Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
[La Directa] Al carrer el núm. 64
04 oct 2007
Titulars destacats
Regicidis al món: un repàs històric
Aquesta setmana, Directa dedica el Dalt a baix, a fer una repassada a la monarquia espanyola, centrant-se en els aspectes econòmics, jurídics i polítics.

Alguns estudis com ara els dâEurobusiness, situen el rei espanyol com el tercer monarca europeu amb més fortuna, aproximadament 1.700 milions dâeuros. Altres estudiosos, però, redueixen la xifra a uns 600 milions dâeuros, tot i que la majoria coincideixen en insistir que és molt difícil de precisar la xifra exacta ja que el control públic que es fa de les cases, mansions, iots,... de la família reial a través dâuna âsuposadaâ? declaració de la renda no sâha fet mai pública.

En el títol segon de la Constitució, després dâestablir que âel rei és el Cap de lâEstat, símbol de la seva unitat i permanènciaâ?, en lâarticle 56.3, sâestableix que âés inviolable i no està subjecte a responsabilitatâ?. La inviolabilitat i irresponsabilitat del rei té conseqüències pràctiques, que el distingeixen de la resta de ciutadans, i és que el rei no està subjecte a responsabilitat penal.âSólo Zarzuela lo arreglaâ? ha estat també una frase recorrent a les bambolines del poder. Ãs lâestel·lar Baltasar Garzon qui va afirmar âi després renegarâ que el rei el va convocar a palau per suggerir-li que no remenés la merda de la claveguera de lâestat dels GAL. Amb aquestes paraules: âYo de ti no avanzaba en eso del caso GAL. Hombre, los dos sabemos que es un tema de estado...â?Però, des que existeixen les monarquies també existeixen els seus enderrocaments. Acabem aquest reportatge amb un reguitzell d'exemples: revolucions on es va substituïr la Monarquia per la República, regicidis frustrats i reeixits i, un apartat dedicat a explicar com s'ha intentat acabar amb "la monarquia borbònica per la via ràpida i directa".

A més, a la secció d'Així està el Pati, s'informa de l'extensió de les protestes, les cremes de fotos reials colectives i les reaccions per part de l'Audiència nacional espanyola.
Jutjaran per tortures el Grup 6 de la policia

El màxim responsable de la Brigada Provincial dâInformació de la Policia espanyola, conegut com a Jordi, serà un dels sis agents del cos que hauran de seure a la banqueta dels acusats el proper 18 de desembre. Aquests integrants del que es coneix com a Grup 6, comandat durant anys per Julia García Valdecasas i actualment per Joan Rangel, hauran dâafrontar per primer cop acusacions de tortures contra un detingut. Aquesta unitat està especialitzada en el seguiment, documentació i persecució dels i les integrants de moviments socials alternatius, col·lectius anarquistes, organitzacions de lâesquerra independentista, sindicalistes crítics, entitats veïnals, grups ecologistes, centres socials okupats i un llarg etcètera... També són responsables dels âbooks fotogràficsâ? i dels arxius il·legals de persones sense antecedents judicials, tan sols pel fet de tenir una militància política i ideològica.
La contundència dels Mossos no va aturar la protesta

La manifestació convocada el dissabte 29 sota el lema âLa repressió mai ens tallarà les alesâ? en reivindicació del dret de manifestació deparava una sorpresa dâúltima hora pels Mossos dâEsquadra desplegats: una segona manifestació paral·lela convocada de manera oficiosa va aconseguir, finalment, arribar al destí previst per la marxa principal, la plaça Sant Jaume, mentre la primera quedava atrapada al carrer Pelai amb la Rambla per un ampli dispositiu policial que nâimpedia lâavanç.
Campanya per aturar el Pla Ponent de Gavà

âFem un parc per a tothom, no al Pla de Ponent!â? Sota aquest lema, el Grup Ecologista Quercus i la Fundació Trifolium van convocar a la població de Gavà (Baix Llobregat) el dissabte 29 de setembre. El motiu era recollir les 5.000 firmes necessàries per aturar el pla de Ponent, un projecte urbanístic que preveu la creació de més de 2.000 habitatges dâun total de 5.000, el 40% dels quals seran de protecció oficial. Durant la recollida de firmes, que va durar tota la jornada, també es van fer altres activitats, com ara el passi dâun documental, una exposició fotogràfica de la fauna i la flora que podria desaparèixer i un mural perquè els nens poguessin dibuixar i escriure les seves raons per aturar el projecte. Com a colofó, el llançament a lâaire de desenes de globus que duien lligat un desig per a la recuperació i la conservació de la natura.
Lâentrevista // Arcadi Oliveres, economista

âEl PSOE ha gastat en despesa militar més que Francoâ?

Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945) és professor dâeconomia aplicada a la UAB i activista social 24 hores al dia. Tot i la seva humilitat, el seu compromís lâha portat a assumir durant molts anys un munt de càrrecs en el món de la solidaritat: actualment és president de Justícia i Pau, director de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat i, des de fa ben poc, lidera el Consell Català del Foment de la Pau. Ãs, sense cap mena de dubte, un referent del moviment altermundialista. Tot i això, ell prefereix no definir-se: âTinc 61 anys i mai no mâhe definit de cap manera ni he militat en cap partit políticâ?.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa