Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Especialitat mèdica oficial de Psiquiatria Infanto-Juvenil
22 set 2007
Una plataforma mèdica demana que es reconegui l'especialitat de Psiquiatria Infantil i Juvenil a tota Espanya ( Catalunya encara no té les competencies en aquest tema ).

Asseguren que els psiquiatres no estan prou preparats per a reconèixer els trastorns infantils
jaume_canellas.jpg
Especialitat médica oficial de Psiquiatría Infanto-Juvenil
BARCELONA, setembre 2007 (EUROPA PRESS):

Una plataforma formada per psiquiatres i per famílies els fills de les quals tenen detectats trastorns mentals, reclama al Ministeri de Sanitat el reconeixement d'una nova especialitat dins el sistema sanitari estatal, la de Psiquiatria Infantil i Juvenil.

El col·lectiu lamenta que a Espanya no passi el mateix que a la majoria de països de la UE, on els facultatius que desitgen especialitzar-se en psiquiatria infantil i juvenil han de fer una especialitat independent de la de psiquiatria d'entre cinc i set anys de durada, cosa que, asseguren, repercuteix en la qualitat de l'assistència psiquiàtrica a nens i adolescents.

"A Espanya no hi ha especialistes en salut mental infantil i juvenil", ha lamentat en declaracions a Europa Press el psiquiatre Jaume Cañellas, qui ha afegit: "Som l'únic país de la UE-15 que no té un títol de psiquiatre especialitzat per a atendre nens, adolescents i joves", ja que en aquests estats hi ha una especialitat pròpia d'entre cinc i set anys de durada. A tota la Unió Europea, els únics països on no hi ha especialistes en psiquiatria infantil-juvenil són Romania, Lituània i Malta.

Segons Cañellas, l'especialitat és "fonamental" per a prevenir les malalties mentals entre la població adulta, i el dèficit se suma a la "desatenció" que històricament ha donat la sanitat espanyola a la salut mental. En aquest sentit, Cañellas ha recordat que les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) posen de manifest que un terç del total de patologies mentals classificades s'inicien exclusivament durant l'infantesa, tot i que també hi ha altres trastorns, com els neuròtics o l'esquizofrènia, que solen iniciar-se en aquestes etapes de la vida.

"Per a formar-nos, els psiquiatres hem de marxar a l'estranger", ha recordat Cañellas, qui ha exposat que, en el seu cas, ha hagut d'anar a França. D'aquí la importància, ha assegurat, d'aconseguir el reconeixement de l'especialitat per a aconseguir una "qualitat assistencial mínima" de la població infantil i juvenil a la qual se li ha diagnosticat un trastorn.

"No n'hi ha prou amb un màster o un curs de tres o sis mesos", ha assegurat Cañellas, qui ha dit que les malalties mentals a la infància i l'adolescència tenen particularitats concretes que, per si mateixes, justifiquen l'existència d'una especialitat mèdica independent. "Si no coneixem correctament el desenvolupament psicoafectiu i les característiques pròpies de l'etapa infantil, se'ns poden passar per alt aspectes que en un futur poden convertir-se en trastorns mentals greus", ha considerat.

El dèficit d'especialistes explica, segons Cañellas, que a Espanya es produeixi un elevat nombre de casos de "sobrediagnòstic i d'infradiagnòstic" de la població infantil amb malalties mentals. "No es pot deixar la salut mental infantil en mans de professionals que no estiguin especialitzats i formats en la matèria", ha conclòs.

NOMÉS 35 EXPERTS A ESPANYA DELS 400 QUE EXERCEIXEN.

En declaracions a Europa Press, el psiquiatre infantil Conrado Montesino, qui ha hagut d'anar a Lisboa per a especialitzar-se, ha criticat que només hi hagi 35 experts en psiquiatria infantil dels més de 400 que exerceixen dins l'Estat.

En aquest sentit, ha lamentat que un nen amb un trastorn a partir dels sis anys hagi d'anar a un "psiquiatre d'adults". Segons ha explicat, un noi que hagi de ser esquizofrènic, a diferència dels adults, no comença els símptomes amb al·lucinacions, sinó amb un quadre d'irritabilitat constant. "El mateix passa amb molts altres trastorns, que no són iguals en adults", ha assenyalat.

Per a Montesino, el tema és "molt important", ja que durant la infància i l'adolescència "tot està en ebullició i en desenvolupament" i, en aquesta etapa, hi ha trastorns en els quals un especialista en l'atenció psiquiàtrica d'adults "no hi té res a fer".

Tot i que existeixen màsters i cursos d'especialització, els estudis s'han de fer independentment dels coneixements de psiquiatria. Per aquesta raó, la Plataforma per a l'Especialitat de la Psiquiatria Infantil-juvenil ha iniciat una campanya a Internet que ja ha aconseguit enviar més de 6.000 cartes al Ministeri de Sanitat que reclamen el reconeixement de la matèria.
Mira també:
http://blocs.mesvilaweb.cat/PSICOGIRONA
http://www.psiquiatria.com/articulos/trastornos_infantiles/32843/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Especialitat mèdica oficial de Psiquiatria Infanto-Juvenil
23 set 2007
Viva la antisiquiatria!!
La Coalición de Antisiquiatría es un grupo no lucrativo de voluntarios formado ... de referencia DSM-II: Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos ...PEYOrativo solo el termino psiquiatra si buscamos el concepto real de su funcion disocializadora, poco más.
La poli mata, los psiquiatras rematan!!
Para " Antipsiquiatrista" y "lalala"
03 oct 2007
A estos valientes que se esconden detrás de pseudónimos bastante desnatados;

Preciado "antipsiquiatra" ya vamos por el "DSM-III TR ", los de la Coalición os estais durmiendo o que ???

Según nuestra socializada escritor/a "ANTIpsiquiatrista!!" ( que será porque está "trista" )...la poli mata, los psiquiatras rematan y las leyes molestan, la democracia asesina, los valores humanos destruyen, la paz aniquila, la salud mata .....y las personas disocializamos lo que tenemos, no ?

Y decirle al "lalala" ( eurovisivo sesentero tal vez?) que si mientras nos preguntamos porque hay tanta gente con trastornos psíquicos no PODRíAMOS HACER ALGO PARA AYUDAR A DISMINUIR DICHOS TRASTORNOS PS�QUICOS ? Porque la culpa será socio-político-económica y psiquiátrica, pero resulta que hay muchos niños y niñas que sufren !!!
Perdón, ( corrección ) ya vamos por el DSM IV TR .
03 oct 2007
Para el/la " Antipsiquiatrista", es un lapsus por la disocia-tristeza al leerte. :-(

YA VAMOS POR EL DSM IV TR, ñor/ñora antipsiquiaTRISTA !
Sindicat Terrassa