Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : ecologia : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Nova programació del CELLFS. Butlletí nº4
17 oct 2007
Després d'un petit descans estiuenc i d'haver realitzat una programació sense parar des de la seva fundació, el Centre d'Estudis Llibertaris Francesc Sàbat de Terrassa reemprèn la seva activitat amb una nova programació a 6 mesos vista. La programació comprén 2 cursos complets i la continuació del cinefòrum, aquest cop sobre medi ambient.

El primer curs, titulat “Curs d'Història de Catalunya del segle XX�?, comença aquest divendres 21 a dos quarts de vuit del vespre i continuarà durant tots els divendres fins al febrer. Les seves 21 sessions fan que sigui un curs força complet, abarcant temes com la vaga de la canadenca, els fets de maig, les conseqüències de la Guerra Mundial a Catalunya o les diferents etapes del franquisme i dóna la opció de rebre un certificat d'assistència a les persones que hagin assistit a la majoria de les sessions.

Considerant la importància que el CELLFS dóna al coneixement que han de tenir els treballadors sobre els seus drets laborals, es realitzarà la segona edició del Curs de Jurídica laboral, durant 8 divendres, tot just acabi el Curs d'Història de Catalunya on s'explicaran una sèrie de temes elementals amb els que hem de tractar força sovint tals com els salaris, els contractes i els acomiadaments.

A més a més d'aquests dos cursos, durant els primers dissabtes es projectaran 4 pel•lícules-documentals relacionades amb el medi ambient, la societat del consum i el respecte amb els animals amb l'objectiu de crear un posterior debat al voltant de la temàtica de la projecció.

Butlletí núm.4. Curs d’Història de Catalunya Segle XX; curs de jurídica laboral i cicle de cinefòrum sobre medi ambient i societat de consum

CURS D’HISTORIA DE CATALUNYA SEGLE XX

Breu introducció: aquest curs prou complert, ha estat programat i coordiat per Just Casa Soriano, Doctor en Història Contemporànica i professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ralitzarà la majoria de les classes. Ara bé, el també professor de la UAB Josep Puy i Juanico president de l'Ateneu Terrassenc ha tingut la gentilesa de voler col•laborar amb el curs i tindrà cura d'algunes de les sessions. En el mateix sentit, les membres del CELLFS Eva giner Trujillo i Ascensión Caballero Sáez (Llicenciades en Història Contemporània per la UAB) així com els estudiants de cusos avançats en la Llicenciatura d'Història de la mateixa UAB i també associas al CELLFS Xavier Barceló Montañès i Francisco Berbabeu Cirera, tindran cura d'algunes de les sessions. Durant el curs, ja s'anirà especificant aquest aspecte. La Història de Catalunya durant el segle XX ha estat marcada per una sèrie d'aspecte prou importants: el moviment obrer i llur evolució tàctica i ideològica; el catalanisme política en la seva més àmplia concepció del terme, i finalment, la seva relació i paper dins l'Estat espanyol. Naturalment, malgrat molts i amplis aspectes propis, la Història de Catalunya està permanentment lligada a la pròpia història de l'Estat espanyol. Conèixer aquesta matisos, relaconar-los amb els aspectes propis de Catalunya i interpretar-los és la
funció i els objectius del curs. Una Catalunya avançada respecte de la resta de l'Estat pel que fa el seu procés industrialitzador i posterior terciarització de la seva economia, la fa conèixer greus i fortes tensions socials i polítiques on la lluita de classes en moments àlgids com durant la Guerra Civil, els anys del pistolerisme i fins i tot en l'opisició al franquisme, es traduí en nombroses i pososade concpencions del que havia d'ésser la societat catalana, les seves possibles o on relacions amb l'Estat espanyol i fins i tot en diverses propostes de construcció social i nacional. El curs, gratuït i obert al conjunt de la societat i a aquelles persones interessades, pretén, modestament i durant les seves 21 sessions, donar en la mesura de llurs possibilitats una concepció clara i diàfana del nostre passat més recent. Les sessions tindran una durada d'una hora i mitja, de 2/4 de 8 (19:30) de la tarda fins a les 9 de la nit. Als assistens com a mínim a 15 persones, se'ls lliurarà al final del curs un diploma d'assistència.

1.- Divendres 21 de setembre de 2007
1898: el desastre colonial i les seves conseqüències a Catalunya. La reorganització de la burgesia catalana, el Tancament de Caixes i la diversificació industrial.

2.- Divendres 28 de setembre de 2007
1900-1930: el nou impuls capitalista. Empenta econòmica i transformacions agràries. El comerç i les finances.

3.- Divendres 5 d'octubre de 2007
1900-1930: demografia, condicions de vida i treball

4.- Divendres 19 d'octubre de 2007
1900-1930: burgesia i catalanisme. Classes mitges i republicanisme. L'afer del CU-CUT! i la Solidaritat Catalana. Lerroux i el Partit Republicà Radical.

5.- Divendres 26 d'octubre de 2007
L'estructuració del moviment obrer: Solidaritat Obrera, la Setmana Tràgica o Còmica i la CNT.

6.- Divendres 2 de novembre de 2007
Del Modernisme al Noucentisme. La Mancomunitat de Catalunya i l'impuls d'una cultura oficial. Cultura popular, Ateneus i associacionisme obrer. Premsa i publicacions periòdiques.

7.- Divendres 9 de novembre de 2007
1917-1923: La crisi política i social. La Primera Guerra Mundial i les seves conseqüències. L'assemblea de Parlamentaris. La Vaga General Revolucionària del 1917. Les Juntes Militars de Defensa.

8.- Divendres 16 de novembre de 2007
1917-1923: La CNT, la Vaga de la Canadenca (1919), la jornada de les 8 hores i la lluita de classes. La reacció patronal: el lock-out, els Sindicats Lliures, el Pistolerisme i la repressió burgesa i de l'aparell de l'Estat.

9.- Divendres 23 de novembre de 2007
La dictadura de Primo de Rivera: causes i conseqüències. El règim: l'estructuració d'un protofeixisme corporatiu. La militarització de la societat i la persecució de la cultura catalana. Oposició i balanç d'un període.

10.- Divendres 30 de novembre de 2007
1931-1939: Les proclamacions de la Segona República i de la República Catalana. L'Estatut d'Autonomia de Núria i la Generalitat de Catalunya. Les redefinicions polítiques. La CNT: trentisme i faisme.

11.- Divendres 7 de desembre de 2007
Els problemes de la República: el tema agrari, la qüestió social, l'exèrcit, l'esglèsia i els fets nacionals.

12.- Divendres 14 de desembre de 2007
El fracàs reformista: el Bienni Transformador, el Bienni Negre, els Fets d'Octubre de 1934 i el Front Popular.

13.- Divendres 21 de desembre de 2007
La soblevació feixista i l'inici de la Guerra Civil. El procés revolucionari a Catalunya.

14.- Divendres 4 de gener de 2008
Els Fets de Maig de 1937: La reorganització de la contrarevolució i la fi de la Guerra Civil.

15.- Divendres 11 de gener de 2008
Economia, societat i cultura a Catalunya durant la Guerra Civil.

16.- Divendres 18 de gener de 2008
Franquisme I (1939-1959): Ocupació de Catalunya, autarquia econòmica i repressió generalitzada. Els nous amos.

17.- Divendres 25 de gener de 2008
Franquisme II (1959-1973): la immigració i les transformacions a Catalunya.

18.- Divendres 1 de febrer de 2008
Franquisme III (1973-1975): Crisi econòmica i mort de Franco. Mobilització popular a Catalunya: Assemblea de Catalunya, Moviment Obrer i catalanisme popular.

19.- Divendres 8 de febrer de 2008
La Transició Democràtica i la UCD. Els Pactes de la Moncloa. L'Estatut de Sau, el <> i la LOAPA.

20.- Divendres 15 de febrer de 2008
El <>: Crisi i recuperació econòmica. Les bases d'una nova economia i el repte d'Europa.

21.- Divendres 22 de febrer de 2008
Els grans canvis demogràfics i socials. L'alternativa del Tripartit i els nous reptes de Catalunya: immigració, infrastructures, qualitat de vida i moviments alternatius.

CURS DE JURIDICA LABORAL

El curs està concebut per la Secretaria de Jurídica Eduardo Barriobero de la Federació Local de sindicats de la CNT de Terrassa i coordinat pel seu Secretari General. Al llarg de les 9 sessions previstes, es pretén incidir en aquells aspectes que més ens afecten en les actuals relacions laborals: salaris, contractes, acomiadaments i conciliació de la vida familiar i laboral. Tots els treballadors i treballadores hem de tenir uns mínims coneixements en aspectes que ens toquen d'aprop i que realment incideixen en la nostra vida laboral. Coneixent els nostres drets estem en disposició d'autoajudar-nos en el món laboral i en les nostres relacions amb la patronal, i alhora, poder exercir la nostra solidaritat com a treballadors i treballadores informant als nostres companys i companyes. Les sessions del curs tindran lloc els divendres en els dies assenyalats a partir de les 19:30 amb una durada d'una hora i mitja, fins les 21 hores.

1.- Divendres 29 de febrer de 2008
Salario I: Salario base

2.- Divendres 7 de març de 2008
Salario II: Complementos salariales

3.- Divendres 14 de març de 2008
Contratos I: Contratos de duración determinada

4.- Divendres 28 de març de 2008
Contratos II: contratos de duración indefinida

5.- Divendres 4 d'abril de 2008
Despidos I: Despidos objetivos y improcedentes

6.- Divendres 11 d'abril de 2008
Despidos II: Despidos nulos

7.- Divendres 18 d'abril de 2008
Conciliación de la vida laboral I: Maternidad, paternidad y lactancia

8.- Divendres 25 d'abril de 2008
Conciliación de la vida laboral II: Excedencias por cuidado de hijo o familiar a cargo


CINEFORUM SOBRE MEDIAMBIENT I SOCIETAT DE CONSUM

Totes les sessions tindran lloc els següents dissabtes a partir de les 6 de la tarda. Després de cada sessió si així ho volen els assistents, tindrà lloc un debat sobre els fets visionats. El cicle ha estat organitzat i seleccionat per la Secció d'Ecologia del CELLFS.

1.- Dissabte 29 de Setembre de 2007
La Corporació (60 minuts): documental sobre el model d'empresa corporativa americana i les repercussions que té en la societat i en el medi ambient. Realment, les grans corporacions tenen més poder que molts Estats i gran capacitat de presió sobre els més importants i aparentment més poderosos.

2.- Dissabte 13 d'octubre de 2007
A Tornallom (45 minuts): documental que explica l'especulació a l'Horta de València. Aquesta ciutat, continua creixent de manera irracional: l'ampliació del port pretén eliminar el paratge denominat “La Punta�?, on el veïnat s'organitza i lluita per romandre a la terra i preservar la seva forma de vida.

3.- Dissabte 27 d'octubre de 2007
Earthlings (90 minuts): documental sobre el maltractament d'animals per part dels éssers humans, trencant així la tan necessària armonia que ha de presidir les relacions entre els ésser del planeta, és a dir, entre tots els seus habitants, entre ells els animals.

4.- Dissabte 10 de novembre de 2007
La pesadilla de Darwin (107 minuts): documental que tracta sobre la introducció d'una nova espècie animal al Llac Victòria com a petit experiment científic. La nova espècie resultà ser un ésser depredador que destrueix les espècies autòctones del Nil i del llac i que trenca un ja precari sistema ecològic i de vida.

Tots els actes programats tindran lloc a la Carretera de Montcada nº79 de Terrassa, seu social del Centre d'Estudis Llibertaris Francesc Sàbat. El CELLFS, té previstos en un futur proper -un cop acabada la present programació-, unes jornades de reflexió i debat sobre anarquisme, la presentació de diverses obres de contingut social pels seus propis autors i un conjunt de debats sobre sindicalisme, habitatge, ecologia, processos electorals i sistemes de representativitat social, capitalisme i viabilitat del sistema. Totes les activitats programades pel CELLFS són gratuïtes i obertes a tothom. Són actes de solidaritat cultural.
Mira també:
http://www.cellfrancescsabat.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa