Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Manifest de la Marxa Mundial de les Dones
17 oct 2007
>>Comitè Internacional de la Marxa Mundial de les Dones contra les Violències i la Pobresa. Granjado Ulmeiro, Portugal. 8 d’Octubre de 2007
Aquest 17 dâoctubre ens hem mobilitzat un cop més per denunciar i exigir la fi de lâopressió que patim en tant que dones, per dir que la dominació, lâexplotació, lâegoisme i la recerca desenfrenada de beneficis que comporten tantes injustícies, guerres, conquestes i violències sâhan dâacabar.

De les nostres lluites feministes, dels combats que lliuraren en tots els continents les dones que ens han precedit, han sorgit nous espais de llibertat,per a nosaltres mateixes, per a les nostres filles, per als nostres fills, pera totes les noies i els nois que, quan nosaltres ja no hi siguem, poblaran laterra. Lâany 2000, varem recollir 5 milions de signatures exigint la fi de lapobresa i de la violència. Lâany 2005, érem de nou al carrer per convidar lahumanitat a la Igualtat,la Llibertat,la Justícia,la Pau i la Solidaritat. Hemteixit els nostres somnis mentre tresàvem el nostre patchwork mundial.

I avui com ahir, denunciem el capitalisme, el patriarcat i les seves institucions, així com les corporacions transnacionals i les oligarquies nacionals que sâenriqueixen mitjançant la discriminació, lâopressió, lâexplotació dels nostres pobles, i en particular de les dones, el pillatge dels nostres territoris âaigua, terra, biodiversitat, fonts dâenergiaâ, menystenint els nostres drets individuals i col·lectius. Denunciem aquests sistemes que sâorganitzen sobre la base dels privilegis dels homes sobre les dones ,dels blancs sobre els negres i els autòctons, i practiquen lâexclusió de leslesbianes, de les immigrants i dâaquelles formes de viure que considerenâanormalsâ?. Denunciem el caràcter repressiu dâaquests sistemes i la criminalització de les nostres lluites.

Aquest 17 dâoctubre, Jornada Mundial de lluita contra la pobresa, volem cridar lâatenció sobre la realitat que nosaltres, les dones, vivim: el nostre treball per tenir cura de la família i de la comunitat no està reconegut i augmenta amb les retallades de les despeses socials en els pressupostos públics; tenim un menor accés a la propietat i al control dels recursos; rebem salaris més baixos; les nostres condicions de treball són precàries i les empreses controlen el nostre cos i la nostra sexualitat; no gaudim pas de les mateixes oportunitats dâestudis i els nostres coneixements i qualificacions són infravalorats; les connexions entre la pobresa i la violència vers les dones es manifesten a través del tràfic i lâexplotació sexual, el feminicidi, la utilització del cos de les dones com a botí de guerra...

Reconeixem les diverses formes dâopressió que pateixen les dones arreu del món. Ja ens hem manifestat moltes vegades â i ho seguirem fent â contra les ocupacions militars de Palestina, dâAfganistan, del Líban i dâIraq. A hores dâara, volem manifestar particularment la nostra solidaritat amb les dones en lluita contra la dictadura militar de Birmània,que foren les primeres a denunciar lâaugment dels preus dels combustibles i que han obert el camí a la mobilització dels monjos, dels estudiants i de tot el poble. Donem suport també a les nostres germanes de Costa Rica i al seu âNoâ? al Tractat de lliure canvi dâAmèrica Central amb els Estats Units. Encetem la lluita per ultrapassar la terrible violència que sâabat sobre les dones en el decurs dels conflictes armats, molt especialment a la regió de Kivu, a la República Democràtica del Congo, i a Darfur, a lâEst del Sudan.

Reafirmem les nostres vies per eliminar la pobresa i la violència vers les dones:

Autonomia econòmica de les dones i repartició de la riquesa: feines dignes, amb drets laborals i una justa remuneració; utilització i control dels recursos i dels mitjans de vida: enfortiment de lâeconomia solidària; valorització del treball reproductiu i productiu de les dones. No al pagament del deute extern, veritable atac a la sobirania dels països, i vigilància pel que fa a nous endeutaments. No a les negociacions i a la signatura dâacords de lliure comerç que tenen com a objectiu garantir els interessos de les grans multinacionals.

Per la sobirania alimentària i contra la privatització de la natura: autogestió dels nostres recursos mediambientals cap a un model de desenvolupament que atengui les necessitats fonamentals de les generacions actuals i de les futures. Dret de conservar els nostres mitjans dâexistència, de produir els nostres propis aliments a la nostra manera i de menjar dâacord amb la nostra cultura.

No a la violència vers les dones: combatre la violència sexista, que constitueix un estri per al control de les nostres vides, dels nostres cossos i de la nostra sexualitat en transformar-nos en objectes sotmesos a la voluntat dâun altre. Compromís i mesures concretes de lâEstat, de la societat âen primer lloc, dels moviments socialsâ de cara a la prevenció i el càstig de la violència vers les dones.

Pau i desmilitarització: acabar amb la impunitat, la utilització del cos de les dones com a botí i de la violació com a arma de guerra.Participació de les dones en la resolució dels conflictes. Polítiques de desarmament, contra les ocupacions i la presència militar estrangera, àdhuc les bases i maniobres militars.

Mentre totes les dones no siguin lliures, seguirem caminant!

This work is in the public domain
Sindicat