Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió
El líder de les JERC va votar contra cremar fotos del Rei
01 oct 2007
El líder de les JERC, Pere Aragonès, va ser un dels diputats que va votar a favor de de la resolució aprovada pel Parlament que feia "una crida a respectar els símbols institucionals" en al·lusió a la crema de fotos del Rei.
L'únic diputat d'ERC que no la va votar va ser l'impulsor del corrent crític Esquerra Independentista, Uriel Bertran, que es va absentar durant la votació i que s'arrisca a una multa per part de la direcció del grup parlamentari. La proposta -presentada per CiU i votada també per PSC i ICV- proposava també "la necessitat que la resposta a aquests fets de menyspreu per part de les instàncies judicials, mediàtiques i polítiques en cap cas pot ser desproporcionada".

El text íntegre de la resolució és el següent: "El Parlament de Catalunya manifesta que lâesforç, la il·lusió i la responsabilitat han estat en bona mesura els factors determinants que han contribuït a forjar una societat catalana oberta, plural i tolerant. Ãs per això que el Parlament manifesta que el futur del poble català serà el que de manera democràtica, pacífica i constructiva es proposi. En aquest sentit, com a Parlament dâun país que ha patit la persecució dels seus símbols nacionals, fa una crida a respectar els símbols institucionals i expressa la necessitat que la resposta de les instàncies judicials, mediàtiques i polítiques a fets de menyspreu no sigui en cap cas desproporcionada. Catalunya té dret a establir el seu horitzó dâambició col·lectiva sense distorsions que destorbin o que serveixin dâexcusa per a limitar la tasca principal de reconstrucció i progrés nacionals".

El contingut, tanmateix, devia provocar malestar a les bases d'ERC perquè el consell nacional del partit va aprovar dissabte passat una resolució més dura en la que estableix, entre altres qüestions, que "Esquerra mai no ha legitimat la Constitució Espanyola de 1978, que impulsa la mobilització popular en la plena democratització de lâaparell de lâEstat i que aquest partit se solidaritza amb aquelles persones que sâhagin vist violentades per lâEstat en lâexercici del seu dret a lliure expressió".

El diputat Uriel Bertran va proposar, en canvi, al grup parlamentari d'ERC la següent resolució, que va ser descartada: "La llibertat d'expressió és el dret de tot individu a expressar idees lliurement, i, per tant, sense censura. Ãs un dret fonamental recollit a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans. La llibertat d'expressió és defensada com un mitjà per a la lliure difusió de les idees, i així va ser concebuda durant la il·lustració per filòsofs com ara Montesquieu, Voltaire i Rousseau. L'únic límit que el mateix article de la Declaració Universal dels Drets Humans posa a aquest dret és "el d'assegurar el reconeixement i el respecte dels drets i llibertats dels altresâ?.

En aquest sentit de no restringir la llibertat dâexpressió, com a valor suprem dâun sistema democràtic avançat, el juny del 2006, el Senat dels EEUU no van aprovar una esmena constitucional que buscava prohibir la crema de banderes dels Estats Units. Abans, la Cort Suprema dels EUA, l'any 1990, ja va determinar que la crema de banderes, i altres actes de desacralització dels símbols nord-americans, estan protegits per la Primera Esmena de la Constitució.

El Codi Penal espanyol, però, lluny dâaquesta voluntat de garantir el dret a la llibertat dâexpressió tal i com ho fan les democràcies avançades, restringeix lâexercici dâaquest dret. Així, el redactat actual del Codi Penal, amb els articles 490.3 i 491 relatius als delictes contra la corona, i l'article 543, que fa referència als delictes d'ultratge a Espanya, estableixen una pena de fins a dos anys de presó per a les persones que mostrin el seu rebuig âque injuriïn- les institucions i símbols de lâEstat espanyol.

Durant aquestes últimes setmanes sâhan succeït a Catalunya mostres pacífiques de rebuig a la monarquia espanyola, que, com és evident, en cap cas han posat en perill âels drets i llibertatsâ? de la institució monàrquica. Això ha comportat que, de moment, dues persones hagin estat cridades a declarar davant lâAudiència Nacional espanyola i que aquest tribunal hagi emès una ordre per a identificar desenes de persones més que el 22 de setembre van participar de protestes pacífiques contra la institució monàrquica. Això pot comportar que també hagin dâanar a declarar a Madrid i que puguin ser condemnades a fins a dos anys de presó.

La llibertat dâexpressió només es pot restringir quan afecti a la dignitat de terceres persones, però no quan afecta a institucions i símbols. I en aquest sentit, les mostres de rebuig han estat contra un símbol i una institució com ho han reconegut alts funcionaris de la casa reial afirmant que el Rei és el âsímbol de la unitat i la permanència de lâEstat, com recull lâarticle 56 de la Constitució.â?

Per tant, qualsevol imputació delictiva per haver mostrat el rebuig a aquesta institució, independentment de la valoració que cadascú pugui fer respecte la seva forma i escenificació, vulnera i restringeix el concepte de llibertat dâexpressió recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans i per les democràcies més avançades.

Per tot això, el Parlament de Catalunya aprova la següent Resolució:

1. El Parlament de Catalunya fa una crida als poders de lâEstat a assumir el dret a la llibertat dâexpressió tal i com ho fa la Declaració Universal dels Drets Humans i a aturar lâordre dâidentificació i a no imputar cap fet delictiu a les persones que han participat en les mostres de rebuig a la monarquia espanyola, sigui quina sigui la forma amb la que aquesta sâha escenificat.

2. El Parlament de Catalunya fa una crida als poders de lâEstat a modificar la legislació vigent suprimint els articles esmentats que limiten la llibertat dâexpressió".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El líder de les JERC va votar contra cremar fotos del Rei
01 oct 2007
Tothom que esta ficat una mica en el mundillu sap que el lider de les JERC que mencioneu, és un cadaver polític dins d'aquesta organització i que està actuant amb un seguit de desproposits que com a minim dins les JERC li passaran factura, a ERC mentre hi hagi Carods i a la penya que es deixa xupar la polla a canvi de carrecs, potser encara li pot anar bé. De totes maneres carods i companyia cauran aviat...
Re: El líder de les JERC va votar contra cremar fotos del Rei
01 oct 2007
Ni Uriel ni Aragonès.

Visquen els que lluiten de debò, al carrer, lluny dels despatxos, fent accions valentes. No necessitem el tímid suport i interessat d'uns politiquillos amb grans aires.
Re: El líder de les JERC va votar contra cremar fotos del Rei
01 oct 2007
Certament, va ser una kagada despistada i ke no hi han collons a corregir amb un hara-kiri públik o amb un sacrifici personal ekivalent a nivell polític.

Les JERK queda clar ke no les fan els d'amunt, sinó un munt de kurrel.les de base ke podrien ser perfectament els ke dirigissin akesta organització. Una llàstima, però el business i el sistema són els ke són.
Re: El líder de les JERC va votar contra cremar fotos del Rei
01 oct 2007
Voteu a l'enquesta de lliberta.cat d'aquesta setmana.
Sindicat