Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
El soterrament elèctric i el pla Caufec-Porta BCN
02 oct 2007
Comunicat relacionat amb les darreres notícies sobre el soterrament elèctric i el pla Caufec-Porta BCN d'Esplugues de Llobregat.

i recorda que el clown army torna a esplugues city:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/319247/index.php
logodiad.jpg
Abans de l'estiu els principals diaris de venda i gratuïts de Barcelona com El Periódico, La Vanguardia o ADN van inserir publicitat de Sacresa promocionant el pla Porta BCN (pla Caufec des de fa més de 16 anys). No es tractava exactament d'una plana especial ja que vèiem amb sorpresa com apareixia un butlletí especial a tot color a les planes centrals explicant les bondats, meravelles i beneficis d'aquest megaprojecte. Molts diners va donar la OPA âfallidaâ? de la família Sanahuja per la immobiliària Metrovacesa i s'havien de gastar en alguna cosa ben important. Promocionar un projecte tan important per a ells com desprestigiat, criticat, irregular, especulatiu i agressiu amb el medi ambient era necessari perquè les obres s'apropaven. Pel camí, entre altres inversions, van comprar el palauet de Saldaña, immoble propietat d'un dels imputats en el cas Malaya, J.A. Roca.

El que no esperava en Roman Sanahuja era que el juliol un cable de Fecsa caigués a l'estació de Collblanc i avui dia tothom vulgui relacionar l'apagada de Barcelona amb la suposada necessitat del soterrament de les línies elèctriques que passen per Esplugues, pel pla Caufec en concret. Ara ja no qüestionem si el projecte entra en els límits del Parc de Collserola o si l'ajuntament regala uns terrenys d'amagat per després rebre'ls il·legalment, si el govern local mai ha volgut negociar amb les AAVV sobre el planejament, si provocarà un cop mortal al comerç local o col·lapsarà de trànsit una zona prou col·lapsada. Tampoc parlem de si el pla Caufec solucionarà alguna de les necessitats a Esplugues o bé empenyerà cada vegada més gent fora del poble per l'elevat preu dels pisos.

En principi, les Associacions Veïnals oposades no són contràries al soterrament ni tan sols a una urbanització raonada i consensuada amb el veïnat. Però és que, com informa el setmanari Directa, també s'hauria de posar en dubte si el soterrament és realment un benefici mediambiental. Oriol Boix, membre del Departament dâEnginyeria Elèctrica de la UPC, afirma que les línies aèries representen perills de baixa probabilitat (caiguda de cables, risc elèctric si sâhi acosten objectes metàl·lics) i creen camps electromagnètics. Però al mateix temps adverteix que âles línies subterrànies presenten riscos en fer-se obres -especialment en lâentorn rural-, menys qualitat de servei -es triga molt més en trobar i reparar avaries-, més impacte ambiental -constitueixen una barrera per a les aigües de drenatge i per al pas dâanimals subterranis, ja que requereixen molt més material i un volum dâexcavació important- i un camp magnètic considerable just a sobre de la líniaâ?.

El soterrament i el pla Caufec
Aquest soterrament amaga altres interessos, quina casualitat, lucratius. Amb motiu del soterrament dâuna línia elèctrica dâalta tensió de Collserola a lâHospitalet sâha augmentat de manera desproporcionada lâedificabilitat de dos terrenys a Esplugues. El 1987, tres directius de Fecsa reben l'encàrrec de treure lâempresa de la crisi econòmica que patia. Aquests pensen en els terrenys de Finestrelles a Esplugues com a font dâingressos. Les negociacions amb el llavors alcalde Antoni Pérez (inhabilitat per prevaricació en un altre escàndol urbanístic el 1998) per aconseguir una âcompensació econòmicaâ? pel âbeneficiâ? de soterrar les torres són favorables. El 1992, documents interns de Caufec parlen del compromís de lâajuntament de cedir 82.000 metres quadrats pel projecte i també d'agilitzar la requalificació dels terrenys. La promesa de l'ex alcalde d'ubicar una estació de metro a la zona apareix als projectes d'ampliació de la L3 del metro. Aquell any, Fecsa valora els seus terrenys en 1.200 milions de pessetes, quan dos anys el fixava en 480 milions. Caufec sosté que el soterrament té un cost de 6.800 milions de ptes i a documents interns reconeix que el cost real de 3.500 milions. El desembre de 2004, un peritatge designat pel Tribunal Superior de Justícia estima el soterrament en 6 milions d'euros i el benefici immobiliari en uns 885 milions.

MANIFESTACIÃ EL PROPER 6 D'OCTUBRE A LES 17H A L'AJUNTAMENT D'ESPLUGUES. TOTES SOM NECESSÃRIES!
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain
Sindicat