Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
execució del president companys
17 oct 2007
15 d'octubre del 1940. El president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, fou afusellat pel feixisme.
Intenteu imaginar la matinada del 15 dâoctubre de 1940. Esteu presoners en una celâ¢la. Fa poca estona que heu redactat el vostre testament. A lâexterior del calabós, unes passes sâacosten pel passadís. Sâaturen. Ara són els forrellats els que trenquen el silenci de la nit. Sâobre la porta. Us venen a buscar. Dâaquí una estona, us afusellaran. Sou el president Lluís Companys.

En sortir del Castell de Montjuïc, arrossega els peus a causa dels maltractaments soferts durant els interrogatoris a Madrid. El condueixen cap al fossar de Santa Eulàlia, on lâassassinaran. I, mentre avança pel camí de ronda exterior de la fortalesa, veu per darrera vegada la capital del seu país. El país que havia presidit i que havia fet tot el possible per salvar. Un país envaït per un exèrcit que arreu de lâEstat espanyol âdes de les Canàries fins a Euskadi i des de Galícia fins a Melillaâ sâhavia autoanomenat Ejército Nacional; fins que, en entrar al Principat de Catalunya, passa a designar-se en els seus propis documents com a Ejército de Ocupación de Cataluña. Un exèrcit que, en haver entrat al primer poble del Principat, la Pobla de Massaluca, havia reunit els seus habitants a la Plaça de la Vila, i lâoficial que el comanava havia començat el seu discurs dient: âCatalanes, no sois dignos del Sol que os alumbraâ?. Oficials com el general Solchaga, que âen veure Barcelona des de dalt del Tibidaboâ havia exclamat: â¡Dios mío! ¿Quién ha permitido esto? ¡Tantos rojos juntos!â?. Aquest era lâexèrcit que està a punt dâexecutar Lluís Companys. El president de Catalunya que, durant la guerra, havia salvat la vida dâalguns dels membres del tribunal, que ara lâhavia condemnat a mort. El mateix home que tot just fa uns instants ha conclòs el seu testament polític amb aquestes darreres paraules: âA tots els qui mâhan agreujat perdono; a tots els qui hagi pogut agreujar demano perdó. Si he de morir, moriré serenament. No queda tampoc en mi lâombra dâun rancor. Donaré gràcies a Déu que mâhagi procurat una mort tan bella pels ideals. Ell ha volgut aquest destí, i li dec encara la gratitud dâaquesta placidesa i serenitat que mâomple en pensar en la mort, que veig atansar-se sense temor. La meva petitesa no podia esperar una fi més digna. Per Catalunya i tot el que representa de Pau, Justícia i Amorâ?. Uns minuts després, amb lâesquena contra la paret, mirant fit a fit els ulls de la mort, es descalça per trepitjar la Terra i respon a lâordre de âFuego!â? dels seus botxins, tot cridant âPer Catalunya!â?.

En aquell instant funest de lâalba del 15 dâoctubre de 1940, quan gairebé tota Europa estava ocupada pels nazis i pels seus còmplices (incloent-hi en aquell moment Stalin), on era lâesperança de llibertat, de pau, de justícia i dâamor? La resposta és infinitament cruel: no hi havia esperança. I, sense esperança, una generació de catalans va viure âliteralment desesperadaâ per fer viure els seus fills. I, així, fer-nos viure a tots nosaltres. Aquesta és la generació de Salvador Espriu, que en versos del poeta seâns adreça en aquests termes: â(...) hem viscut per salvar-vos els mots, / per retornar-vos el nom de cada cosa, / perquè seguíssiu el recte camí / dâaccés al ple domini de la terraâ?. I que ens demana que ens mantinguem âper sempre fidels al servei dâaquest pobleâ?.

Nosaltres hem de saber recollir el testimoni dels que ens han precedit en la lluita. En cada un dels nostres gestos, hem dâhonorar la memòria dâaquells que van morir per Catalunya, esperant que Catalunya no morís amb ells. En arribar a Barcelona lâ1 de març de 1936, després dâun any i mig de presó, el president Companys ja ens va indicar el camí que hauríem de seguir: âVenim per servir els ideals. Portem lâànima amarada de sentiment. Res de venjances, però si un nou esperit de justícia i reparació. Recollim les lliçons de lâexperiència. Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer!â?. I, per tant, arengats per Joan Salvat Papasseit, nosaltres hem de formar âlâescamot del soldats de la llibertat, / dels qui mai no reculen, / i sols un bes els pot fer presoners; / lâescamot dels que trenquen les reixes, / i res els pot fer caure sinó un altre bes; / lâescamot dels soldats dâavantguarda, / perquè el primer bes seâns doni als primersâ?.

text de:

Oriol Junqueras

This work is in the public domain

Comentaris

Re: execució del president companys
17 oct 2007
els catalans no tenim president!
Re: execució del president companys
17 oct 2007
Ah!

Un bon text.

Llàstima que a Indymedia abundin els demagogs anònims que no donen la cara
Re: execució del president companys
17 oct 2007
Doncs jo li tinc un gran respecte i tot i que somio en una llibertat absoluta on no hi pot haver ningú per sobre els altres reconec la seva figura com la d'una persona que va lluitar per uns ideals, amb moltes contradiccions però també coherència...

A més no puc deixar de recordar que fou amic de Salvador Seguí i això fa que encara el respecti més. I més encara quan recordo que al final de la Guerra s'arrepentia de no haver deixat les armes al poble per a que fes la revolució social. Es va equivocar, però reconegué l'error, i a més a més ho va pagar amb la vida.
Re: execució del president companys
17 oct 2007
be, es curiós que els dirigents d'esquerra sempre "s'equivoquen" cap a la mateixa banda... es a dir a mantenir un poder centralitzat.

per altre banda com a president es va dedicar a perseguir als huelguistas mes compromesos i te la taca del maig del 37 on fins i tot va demanar que es bombardejés barcelona... molta pel gernika, pero ells son mes del mateix
Re: execució del president companys
17 oct 2007
Lluis Companys segurament va fer coses bones a la vida... Pero tambe va cometre crims contra el poble molt greus. Llastima que criminals pitjors que ell el van afusellar. El van lliurar de passar comptes amb el poble pels obrers que va perseguir, i que amb la seva complicitat van ser torturats i assassinatst, obrers revolucionaris del Poum i de la Cnt.
Re: execució del president companys
18 oct 2007
Companys va ser advocat laboralista i va defensar infinitat d´obrers,
Després amb lo del maig del 37 Companys i la generalitat ja no pintaven res, eren meres titelles de l´estalinisme k eren els ki manaven realment, els kabrons del PSUC k no representaven a ningú i k eren un invent d Moscou.
Kuan companys es va reunir amb la cúpula del POUM un cop l´estalinisme va decidir il.legalitzar-los acusant-los injustament d ser un satèl.lit del feixisme, Companys els va confesar k ell ja no pintava res allà i k ell no hauria actuat així mai, ni els hauria il.legalitzat.
és cert k Company va cometre errors contra el seu propi poble, com tots els governants, i com a llibertari estic encontra d tots els governs, però crec k seríem injustos si diguessim k Companys va ser un criminal, crec k té moltíssims més aspectes positius a destacar en la seva vida política k no pas altre cosa
Re: execució del president companys
18 oct 2007
Companys va tenir una mort massa exemplar per algú que al llarg de la seva trajectoria va cometre multitud de crims cotnra el poble català. El primer d´ells va ser alçar-se el 34 contra la República legítima i obrir un procés que tothom sap com va acabar: amb un bany de sang, milers de exiliats i la pèrdua de les llibertats democràtiques.
Re: execució del president companys
18 oct 2007
molt be, tita, molt be, deus de ser un alummne avantatjat del gran historiador pio moa.
Re: execució del president companys
18 oct 2007
I les 8000 persones que es van assassinar a la reraguarda republicana nomès a Catalunya i en 3 mesos que? Tots eren malvats feixistes?
Pues va ser sota la responsabilitat d´aquest criminal en la majoria de casos, en d´altres per desgracia va ser obra de les Patrulles de Control de la CNT que com a La Fatarella, a la Terra van assassinar 45 obrers i pagesos que es negaven a que es col.lectivitzessin les seves miseres finques, va ser abans del maig del 37 i Companys sabent el que farien no va moure un pel per evitar la massacre (massacre que encara va ser minima donat que tenien a les llistes els noms de mes de 150 pagesos).
Al final Companys, molt que pesi a la gent, la historia li va passar factura i va acabar com tots els tirants, al paredó.
I qui avui li ret homenatge son els politicastres corruptes i especuladors que estàn ofegant la classe treballadora amb els seus impostos i amb la seva politica demencial.
Re: execució del president companys
18 oct 2007
Crec k atribuir-li la responsabilitat d totes les barbaritats k es van cometre a la Catalunya Republicana és una bestiesa propia d´algú k no té ni idea del k és mantenir un cert ordre en un país k viu no una, sino dues guerres civils en el seu interior, la k es vivia contra el feixisme i la k es vivia dins del bandol antifeixista,
és una situació en k és impossible evitar k passin barbaritats d tota mena, si van ser 8000 les persones mortes en akest periode, no ho sé jo, però donades les circumstàncies podrien haver sigut moltes més.
No crec k al president Companys li fes gaire gràcia de veure com en el seu poble es mataven entre ells, i més veient com veia k la guerra cada dia estava més perduda.
Estic convençut k si Companys hagués pogut fer més del k va fer per evitar akestes situacions ho hagués fet, és d sentit comú, i recordeu k Companys en el periode de 1936 al 39 de seguida va kedar en un paper titella i k ki manaven realment eren els stalinistes.
No fem crítikes fàcils, i jo no sóc cap polític corrupte ni pertanyo a cap partit polític, ni molt menys un partit reformista com els k parles i tb li reto homenatge a Companys i li tinc un enorme respecte.
El k esteu dient és el mateix k dir k per exemple totes les atrocitats k van passar a Xile entre 1970 i 1973 van ser culpa de l´Allende o k l´Allende hagués pogut fer algo per evitar-ho i no ho va fer, kuan Xile vivia un ambient de preguerra civil.
Bé, crec k no s´ha d caure en crítikes destructives sense donar uns arguments convincents, us convido a k estudieu una mica d´història i analitzeu bé el k passa en una societat kuan es troba en periodes bèl.lics o prebèl.lics i veureu com no és tan senzill com ho preteneu fer veure.
Re: execució del president companys
19 oct 2007
Fa fàstic que una persona que diu tal barbaritats faci servir el nom d'un revolucionari coherent com Ascaso. A que jugues?

Els 8000 morts no van ser en tres mesos sinó en tres anys, ja se que queda molt més impactant dir que en només tres mesos van caure 8000 persones però la realitat va ser una altra. Tanmbé caldria recordar que 8000 morts a la reraguarda durant una guerra civil són una xifra entenible, no dic justificable, però prou entenible en un context de guerra i revolució. I també recordar que entre aquests 8000 hi van haver centenars d'antifeixistes a partir de maig del 37.

Per altra banda, no soc seguidor de Companys, ni molt menys, però intentar fer veure que aquest pintava alguna cosa o que podia evitar lo de la Fatarella és ser bastant ilús. Companys va aparentar molt bé que aparentava però sabem de sobras que el poder real no el va tenir mai durant tota la Guerra Civil, ni per decidir ni per res, fer-lo el màxim responsable del que va succeir durant aquells anys ja sabem que només els ignorants o els franquistes ho fan. Companys va ser un titella que va tenir una mort que va dignificar el que sens dubte va ser un trist paper durant la Guerra Civil però la seva mort, qui el matava i perque el mataven, és suficient per a mi per guardar-li un mínim respecte.
Re: execució del president companys
19 oct 2007
Molt bons els últims dos comentaris, una mica de rigor òstia "Ascaso", que amb aquestes crítiques tan buides crec que el que s´amaga són ganes de tirar merda contra Lluís Companys i Jover per tu sabràs quins motius, me´ls imagino però no els diré.
I ara diga´m, cal responsabilitzar a Durruti, Garcia Oliver o els germans Ascaso de les moltes violacions, tortures, assassinats i assalts comesos per la FAI arreu de l´estat durant la guerra?
Jo crec que no, suposo que tu pensaràs que si, no?
Re: execució del president companys
19 oct 2007
ho sento, però jo sols escolto el que em puguin dir sobre companys, els historiadors que han estudiat a la universitat.
Sindicat