Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Al revés del món, però en positiu
04 oct 2007
Ara podem alegrar-nos de tenir el rar privilegi d’anar al revés del món, però en un sentit positiu. Quan en general, d’una manera difusa i bastant constant, es tendeix a disminuir la importància i el gruix de l’Estat del benestar, vet aquí que a Catalunya i a Espanya els darrers mesos l’estem augmentant. Gràcies a la Llei d’Atenció a la Dependència (estatal) i a la Llei de Serveis Socials (autonòmica), acabada d’aprovar.

La Llei de Serveis Socials universalitza les prestacions socials a persones necessitades, cosa que vol dir que aquestes prestacions esdevenen exigibles o obligades. Fins ara les donaven les administracions voluntàriament fins allà on arribava el pressupost que s’hi havia destinat. Ara caldrà adaptar el pressupost a les necessitats. D’aquesta manera, els serveis socials agafen el mateix caràcter que l’ensenyament, la sanitat i les pensions, coses obligades, i constitueixen com una quarta pota de l’Estat del benestar, fent-lo, per tant, més fort.

La Llei de Serveis Socials serà l’instrument per a l’aplicació a Catalunya de la Llei estatal d’Ajuda a la Dependència, amb la qual anirà sincronitzada. Per al cas de persones dependents, ancianes o no, hi haurà tres possibilitats:
* Estada en una residència o en un centre de dia.
* Tenir una ajuda a domicili per part d’un/a professional.
* Una retribució econòmica per a la persona de la família que assumeixi la cura de la persona afectada, per tal que faci aquesta tasca com una feina remunerada.

Cal dir, però, dues coses:
* La llei, que entra en vigor a primers de 2008, s’anirà aplicant d’una manera gradual, fins al 2015, quan assolirà la plenitud de la seva aplicació.
* A diferència de l’ensenyament i la sanitat, els serveis socials no seran, de moment, gratuïts. Hi haurà copagament, però selectiu, segons els recursos de la persona afectada (no de la família).

Si actualment els serveis socials, a Catalunya, arriben a unes 800.000 persones, es calcula que d’aquí a tres anys arribaran a unes 1.300.000. I la despesa pública, que ara és d’uns 800 milions d’euros, arribarà, l’any 2015, a uns 2.000 milions. També es calcula que es crearan uns 53.000 llocs de treball de persones assistents.

Hi ha coses que ens van malament, fins i tot molt malament, però no totes. Algunes van bé.

Antoni Ferret

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa