícia que es comercialitzarà una píndola contraceptiva permanent, que inhibirà la regla i evitarà les molèsties que aquesta comporta i que, suposadament, impedeix a les dones seguir amb el ritme de vida que la societat moderna requereix. La Clínica Mayo va publicar en la seva revista, lâoctubre passat, els resultats dâestudiar un conjunt de recerques sobre la relació dels contraceptius hormonals i lâincrement del risc de càncer de pit. Després de trobar 34 estudis adequats, van concloure que la utilització dâanticonceptius orals quatre anys o més abans de tenir el primer fill incrementen el risc un 52 %. LâOMS ha classificat els anticonceptius orals, juntament amb la teràpia hormonal substitutiva (que és la que es dóna en la menopausa, i que sâha demostrat tan perjudicial que després de molts anys han hagut de retirar-la de les recomanacions científiques), com a carcinògens del grup I. També sâhan demostrat altres efectes negatius dâhormonar massivament el cos de les dones. La mateixa Agència del Medicament espanyola informa aquest any dels riscos dâaquests tipus de contraceptius en dones amb antecedents de malalties com tromboembòliques, infarts de miocardi, accidents cerebrovasculars. També hi ha estudis sobre el doble risc de tenir trombosis. Sense parlar que la contracepció hormonal NO ELIMINA EL RISC DE MALALTIES DE TRANSMISSIà SEXUAL, ENTRE ELLES LA SIDA, I QUE AQUESTA ESTà AUGMENTANT ENTRE DONES.

Sâha obert un debat científic i social sobre aquesta nova revolució que ens volen vendre. Hi ha professionals de la ginecologia que parlen dâuna segona revolució sexual. M. Milagros Rivera diu que hi ha un conflicte entre la ciència i el cos femení. La ciència, dâarrel masculina, no està al servei del cos femení. Una dona en un xat explicava: âLa regla no em va impedir mai compartir jocs amb els meus germans, al contrari: em sentia més forta que ells perquè, malgrat tenir âla cosaâ?, era capaç de submergir-me amb ells al fons del mar per agafar petxinesâ?.

Carme Catalán i Piñol

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La píndola contra le regla, o el negoci del cos de les dones
19 oct 2007
Gràcies per aquest text
Sindicat Terrassa