Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
La despesa militar mundial augmenta i arriba als 1.200 bilions de dòlars
21 set 2007
La despesa militar mundial no s'atura. L'obsessió per la seguretat, la guerra contra el terrorisme iniciada per l'administració Bush i la gran inversió en Defensa del nou gegant mundial, la Xina, ha provocat que en els darrers deu anys la despesa militar mundial hagi augmentat un 37%. Si el 2005 la xifra ja era d'1,12 bilions de dòlars, l'any passat ja va assolir més d'1,2 bilions, amb els Estats Units com a líders indiscutibles amb una despesa superior als 530.000 milions. Aquestes dades procedeixen del darrer Anuari del Stockholm Internacional Peace Research Institute (SIPRI), que la Fundació per la Pau ha traduït per segona vegada al català i que presenta aquest divendres.

http://yearbook2007.sipri.org
http://www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/190907_sipri_


L'informe del SIPRI 2007 destaca que la Xina ja s'ha convertit en el quart inversor militar del món, amb més de 50.000 milions de dòlers, i el primer asiàtic, superant al Japó i l'�ndia. "La lògica que s'amaga sota la despesa militar creixent dels governs es basa en un concepte de seguretat tradicional, limitat i obsolet, que la vincula estretament a les amenaces de conflicte armat entre estats. Les anàlisis recents del SIPRI en el camp de la seguretat admeten una gamma de riscos no tradicionals que no es poden abordar amb mitjans militars. Cal superar les polítiques de seguretat ancorades en la lògica militarista� afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.
17 conflictes armats i més de 26.000 caps nuclears
El prestigiós institut suec alerta que entre cinc països (Estats Units, Rússia, França, Regne Unit i la Xina) tenen més de 26.000 caps nuclears i que les decisions que prenen (són els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU) farà que mantinguin aquestes armes en els seus arsenals fins més enllà del 2050. A més a més, l'informe també assenyala els principals conflictes armats que hi havia actius al món l'any passat, un total de 17. Àsia concentra la major part d'aquests conflictes, amb enfrontaments a Myanmar, Afganistan, Iraq, Nepa, Filipines o Sri Lanka, tot i que Àfrica també en té uns quants (Burundi Sudan o Uganda). A Europa trobem els casos d'Israel i Txetxènia i a Amèrica, Colòmbia i Perú.

Deixant de banda la força multinacional, tot i que bàsicament nord-americana, present a l'Iraq, les anomenades missions de pau van desplegar 167.600 efectius arreu del món l'any passat, un 28% més que el 2005. El cost d'aquestes missions, que són de l'ONU, la UE o l'OTAN, va ser de 5.500 milions d'euros, un rècord històric.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La despesa militar mundial augmenta i arriba als 1.200 bilions de dòlars
15 oct 2007
filipines done algun tipus de despesa militar a algun altre pais del mon? o nomées el rep?
Sindicato Sindicat