|
Notícies :: dones |
Manifest de la Marxa Mundial de les Dones
|
|
per per |
17 oct 2007
|
>>Comitè Internacional de la Marxa Mundial de les Dones contra les Violències i la Pobresa. Granjado Ulmeiro, Portugal. 8 d’Octubre de 2007 |
Aquest 17 d’octubre ens hem mobilitzat un cop més per denunciar i exigir la fi de l’opressió que patim en tant que dones, per dir que la dominació, l’explotació, l’egoisme i la recerca desenfrenada de beneficis que comporten tantes injustÃcies, guerres, conquestes i violències s’han d’acabar.
De les nostres lluites feministes, dels combats que lliuraren en tots els continents les dones que ens han precedit, han sorgit nous espais de llibertat,per a nosaltres mateixes, per a les nostres filles, per als nostres fills, pera totes les noies i els nois que, quan nosaltres ja no hi siguem, poblaran laterra. L’any 2000, varem recollir 5 milions de signatures exigint la fi de lapobresa i de la violència. L’any 2005, érem de nou al carrer per convidar lahumanitat a la Igualtat,la Llibertat,la JustÃcia,la Pau i la Solidaritat. Hemteixit els nostres somnis mentre tresà vem el nostre patchwork mundial.
I avui com ahir, denunciem el capitalisme, el patriarcat i les seves institucions, aixà com les corporacions transnacionals i les oligarquies nacionals que s’enriqueixen mitjançant la discriminació, l’opressió, l’explotació dels nostres pobles, i en particular de les dones, el pillatge dels nostres territoris –aigua, terra, biodiversitat, fonts d’energia–, menystenint els nostres drets individuals i col·lectius. Denunciem aquests sistemes que s’organitzen sobre la base dels privilegis dels homes sobre les dones ,dels blancs sobre els negres i els autòctons, i practiquen l’exclusió de leslesbianes, de les immigrants i d’aquelles formes de viure que consideren“anormals�. Denunciem el carà cter repressiu d’aquests sistemes i la criminalització de les nostres lluites.
Aquest 17 d’octubre, Jornada Mundial de lluita contra la pobresa, volem cridar l’atenció sobre la realitat que nosaltres, les dones, vivim: el nostre treball per tenir cura de la famÃlia i de la comunitat no està reconegut i augmenta amb les retallades de les despeses socials en els pressupostos públics; tenim un menor accés a la propietat i al control dels recursos; rebem salaris més baixos; les nostres condicions de treball són precà ries i les empreses controlen el nostre cos i la nostra sexualitat; no gaudim pas de les mateixes oportunitats d’estudis i els nostres coneixements i qualificacions són infravalorats; les connexions entre la pobresa i la violència vers les dones es manifesten a través del trà fic i l’explotació sexual, el feminicidi, la utilització del cos de les dones com a botà de guerra...
Reconeixem les diverses formes d’opressió que pateixen les dones arreu del món. Ja ens hem manifestat moltes vegades – i ho seguirem fent – contra les ocupacions militars de Palestina, d’Afganistan, del LÃban i d’Iraq. A hores d’ara, volem manifestar particularment la nostra solidaritat amb les dones en lluita contra la dictadura militar de Birmà nia,que foren les primeres a denunciar l’augment dels preus dels combustibles i que han obert el camà a la mobilització dels monjos, dels estudiants i de tot el poble. Donem suport també a les nostres germanes de Costa Rica i al seu “Noâ€? al Tractat de lliure canvi d’Amèrica Central amb els Estats Units. Encetem la lluita per ultrapassar la terrible violència que s’abat sobre les dones en el decurs dels conflictes armats, molt especialment a la regió de Kivu, a la República Democrà tica del Congo, i a Darfur, a l’Est del Sudan.
Reafirmem les nostres vies per eliminar la pobresa i la violència vers les dones:
Autonomia econòmica de les dones i repartició de la riquesa: feines dignes, amb drets laborals i una justa remuneració; utilització i control dels recursos i dels mitjans de vida: enfortiment de l’economia solidà ria; valorització del treball reproductiu i productiu de les dones. No al pagament del deute extern, veritable atac a la sobirania dels països, i vigilà ncia pel que fa a nous endeutaments. No a les negociacions i a la signatura d’acords de lliure comerç que tenen com a objectiu garantir els interessos de les grans multinacionals.
Per la sobirania alimentà ria i contra la privatització de la natura: autogestió dels nostres recursos mediambientals cap a un model de desenvolupament que atengui les necessitats fonamentals de les generacions actuals i de les futures. Dret de conservar els nostres mitjans d’existència, de produir els nostres propis aliments a la nostra manera i de menjar d’acord amb la nostra cultura.
No a la violència vers les dones: combatre la violència sexista, que constitueix un estri per al control de les nostres vides, dels nostres cossos i de la nostra sexualitat en transformar-nos en objectes sotmesos a la voluntat d’un altre. CompromÃs i mesures concretes de l’Estat, de la societat –en primer lloc, dels moviments socials– de cara a la prevenció i el cà stig de la violència vers les dones.
Pau i desmilitarització: acabar amb la impunitat, la utilització del cos de les dones com a botà i de la violació com a arma de guerra.Participació de les dones en la resolució dels conflictes. PolÃtiques de desarmament, contra les ocupacions i la presència militar estrangera, à dhuc les bases i maniobres militars.
Mentre totes les dones no siguin lliures, seguirem caminant! |
This work is in the public domain |