Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Acte-Concert pel proper 21 d'octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona sota el lema "La nació catalana diu PROU. Volem els papers".
27 set 2007
La Comissió de la Dignitat -impulsora de les campanyes pel retorn dels Papers de Salamanca- convoca un Acte-Concert pel proper 21 d'octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona sota el lema "La nació catalana diu PROU. Volem els papers".
Es comptarà amb les actuacions de Raimon, Maria del Mar Bonet i Lax'n'Busto. El periodista Antoni Bassas en serà en el presentador, i el professor Josep M. Terricabras llegirà el manifest de la Comissió.
Preu: 4 euros.


Comunicat de la Comissió de la Dignitat sobre la posició del ministre de Cultura respecte al retorn dels "Papers de Salamanca"

La Comissió de la Dignitat fa una valoració molt negativa de les respostes expressades pel ministre de Cultura del Govern espanyol durant la compareixença realitzada avui a les Corts de Madrid a petició de diversos partits catalans. El que esperava saber avui aquesta Comissió és la data en què es produirà el retorn dels documents que falten per retornar segons estableix la Llei del Retorn aprovada el mes de novembre del 2005, fa més de vint mesos. Si el retorn no es fa efectiu dins aquesta legislatura demostraria un menyspreu intolerable envers una petició democràtica bàsica que la societat catalana i les seves institucions porten molts anys expressant. Deixar aquest pas en la incertitud del que pugui significar una nova legislatura seria una irresponsabilitat impròpia d'un Govern democràtic.

El que ha dit el ministre és el mateix que ha anat dient el govern espanyol en el darrer any i mig, fins aquest moment encara no ha fet res. No s'han retornat, ni el ministre s'ha volgut comprometre a fer-ho, els 7 lligalls de l'inventari fet el 1982 dels documents de la Generalitat, que van retenir en fer el lliurament a primers del 2006, tot i que l'Audiència Nacional, en la interlocutòria dictada fa any i mig, en la que aixecava la mesura cautelaríssima que havia suspès momentàniament el retorn dels lligalls de la Generalitat, va establir que també s'havien de retornar. Tampoc el govern espanyol ha fet res des que l'octubre la Generalitat va lliurar al ministeri l'inventari detallat del documents catalans que manquen per retornar de particulars i entitats.

La societat catalana reclama l'immediat retorn dels dos milions de documents perfectament identificats per un equip d'arxivers comissionat per la Generalitat de Catalunya, tal com estableix la llei. La Comissió de la Dignitat ha pogut escrutar el llistat d'aquests documents i pot afirmar categòricament que es tracta de documents 100% catalans i espoliats a particulars i entitats privades del nostre país a mans dels franquistes els anys 1938 i 1939. Tots aquests documents han de ser retornats immediatament no sols per exigències democràtiques sinó per complir l'acte de justícia que és que la Generalitat restitueixi els documents a les persones i entitats a qui se'ls va espoliar per la força el 1939. Incomplir aquest deure legal per part del govern espanyol suposa una manca de sensibilitat envers les víctimes del franquisme i un menyspreu de l'estat de dret.

El fet que sigui una qüestió d'estat, com ha dit el ministre, no vol dir que la Generalitat ha de fer de convidada de pedra. La Generalitat també és estat i ha de ser corresponsable del procés tal com estableix la llei que la fa titular dels fons catalans i a més és la responsable de la digitalització dels documents i qui la paga.

La Comissió de la Dignitat seguirà duent a terme actes i mobilitzacions arreu del país fins que el darrer document no s'hagi restituït.

Barcelona 29 d'agost de 2007
Mira també:
http://www.naciodigital.cat/imatges/07_09/actesalamancaGRAN.gif

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat