Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
ens veiem demà a esplugues!?
05 oct 2007
DEMÀ DISSABTE ES LA MANIFESTACIÓ ACTIVA CONTRA LES OBRES DEL PLA CAUFEC-PORTA BCN. A LES 17H A L'AJUNTAMENT D'ESPLUGUES. ENCARA QUE PENSIS QUE ARRIBES TARD, APROPA'T. HI HA BERENAR PER A TOTHOM.
nena flor.jpg
La història oficial del pla Caufec comença...
El junyâ91 lâaliança entre Cauval i Fecsa (CAUFEC S.A.) presenta a lâajuntament dâEsplugues el projecte de modificació del PGM per soterrar les línies elèctriques. Abans de presentar el primer contenciós-administratiu al Tribunal de Justícia el novembre de 2004, la Generalitat exigeix que el pla Caufec fos tres vegades aprovat provisionalment per lâajuntament, que també aprova quatre textos refosos diferents. Així el projecte ha estat informat sis vegades per la Comissió dâUrbanisme de Catalunya, el respectiu Conseller de Política Territorial ha adoptat fins a set acords referits amb aquell mateix projecte i la Comissió Jurídica lâha informat per tres vegades.

La vida de moltes persones canvia el dia que s'assabenten del mur de ciment que el govern local (PSOE) pretén imposar per majoria absolutista. Des de llavors dediquen moltes hores i esforços a protegir el benefici col·lectiu front al negoci privat. Poc a poc les associacions veïnals (AAVV) d'Esplugues coneixen l'abast de l'anomenat pla Caufec i les irregularitats que l'envolten. El govern local aprova la cimentació de part de la falda de Sant Pere Màrtir a la serra de Collserola. Així, totes les AAVV d'Esplugues (menys dues, afins al govern local) plantegen que el projecte ha de resoldre els problemes d'impacte ambiental, edificatori, viari, d'habitatge social i d'equipaments públics que acompanya. Les AAVV no s'oposen al soterrament de línies elèctriques ni a una edificabilitat raonable, però topen amb la postura inflexible de la gerència municipal. Mai s'ha acceptat mai una sola al·legació popular, absolutament totes s'han descartat íntegrament. Alguns cops s'han presentat dotzenes d'elles.

L'any 1993 la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat assenyala diverses irregularitats jurídiques que conté el pla Caufec: des del desproporcionat increment de l'edificabilitat (multiplica per vuit els metres de sostre permesos des de l'any 1976) a l'entrada dins els límits del Parc Natural de Collserola. També sosté que l'ajuntament d'Esplugues no és competent per a aprovar aquest projecte. Les AAVV afirmen que l'ajuntament busca la manera de salvar aquests obstacles i, entre altres, âincorpora il·legalment una quarta part dels terrenys de tot el projecte per tal de complir els mínims legals de zona verda exigidaâ?. Transcorren anys de reformulació del projecte entre administracions, tribunals, comissions, canvis de propietat, fins a una segona versió del projecte (pla Porta BCN) encapçalat per la família Sanahuja (Sacresa) tristament coneguda a Barcelona per la tragèdia amb l'aluminosi del Turó de la Peira. Aquest nou pla Caufec planeja 600 vivendes d'alt standing i de luxe, dos gratacels de 105 metres d'alçada amb el seu parc empresarial, hotel de 4 estrelles i el centre comercial més gran de la vessant nord de Barcelona. Per poder maquillar el projecte, col·loquen dos equipaments de gestió privada i 120 pisos declarats âde proteccióâ? per l'ajuntament.

L'oposició popular
La gent que s'hi oposa al pla Caufec és gent treballadora (mecànics, professores, fusters, jardiners, administratives, estudiants, aturades, jubilats...) enfrontada a la maquinària institucional que rebutja tots els intents de participar en la definició del projecte. Llavors creen la Coordinadora d'AAVV contra el pla Caufec i aprenen a escriure instàncies i al·legacions, fer cartells, pancartes, fulls informatius i samarretes... i inicien tres processos judicials (contenciosos-administratius el juny 2001, novembre 2004 i febrer 2005). Quan s'apropa l'inici d'obres, aquestes persones busquen complicitats al poble i contacten amb col·lectius que denuncien l'especulació i gent implicada en altres lluites populars. Fan una crida a frenar la destrucció irreversible d'aquest gran espai natural i es constitueix la Plataforma popular contra el pla Caufec. Els esforços se centren en difondre les vergonyes del projecte i preparar-se per aturar les obres si no ho fa cap procés judicial. Gràcies a lâesforç i compromís de diferents persones i associacions veïnals, el pla Caufec encara no és una realitat.

Les AAVV volen un projecte raonable, però topen amb la inflexibilitat de l'ajuntament. Fa 16 anys que les AAVV s'oposen al pla Caufec fins que no es tingui en compte l'opinió veïnal i es resolguin tots els impactes derivats. Lâobjectiu és la rehabilitació de les zones degradades i la construcció dels necessaris pisos i equipaments públics al sector més proper a la carretera. Quan les AAVV interposen el primer contenciós, lâajuntament inicia reunions amb elles per arribar a acords i les AAVV arriben a suspendre el procés judicial en una mostra de bona voluntat. El procés âparticipatiuâ? acaba en decepció doncs el pla Caufec no es rebaixa ni un sol metre i les AAVV se senten enganyades per la falsa disposició a dialogar. El procés judicial es reprèn.

Al setembre 2004 es veu necessari treure el conflicte al carrer i diferents col·lectius del poble es coordinen per difondre les repercussions del pla Caufec i realitzar accions informatives i de denúncia al carrer: la primera d'elles una plantada de més de 300 'arbres als terrenys més degradats dins el sector afectat. La presentació en públic de la posterior anomenada Plataforma acaba amb dues persones detingudes pels Mossos d'Esquadra després d'una roda de premsa a l'Illa Diagonal. Aquest fet accelera l'activitat contra el projecte urbanístic, fins ara la feina ha estat intensa:

Edició de tres revistes informatives, esmorzars, dinars, berenar i sopars reivindicatius o solidaris, concentracions diverses, talls d'autopistes i vials, pintada de murals, acampada, aparicions a mitjans d'informació, entrevistes a ràdios i escrits a revistes populars i alternatives, alguna carta indignada a mass media escrits, encadenaments al balcó de l'ajuntament, al saló de plens municipal i a les portes de Sacresa, autoproducció de programes de ràdio i vídeos explicatius i per fer difusió, rodes de premsa, encartellades i penjades de pancartes, assemblees cada setmana i generals amb més de 100 persones, accions coordinades amb altres col·lectius, altres de rares i divertides, manifestació activa, festes infantils i revetlles de cap any, sortides en bicicleta i passejades per la muntanya, videofòrums, tallers d'acció, afinitat, desobediència i qüestions legals, s'han impedit tres intents de desnonament a en Pep de Can Oliveres i s'ha forçat que li donessin un pis, acompanyament d'autoritats a actes institucionals, plens mogudets, xerrades, meetings i intervencions allà d'on han trucat, txiringuitos, concerts, estampació i venda de samarretes, creació d'una pàgina web, tardes i nits d'espectacles, obertura del parc de Can Oliveres, rehabilitació de la masia, organització de campionat de futbol i de basket, mostra de videoActius, impuls d'assemblees contra el Barcelona Meeting Point, campanyes com 'Està tot fatal', plataformes i entitats en defensa del Baix Llobregat, Diagonal Ponent, participació a la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola, de coordinacions en defensa del territori i contra l'especulació, col·laboració amb el Bassibus, recolzament d'altres col·lectius i lluites... i presència a multitud d'actes paral·lels: festes populars, carnestoltes, xerrades, presentacions de llibres i vídeos. Encara queden idees per fer.

Lâactivitat espanta a lâajuntament que inicia una fugida endavant per reprimir lâoposició i aplanar el camí a la immobiliària mentre mira de reüll el curs del contenciós. S'inicien algunes obres relacionades amb el projecte, s'asfalta un solar dins el pla utilitzat com a aparcament, s'enderroquen masies catalogades com a patrimoni i s'intenten fins a tres desnonaments frustrats d'en Pep, el masover de Ca n'Oliveres. A sobre de no acceptar cap proposta, s'ha intentat silenciar l'oposició veïnal: escorcolls als plens municipals i prohibició de l'entrada a persones de la plataforma; cartells i pancartes arrencats; multes per repartir fulls informatius, fer pintades de denuncia o realitzar accions de desobediència; detenció de dos companys pels mossos i acusats d'agressió.

Qui ha parlat amb tots els consellers de Política Territorial que s'han succeït des del primer dia, ara s'encadena al saló de plens de l'ajuntament. Això és fruit de 16 anys d'hipocresia, prepotència i manca de diàleg. Si l'ajuntament hagués escoltat a aquestes persones, avui el pla Caufec seria una realitat només reduint una tercera part del ciment. Però els enganys han activat la desobediència que ara és promoguda a les diferents accions. Les persones que fa 10 anys feien al·legacions, ara editen revistes, es comuniquen per internet, creen programes radiofònics, es coordinen amb tot tipus de col·lectius i saben com enfrontar-se a la policia i a processos repressius. La lluita contra el pla Caufec s'ha transmès de generació en generació. Així, no és estrany veure àvies i fills a les diferents accions i actes. Però els membres de la Plataforma són optimistes i voldrien desaparèixer com a col·lectiu el dia que aquest projecte respongui a la voluntat de la població. Avui la Plataforma ha esdevingut una xarxa d'afinitat que recolza altres lluites i demandes populars a Esplugues i fora del municipi.

La participació de la població respecte al projecte ha estat sempre autònoma i la majoria de vegades al marge de processos institucionals que no han existit. Els pocs fets impulsats institucionalment que podien semblar quelcom similar a un diàleg han estat intents de legitimar la pròpia postura respecte al projecte envoltats de gent. Les vegades que l'oposició al projecte s'ha encadenat a l'ajuntament (primer al balcó el febrer 2005) i després al saló de plens (abril 2006) i el sentit de la majoria d'accions ha estat amb l'objectiu de âparlarâ? amb un representant polític sobre el projecte o diferents aspectes o fases del mateix. L'ajuntament sempre ha enviat a la policia.


Des de que es va crear la Coordinadora d'Associacions Veïnals contra el pla Caufec, aquest ha estat l'únic espai de referència, debat, informació i propostes sobre el projecte. Mentre l'ajuntament ha callat, el veïnat ha denunciat la desproporció del projecte, els seus impactes. Irregularitats i responsables. S'ha donat el cas de gent que en anar a preguntar a l'ajuntament pel projecte els han adreçat a la Plataforma. La participació i els intents de definir col·lectivament el futur dels terrenys del pla Caufec han vingut sempre des del poble. La plataforma mai ha fet cap proposta concreta del que voldria doncs sempre s'ha buscat les opinions de la gent. S'han fet fulls volants convidant a fer propostes alternatives i establir necessitats, assemblees monogràfiques per parlar d'alternatives al projecte i esforços per fer veure que l'objectiu és la definició col·lectiva dels espais que ens envolten i tothom s'hauria d'implicar.

La família Sanahuja ja pot començar les obres. La Plataforma prepara les accions per aturar les màquines i afirma que el pla Caufec és il·legal i que un dels tres processos judicials pendents de resolució (dos contenciosos-administratius i un recurs al Tribunal Suprem a Madrid) ha d'anul·lar el projecte. Mentrestant es veuen en l'obligació d'aturar el projecte i busquen la coordinació amb altres col·lectius d'altres pobles. Per això s'han coordinat amb altres associacions en defensa de Collserola, amb associacions del Baix Llobregat en defensa del territori i per frenar megaprojectes urbanístics i amb altres col·lectius contra l'especulació. Després de gairebé 16 anys entre administracions, serveis jurídics i tribunals de justícia l'execució del pla Caufec es troba a la recta final. Amb tots els tràmits administratius necessaris per iniciar les obres i processos judicials, només sembla que els càlculs electorals (i més quan s'inicia una important campanya a les eleccions municipals) frenen l'entrada de màquines a la muntanya d'Esplugues.

El dia que això succeeixi hi ha gent que ha afirmat públicament que es posarà davant de les màquines per aturar aquesta barbaritat. Per tot això, es demana màxima atenció a les convocatòries i mobilitzacions a Esplugues i arreu. Animem a la desobediència popular i a preparar accions descentralitzades.
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ens veiem demà a esplugues!?
05 oct 2007
Solidaridad chicxs, y animo animo animo! Nos vemos allí! Que ganas, estamos acostumbradxs a vuestras acciones bunenisimos... ANIMO!
Re: ens veiem demà a esplugues!?
05 oct 2007
Piojokupas con entretenimientos.
Sindicat Terrassa