Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
Els arrests de Joseba i Ohiana ordenats per Garzón són il·legals
04 oct 2007
Detenció de Joseba Alvarez i Oihana Agirre, membres de l'esquerra independentista basca, respon a una decisió política antidemocràtica del PSOE
joseba_alvarez puny_01.jpg
Jalvarez_sacp.jpg
«Davant més repressió, més Askatasuna».

Aquestes van ser les paraules que va repetir el portaveu d'Askatasuna Julen Larrinaga dirigides als que, des de Madrid, han orquestrat una nova fase repressiva contra l'esquerra abertzale que apunta contra militants que treballen en diferents organismes, com és el cas de Joseba Alvarez i Oihana Agirre. Malgrat la talla política dels detinguts, la resta de formacions polítiques han refusat valorar les detencions.

__________________

La lletrada Ainhoa Baglieto va afirmar de manera rotunda que les detencions de Joseba Alvarez i de Oihana Agirre per part de la Policia espanyola són, com la de Juan Mari Olano, «totalment il·legals» d'acord a la pròpia legislació espanyola, al no tenir el jutge Garzón -en qualitat de jutge instructor dels sumaris en els quals, segons l'Audiència Nacional, es troben imputats tant Alvarez com Agirre- cap competència per a això. La representant del moviment pro-amnistia arrestada, a més, no compta amb cap diligència oberta en la seva contra ni causa en la seva activitat política.

Mentre que el mahaikide donostiarra i la representant d'Askatasuna continuaven en mans de la Policia espanyola a l'espera que compareguin, segons fonts jurídiques avui a partir de les 10.00, davant el jutge Baltasar Garzón, Baglieto va recordar un acte de la secció primera de l'Audiència Nacional que advertia al propi Garzón sobre la impossibilitat de prendre cap mesura sobre els sumaris que ell mateix instruïa; tals com els sumaris de Gestores Pro Amnistia, Askatasuna, Batasuna o Segi, entre uns altres.

L'única competència amb la qual conta el titular de la Sala Nº5 seria la de decretar la suspensió d'activitats de les organitzacions que investiga per un màxim de cinc anys; període esgotat tant en el cas de Gestores com de Askatasuna. Altre botó de mostra de la il·legalitat jurídica en la qual hauria concorregut Madrid, segons Baglieto, seria que després de la marxa del passat 9 de setembre el Jutjat nombre 4 de Donostia va identificar a Oihana Agirre com una de les participants, però no van incoar diligències ni imputacions en la seva contra.

________-Resposta: «Més Askatasuna»

L'acte de detenció emès per Baltasar Garzón sosté que tant Alvarez com Agirre van concórrer en un «delicte de reincidència en integració d'organització terrorista». Un delicte pel qual el mahaikide donostiarra ja es troba encausat en el sumari contra Batasuna. No obstant això, la lletrada va afegir que les diligències encara es desenvolupen sota secret de sumari.

El portaveu de Askatasuna Julen Larrinaga, en canvi, va emfatitzar que darrere l'absurd jurídic que va desgranar Baglieto només es pot considerar la decisió política dissenyada pel pSOE d'emprendre una nova fase repressiva i de persecució contra l'independentisme basc i contra tot aquell que «posi en qüestió el estatus quo d'aquesta Espanya de Franco».

Va subratllar i va insistir, referent a això, que Madrid es «equivoca» si pretén coartar les aspiracions democràtiques d'aquest país mitjançant una nova fase de «involució democràtica», i va llançar el següent missatge al partit de Rodríguez Zapatero i «a qui han dissenyat aquesta fase de repressió: A més repressió, més «Askatasuna»».

________Estat policial a Euskal Herria

També va emplaçar a la ciutadania basca que participi, poble a poble, en l'organització de la resposta a la nova ofensiva repressiva dissenyada per Madrid en la seu de Ferraz.

Però Larrinaga va ser més enllà, i va enumerar tres conclusions que, a la seva entendre, han quedat patents en aquestes últimes setmanes. Primer, la nul·la presència del «Estat de Dret» en el país amb una retallada gradual de llibertats que dóna pas a «la involució democràtica» que, al seu judici, impera sobre els drets dels ciutadans bascos.

Com segona conclusió, va portar a col·lació «l'ànim repressiu que s'amaga darrere de la decisió política de Madrid»; i que quan cauen «les togues i els decorats» amb els quals revesteixen els ànims polítics solament queda «un policia amb una porra», com clar exemple del «Estat policial que viu Euskal Herria».

__________«Per a què les institucions?»


La nul·la capacitat de les institucions del país en la defensa dels drets dels bascos és, segons el parer de Larrinaga, la tercera de les evidències palpables.

Com element pedagògic de la seva exposició va emprar, a més, les paraules utilitzades pel lehendakari Ibarretxe diumenge passat en el Alderdi Eguna: «Ibarretxe preguntava a veure per a què un lehendakari si no pot consultar als homes i dones d'aquest país; i nosaltres li vam preguntar ara: Para quins les institucions si no poden defensar els interessos polítics d'aquest país?».

Va exigir l'alliberament immediat dels detinguts i va ressaltar la frevolesa de la democràcia espanyola a l'arrestar i empresonar -com en el cas de Juan Mari Olano- a militants bascos pel mer fet de participar en una manifestació. «Això ocorre a Birmània i a Guinea Equatorial, però no en una democràcia».

Mentre s'espera la compareixença, avui, dels dos detinguts davant el jutge Garzón després de dos dies d'arrest, cap formació política ha denunciat aquest nou operatiu policial.

MOBILITZACIONS

Més de 500 persones es van mobilitzar ahir a la tarda a Donostia. L'Ertzaintza va identificar a una persona i va limitar els lemes a corejar. En Deba 25 persones que es van mobilitzar en denúncia de les últimes tres detencions.

SILENCI

Les formacions polítiques, igual que amb l'empresonament d'Olano, han tornat ha tendir un mantell de silenci sobre les detencions. A pesar de tractar-se de dos representants adscrits a les adreces dels seus respectius organismes polítics.

________«Menteix, senyor Garzón!»

La Comissió de Euskal Jaiak de Alde Zaharra de Donostia ha emès una nota en la qual confirma que «a l'hora de la manifestació i els corresponents disturbis, Joseba Alvarez es trobava amb nosaltres preparant la sardinada que anava a tenir lloc a les 14.00 en la Bretxa amb motiu de les Euskal Jaiak». Afegixen que «Joseba va estar entre nosaltres des d'abans de les 13.00 fins a ja avançada la tarda, pel que, podem assegurar, no va estar en els disturbis que vostè cita (Garzón) en l'acte de detenció». Es presten, fins i tot, per a donar testimoniatge d'això.

(fotos: Joseba àlvarez en un acte de Batsuna, i en una reunió amb membr4es del Congrés Nacional Africà i el SACP)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els arrests de Joseba i Ohiana ordenats per Garzón són il·legals
04 oct 2007
Joseba �lvarez y Oihana Agirre seguirán en manos de la Policía al menos hasta mañana

Joseba �lvarez y Oihana Agirre, detenidos el martes por la Policía española en Donostia, no serán conducidos hoy ante el juez Baltasar Garzón, como en un principio se había difundido. La abogada Jone Goirizelaia ha denunciado que en este tipo de procedimientos las decisiones las toma la Policía, y no los jueces.

04/10/2007 9:05:00

MADRID-. Joseba �lvarez y Oihana Agirre están desde el martes por la tarde en manos de la Policía española, a la espera de que sean conducidos ante el juez Baltasar Garzón en la Audiencia Nacional.

En un principio, fuentes jurídicas habían difundido que la comparecencia iba a tener lugar hoy a partir de las 10.00, pero finalmente no será así.

La abogada Jone Goirizelaia ha confirmado ese extremo en Infozazpi Irratia y ha explicado que aunque se pueda pensar que en este tipo de procedimientos son los jueces los que toman las decisiones, "los que mandan son los policías", por lo que se desconoce cuándo serán conducidos ante el juez.

Efe y Europa Press, que citan fuentes jurídicas, indican que las comparecencias tendrán lugar mañana, ya que la Policía "se encuentra analizando la documentación" que se llevó de los domicilios de �lvarez y de Agirre.

Peticiones

Por su parte, Askatasuna ha informado de que las abogadas Ainhoa Baglietto, Arantxa Aparicio y Jone Goirizelaia han solicitado que se grabe la celda en la que están los dos detenidos, así como todas las diligencias que se les practiquen; que un médico de confianza y el médico forense les visiten cada ocho horas y que se mantenga informadas a las familias sobre el lugar en que se encuentran y sobre su estado de salud.

El organismo antirrepresivo ha expresado su preocupación sobre la posibilidad de que �lvarez y Agirre puedan ser torturados mientras permanecen incomuncados y ha señalado que a pesar de que desde el principio se ha pedido la aplicación del protocolo de Garzón, éste no ha contestado.

Detenciones ilegales

Ayer, la abogada Ainhoa Baglietto afirmó de manera rotunda que las detenciones de Joseba Alvarez y de Oihana Agirre, así como la de Juan Mari Olano, son «totalmente ilegales» de acuerdo a la propia legislación española, al no tener Garzón -en calidad de juez instructor de los sumarios en los que, según la Audiencia Nacional, se encuentran imputados tanto �lvarez como Agirre- ninguna competencia para ello.

La representante del movimiento pro-amnistía arrestada, además, no cuenta con ninguna diligencia abierta en su contra ni encausamiento alguno en su actividad política.
Re: Els arrests de Joseba i Ohiana ordenats per Garzón són il·legals
04 oct 2007
[catalonia-europa] Amb PSOE i tot, continua el reflux franquista encetat amb la repressió del 1992, les campanyes de la Brunete a partir del 1994, etc.


http://annanoticies.com/2007/10/02/torna-el-franquisme-la-democracia-esp

La democràcia espanyola es lleva la careta: torna el franquisme Classificat com a: Notícies, Internacional â ANNA @ 6:27 pm

La Policia espanyola deté a Joseba �lvarez i a Oihana Agirre en Donostia
La Policia espanyola ha arrestat aquesta vesprada al mahaikide Joseba Ã?lvarez i a la representant del moviment pro amnistia Oihana Agirre en Donostia. 02/10/2007 17:18:00.
DONOSTIA-. La informació difosa per Efe indica que ambdós han estat detinguts aquesta vesprada per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, per la seua participació en la manifestació del passat 9 de setembre en Donostia, que va ser reprimida per l'Ertzaintza i que es va saldar amb nou detinguts i desenes de ferits.
Segons EuropaPress i Efe, Garzón els acusa d'incórrer en "reiteració delictiva" amb la seua participació en la marxa.
�lvarez i Agirre seran conduïts davant el jutge dijous que ve, segons les agències.
La Policia està registrant els domicilis d'ambdós.
Sindicat Terrassa