Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
L'Assemblea de Joves de Lleida us convida a una xerrada sobre la situació i les perspectives al Kurdistan que tindrà lloc el proper dijous 2
18 set 2007
La xerrada anirà a càrrec del Secretari General de l'organització juvenil kurda Yekitiya Xweendevanen Kurdistan (YXK) que ens aproparà a la situació actual del poble kurd.
Aquesta s'emmarca en la Gira Jove Internacionalista, un conjunt de xerrades a càrrec d'alguns ponents d'organitzacions juvenils de diferents indrets del Mediterrani que es celebraran a diferents poblacions catalanes amb motiu de la presentació del 1r. acord juvenil de la Mediterrània en el marc de l'ALÇA'T'07, la Trobada de Joves dels Països Catalans que organitza la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista els dies 21, 22 i 23 de setembre a la vila de Caldes de Montbui.
cartellalçat.jpg
lleidakurdistan.jpg
El poble kurd
Des de 1926, el poble Kurd es troba dividit entre quatre estats : Turquia, Síria, l'Iran i l'Iraq. Des de l'inici, aquests adoptaren mesures de repressió diferents sobre la població kurda, encara que sovint tindrien un punt en comú : evitar la unió dels kurds.

La majoria del poble kurd viu sota l'administració de l'Estat turc. El seu principal representant és el clandestí Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el Secretari General del qual va ser capturat per la CIA i lliurat a la dictadura "cívicomilitar" turca, país en què estan prohibits els partits d'esquerra.

El moviment d'alliberament kurd va presentar-se a les eleccions de l'Estat turc fa poques setmanes, sota les sigles de conveniència del DTP, ja que era impensable i il.legal presentar-s'hi com a PKK. No en va, en els anys anteriors la repressió contra els kurds exercida per aquest règim "cívicomilitar" ha suposat la mort de més de 35.000 persones. L'èxit electoral que recollí és vist com un pas històric per resoldre els problemes que pateix el poble kurd a Turquía: cooficialitat del kurd a les províncies on es parla i que pugui ser la llengua d'ensenyança a les escoles públiques; respecte per la identitat i la cultura kurdes; resposta efectiva per als tres milions i mig de persones que van ser evacuades els anys noranta dels seus pobles per l'exèrcit en la seva lluita contra el PKK; garanties de respecte als drets humans; amnistia per als presos polítics (segons l'organització TUAD són uns 7.000), i solucions per a la situació de pobresa en la que viu la major part de la població kurda.

YXK
L'Associació d'Estudiants del Kurdistan (Yekîtiya Xwendevanên Kurdistan – YXK), fundada l'any 1991 a Alemanya, és una oordinadora de grups locals d'estudiants de tota Europa. Té com a objectiu donar a conèixer a l'opinió pública europea la qüestió kurda i contribuir a una solució pacífica i democràtica del conflicte a través de diverses activitats socials, culturals i polítiques de caire nacional. Paral·lelament l'Associació d'Estudiants del Kurdistan manté una postura crítica contra el sistema i la societat i en aquest sentit construeix aliances amb moviments d'esquerres, d'estudiants, feministes, ecologistes, internacionalistes, per unir esforços en objectius comuns.
Mira també:
http://www.trobada.cat/noticia7.aspx
http://www.trobada.cat/noticia8.aspx

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'Assemblea de Joves de Lleida us convida a una xerrada sobre la situació i les perspectives al Kurdistan que tindrà lloc el proper dijous 2
19 set 2007
akets de l'ajillo k aburrits esteu...
Sindicat