Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
empresari condemnat a presó per la mort de dos treballadors seus en accident de treball
04 oct 2007
• L'imputat ha estat condemnat a tres anys de reclusió per l'accident de dos pintors a Barcelona

• Fonts judicials diuen que és el primer cop que s'aplica una pena tan dura per un incident



J. G. ALBALAT
BARCELONA http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idn
L'empresari Manuel Macías Moya haurà d'ingressar a la presó al confirmar-li l'Audiència de Barcelona una condemna de tres anys de presó per la mort de dos obrers durant un accident laboral que va tenir lloc el 2003 en un edifici de l'avinguda del Paral.lel de Barcelona. Fonts judicials van assegurar ahir que és la primera vegada, almenys a Catalunya, que un empresari haurà de trepitjar la presó per un cas de sinistralitat laboral per imprudència, al mateix temps que van qualificar la pena d'"inusual" per la seva duresa.
El dia 29 de juliol del 2003, cap a les cinc de la tarda, els pintors José �ngel Rejano i Ventura Otero es trobaven al damunt d'una bastida mòbil, a una altura d'un quart pis, instal.lada en un celobert de l'edifici número 21 de l'avinguda del Paral- lel. Treballaven a 13 metres de terra.
Quan un dels pintors es disposava a col.locar una reixeta o a tapar un forat es va tirar endavant, va perdre l'equilibri, va caure de la bastida i va arrossegar el seu company, que va intentar ajudar-lo. Es van precipitar al buit pel lateral esquerre de la bastida, que no tenia barana de protecció i no reunia cap sistema contra el risc de caigudes. Els treballadors portaven cinturons de subjecció, però sense lligar. Un va morir a l'instant i l'altre camí de l'hospital. Van morir a l'edat de 34 anys.
Els pintors treballaven per a Manuel Macías, un empresari que utilitzava el nom comercial de Moya Pintura Industrial. La sentència del Jutjat Penal número 6 de Barcelona, ratificada per la Secció Sisena de l'Audiència, destaca que els treballadors --un d'ells no estava donat d'alta a la Seguretat Social-- no portaven arnès de seguretat i que l'empresari només els va facilitar uns cinturons deficients i gens adequats per a la feina. La corda salvavides exterior de la plataforma no tenia cap sistema de bloqueig que permetés enganxar els cinturons. I la bastida es balancejava al no estar assegurada a cap part. "Era deplorable", va declarar una inspectora.

SENSE MESURES DE SEGURETAT
"L'acusat, com a empresari, no va adoptar les mesures necessàries per garantir que l'equip utilitzat pels seus treballadors fos l'adequat" per a la tasca que havien d'efectuar sobre una bastida mòbil i per protegir la seva seguretat, relata la resolució del Jutjat Penal. I més, afegeix, quan els pintors havien de desplaçar-se en la superfície de la bastida, una plataforma d'uns dos metres de longitud per 90 centímetres d'amplada, i estaven exposats al risc de caiguda lliure. Risc que augmentava, en opinió de la justícia, per la falta de baranes protectores en tres dels quatre costats del perímetre de la carcassa. A més, l'empresari tenia contractada una assegurança amb una companyia, encara que estava exclosa expressament de la pòlissa la cobertura per accidents de treball.
El jutge i l'Au-
diència consideren que els fets són constitutius d'un delicte contra el dret dels treballadors en concurs amb dos d'homicidi per imprudència. Per això, condemnen l'empresari a tres anys de presó, inhabilitació i a pagar una indemnització de 296.000 euros per als familiars de les víctimes. Com que la pena imposada és superior als dos anys, Manuel Macías haurà d'ingressar a la presó. Només li queda la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional --normalment no suspèn l'execució de la condemna-- o demanar l'indult. Entre els mesos de gener i agost d'aquest any s'han produït 71 morts en accident laboral, 25 de les quals en el sector de la construcció.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: empresari condemnat a presó per la mort de dos treballadors seus en accident de treball
04 oct 2007
como dijo alguien no hace mucho, a este lo condenan tres años, a aquellos dos para toda la vida
Sindicat Terrassa