Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
El Periódico i La Vanguardia criden a mobilitzar-se en favor de la monarquia
24 set 2007
S'hauran posat d'acord La Vanguardia i El Periódico abans d'escriure-ho? Hi havia consignes directes des de la Zarzuela?
No se sap, però el cas és que els dos diaris líders de la premsa de pagament a Barcelona han coincidit aquest diumenge, dia 23, en defensar aferrissadament la monarquia borbònica des dels seus editorials. Certament no demanaven presó ni pena de mort per als qui cremen els retrats del cap de l´estat: això diria poc en favor del suposat tarannà liberal dels mèdia catalans.

El nus dels respectius editorials era la reclamació a les forces vives de la societat catalana perquè es mobilitzin en defensa de la monarquia -que sembla ser no sols el millor, sinó l'únic dels sistemes polítics posslbles.
Els editorials critiquen la tebior amb què els partits polítics han acollit les incineracions monàrquiques de Girona i posen de manifest la mala imatge que treu Catalunya. Per ser un grup de "mozalbetes de Girona", com diu el diari del magnànim comte Godó, el to sembla d'excessiva alarma. O no, perquè del que s'adonen és que un dels darrers tabús de l'aparell de l'Estat espanyol està deixant de ser intocable.
23/9/2007 EDITORIAL
El Periodico

El fals debat sobre la Corona i Catalunya


El lamentable episodi de la crema a Girona de fotografies dels Reis, en protesta per la presència de Joan Carles en un acte a aquesta ciutat, ha estat interpretat per la premsa més escandalosa com un signe inequívoc que una perillosa onada antimonàrquica s'ha aixecat a Catalunya. Es tracta d'una exageració més, però que afecta un punt molt sensible perquè té relació amb l'estabilitat institucional i amb la cohesió territorial. És cert que els que van cremar aquestes fotografies són una minoria radical que té una actitud que no és de cap de les maneres extensiva a la majoria social, inclosa aquella part que, de manera legítima, té sentiments o militància republicans. Però, un cop dit això, també cal subratllar que la condemna d'aquests fets i, en general, la defensa de la forma d'Estat que preveu la Constitució democràtica vigent han estat tèbies tant per part dels partits polítics catalans com pels creadors d'opinió.
La Corona disfruta a Catalunya, tot i els silencis de l'establishment local, d'un gens menyspreable grau de popularitat. En qualsevol cas, no és cap problema, per més que algunes minories s'entestin a fer-nos-ho creure. El rei Joan Carles ha estat un important defensor de l'autonomia en l'època democràtica, en la qual Catalunya ha obtingut les més altes quotes d'autogovern de la seva història. Però també ha estat respectuós amb la cultura catalana i un eficaç promotor de grans iniciatives, com els Jocs Olímpics del 1992. Finalment, les empreses catalanes han tingut sempre la complicitat de la Zarzuela. No s'entén, per tant, que siguin molt pocs els que defensin en veu alta l'estabilitat i prosperitat que ha donat a la gent d'aquest país l'actual sistema institucional. La ten- dència cap als missatges radicals --en contra de la nostra tradició-- que ha mostrat la política catalana els últims anys també incideix en l'absència de veus a favor d'una institució moderadora per definició.
Alguns casos recents, com per exemple el de la revista El jueves, que han acabat per desgràcia als tribunals, no ajuden a mantenir una relació desacomplexada entre Catalunya i la Monarquia. Però admetem que correspon als jutges dir si cremar fotos dels Reis al carrer és condemnable. És clar, com a mínim, que els que practiquen aquestes formes de protesta no ajuden a la convivència pacífica, per més que hi hagi persones que els riguin les gràcies.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Periódico i La Vanguardia criden a mobilitzar-se en favor de la monarquia
24 set 2007
No ho acabo d'entendre: se suposa que un monàrquic, a més d'estar d'acord en haver de destinar part dels seus impostos a aquesta trepa de vividors perquè es puguin permetre els seus capricis, ha de sortir el carrer i movilitzar-se per ells?
Què passa, que la monarquia no sap defensar-se ella sola? El propera pas serà que els treguin els mocs de la cara quan els ragi el nas...

Que La Vanguardia faci apologia de la monarquia no em sorprèn, però que el Periódico s'apunti al carro, ja em sembla més descabellat.

Jo continuo amb lo meu, ni independència ni monarquies, i qui vulgui tenir diners, que es posi a treballar, no a parar la mà i anar de cacera.
Re: El Periódico i La Vanguardia criden a mobilitzar-se en favor de la monarquia
24 set 2007
Tot és legitim, menys contestar actes simbolics amb desmesura. Lo criticable no és la crema de retrats reials, perquè ningú parla dels editorials periodístics? Que potser no és condemnable l'article de l'ABC que insinua que a Girona hi ha gent que es sent amenaçada, que es rpepara una Kale Borroka...

Trobo molt fàcil criticar un acte simbòlic fet en un context, on de fet ningú es podia sentir provocat doncs es va fe ren el transcurs d'un acte antimonàrquic en un país on la crema dels liders és una tradició. Podrien arribar a ser constituents de delicte algunes falles valencianes?

Per contra desinformar interessadament des dels mitjans d'opinió (que no d'informació que d'aquests ja no en queda quasi cap en aquest país) no és delicte, ni et comporta un viatge a Madrid!

No veure la injustícia en aquest cas si que és un motiu per preguntar-se epr la propia moral? Així la prioritat és no fer soroll, no molestar, no queixar-se, deixar de fer, dir i pensar per no molestar a l'altre, que per contra et difama a diari.

Si el Rei no vol ser cremat en públic hauria de no ficar-se en qüestions polítiques, i no dir que el català mai va ser perseguit, perquè el contradiuen moltes lleis, i el que si hauria de fer és sortir ara i desautoritzar a al fiscalia demanant que s'aturi aquest procès estupid que esta malmetent la seva imatge. Que no s'adona que algú l'està fent servir epr carregar contra els que pensen diferent, que no s'adona que el més perjudicat epr tot plegat serà ell mateix?
Sindicat Terrassa