Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
14 oct 2007
Estan en l’actualitat i en els mitjans de comunicació la idea i el projecte de fer un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, com també al País Basc.

La idea és bona. És una cosa rigorosament democràtica i molt justa, que un poble pugui decidir quin és el camí de futur que vol triar. La Constitució espanyola no ho permet, però ho «hauria de permetre». És injust que no ho permeti.

La idea de decidir en un referèndum, després d’un període més o menys llarg de reflexió, és acceptable, o ho hauria de ser, per a tota persona i entitat, sigui quina sigui l’opció que cadascú vulgui defensar. La meva opció —i la de les persones d’alguns ambients en els quals em moc— és la d’una Catalunya al màxim de sobirana dins un Estat espanyol federal. I aquest seria el sentit de la meva votació. Una Catalunya al màxim de lliure sense trencar la convivència espanyola, convivència que per a mi —i per a nosaltres— té un valor històric, social i emocional.

Ara bé, en els plans que s’han divulgat, hi ha una cosa que no hi estic d’acord. S’ha dit, per part d’alguns dirigents d’ERC, que el referèndum podria ser vàlid amb una participació de més del 50 per 100 de l’electorat. I que la decisió podria ser vàlida amb un 55 per 100 dels vots.

Sembla que això és clarament insuficient. Un 55 per 100 del 50 per 100 vol dir un 27 per 100 de l’electorat. Considero important dir que una decisió tan transcendent com la independència —sobretot si fos aquesta la decisió aprovada— no convé prendre-la per un marge tan escàs. No es tracta de discutir si «tècnicament» seria o no democràtic. Es tracta de veure que, com més important és una decisió, major ha de ser el grau de consens amb què s’ha de prendre, per tal que sigui acceptada i resti com a cosa sòlida. Sobretot si, com en aquest cas, té connotacions emocionals.

Caldria, doncs, a mesura que es vagi perfilant aquest projecte, establir unes fites de validesa, tant del referèndum com de la decisió, més altes.

Antoni Ferret

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
14 oct 2007
si només el 55% dels votans voten en contra i per tant només el 27% de la població està a favor de ser espanyols, també opines que no és motiu per trencar amb espanya?
Re: Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
14 oct 2007
Perquè sempre hem de ser nosaltres els que respectem les regles del joc?

Quina casualitat que a un persona que prefereix seguir formant part d'Espanya trobi que per sortir-ne necessitem molt més suport que per quedar-nos. La Constitució Epsanyola va ser aprobada a Catalunya, però en canvi no ho va ser al Pais Basc. En tot cas el suport a la constitució Europea a Catalunya segueix sent baix, i més tenint en compte que molts dels que votaren ara ho farien en un altre sentit.

Conec molta gent que va votar que si i ara votarien independencia. PErque votar una constitució és una cosa però que desprès t'aprobin la LOAPA, i idescobreixis que aquesta constitució et permet votar cada 4 anys però no et permet progressar doncs està tandcada i està sacralitzada...

Estic fart de que els moderats sempore ens demaneu molt més als independentistes que als constitucionalistes, que sempre haguem de fer nosaltres l'esforç d'haver d'entendre el punt de vista d'un "español garrulo", i que aquests mai hagin d'entendre res, que em facin sentir culpable perque si jo faig tal ells s'enfaden... però la culpa es meua per haver volgut viure amb massa llibertat en un pais que sé que està fet a la mida dels Feixistes...
Re: Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
15 oct 2007
NO TENIM NI DRET A CELEBRAR UN REFEREMDUM I SURT AQUEST ARA AMB ELS PERCENTAGES!!

AQUEST DE EUiA ESTAN COM UN LLUM !!
Re: Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
15 oct 2007
senyor ferret: les enquestes menteixen.
Re: Amb un 27 per 100 no n'hi ha prou
16 oct 2007
M'agrada aquesta teoria que diu també que amb un 51% tampoc n'hi hauria prou i que cal almenys un 70% o no se quina burrada. M'encanta que el 49% pugui decidir pel 100% que som espanyols i el 51% no tindrien dret de dir el contari. És sublim. Perque no deixeu que cadascú sigui d'on vulgui ser? català, basc, espanyol, cors, francès...

Jo sóc el meu 100%
Sindicat Terrassa