Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Incineració de residus a la Cimentera de Montcada
07 oct 2007
Els veïns del Barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, instem a l'Ajuntament a pocionar-se contra el projecte d'incinerar residus a la cimentera del nostre municipi
Comunicat de premsa

L'Associació de Veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, vàrem ser convidats el passat dimecres 3 d'octubre a una reunió informativa amb la Directora General de l'Oficina de Qualitat Ambienta de la Generalitat, Maria Comellas, durant aquesta reunió se'ns va informar de l'imminent publicació al BOGC de l'expedient sol·licitant autorització ambiental per fer servir combustibles alternatius a la cimentera que la companyia Lafarge-Aslant té al nostre municipi, amb el corresponent perióde de 30 dies per presentar les al·legacions.

Aquesta associació presentarem el proper dimecres 10 d'octubre a les 6 de la tarda al nostre Ajuntament un ampli dossier tècnic instant al consistori a posicionar-se contra la incineració de residus a la cimentera que la companyia Lafarge-Asland té al nostre municipi, l'esmentat dossier és un ampli estudi de 18 pàgines redactades pels propis veïns i acompanyat per més de 50 documents adjunts, entre legislació ambiental, informes mèdics, treballs d'investigació universitària, etc.

L'esmentada cimentera es una de les signats del conveni amb lâAgencia Catalana del Aigua per utilitzar llots de depuradora com a combustible als forns de producció de ciment.

La documentació presentada evidencia la greu repercussió per a la salut dels veïns que tindrà aquesta activitat, agreujant encara més el precari estat de l'aire que respirem, que segons un recent estudi del Servei de Medi Ambient, l'aire de Montcada supera molt per damunt la contaminació limiti establerta per a la protecció de la salut humana, aquesta precària situació ambiental ja va dur el seu dia a declarar a Montcada i Reixac com âZona d'especial Protecció de lâAmbient atmosfèricâ? al constatar-se que en aquest municipi es superaven els límits âadmissibles â de partícules.

Segons els informes presentats la pretesa activitat d'incinerar llots de depuradora, esta equiparada a una incineració de residus i regulada per la mateixa legislació, aquests informes mostren que la incineració de fangs en la cimentera provocarà lâinevitable emissió a l'atmosfera de substàncies cancerígenes i d'alta toxicitat, diversos informes i directives europees reconeixen també que aquestes emissions poden tenir efectes molt nocius sobre la salut, que els limitis establerts actualment no són segurs per a la població, que existeixen moltes substàncies igual de perilloses per a les quals no hi ha establert cap limiti d'emissió.

Els estudis mèdics que lliurem alerten de l'especial vulnerabilitat de la població infantil i dones en estat de gestació a aquestes substàncies tòxiques fins i tot a dosis molt més baixes que les establertes per lâOMS.

Precisament per a identificar i eliminar progressivament aquestes substàncies de l'atmosfera, la UE va elaborar el âConveni d'Estocolmâ?, aquest document, ratificat per Espanya al 2004 reconeix com principals fonts d'elevada emissió de compostos tòxics tant a la co-incineració de residus en cimenteres, com la incineració de fangs de depuradora.

L'instància presentada avui és fruit d'una llarga lluita duta per tots els veïns/as del barri i de l'inici d'una nova cridada d'atenció al nostre Consistori, davant la passivitat fins a ara mantinguda, l'Ajuntament té l'obligació d'actuar amb totes les seves energies i mitjos per tal de preservar la salut dels seus ciutadans.

Volem també mostrar el mal estar creat entre els veïns per les declaracions fetes per la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Dª. María Comellas, qui va dir davant dels veïns i mitjans de comunicació referint-se a aquesta activitat que ânomés aporta beneficis i qui digui el contrari aquesta mal informat o té dolenta feâ?, amb els informes que avui presentem li diem a la Directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat: âque qui amaga, o no dóna a conèixer aquests estudis sobre la incineració en les cimenteres són els qui actuen amb mala fe i en contra de la salut dels veïns afectatsâ?.

Amb la intenció de donar a conèixer aquesta problemàtica a la resta de ciutadania i mitjans d'informació, i facilitar les possibles al·legacions hem construït el bloc: http://mirairenet.blogspot.com

Els veïns esgotarem totes les vies legals per tal de no permetre aquesta activitat al nostre terme municipal.

Peticions que fem en la mateixa instància són:
- Un acurat estudi de salut a la població.
- Que el nostre Ajuntament faciliti als veïns els tràmits d'al·legacions al projecte.
- Que l'Ajuntament obri un canal dinàmic de comunicació amb la ciutadania per estar informats en tot moment de les novetats sobre la tramitació d'aquesta activitat.
- Que l'Alcalde de Montcada juntament amb tot el consistori es posi al capdavant dels veïns en contra de la incineració en al terme municipal de Montcada tal com es van posicionar contra la incineradora situada en el polígon de la Ferreria.

Associació de Veïns de Can Sant Joan

Fi del Comunicat
____________________________________________-

Per més informació:
José Luis Conejero, President de la AAVV Can Sant Joan. Tel. 659 809 495.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Incineració de residus a la Cimentera de Montcada
07 oct 2007
Molt bo el Vostre bloc, molt currat, espero que tingueu sort.

Juli.
Re: Incineració de residus a la Cimentera de Montcada
10 oct 2007
Hola, desde la A VV. de Palleja, tenemos el mismo problema que vosotros, nosotros vamos un paso más adelante y estamos en un contencioso-administrativo contra el proyecto de quemar residuos alternativos les llaman, en Cementos Molins situado en el término de Sant Vicenç dels Horts. para más información aqui teneis el correo electronico ¡�nimo!
Sindicato Sindicat