Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Eleccions a Guatemala 2 (les dretes)
13 set 2007
les dretes neo-liberals i provinents d'una època de despotisme i dictadures i un centre (socialdemocrata) venut al narcotràfic i al capital
Tot i que les eleccions es van celebrar ahir, i que comentaré en el següent punt, acabaré l'article ja iniciat. En aquesta ocasió parlaré dels altres partits que es presenten a elecció.

Per tal de seguir un ordre coherent, iniciarem per els dos partits més a l'esquerra de la dreta (encara que això soni raro). Són la UNE (unidad nueva esperanza) i l'EG (encuentro por guatemala). La UNE és el partit amb més espectativa de vots segons les enquestes. És un partit que s'autodenomina socialdemòcrata. Però al llarg d'aquesta gran campanya electoral aquest partit no ha sabut gestionar gens la seva teòrica aventatge inicial, a principis d'any tenia una intenció de vot del 40%, i en la última enquesta oficial havia baixat fins al 25%. Perquè? doncs per tot d'escandols de corrupció en els que ha estat embolicat (relacions amb narcotraficants, malversació de fons, transfuguismes, etc). És un partit amb gran suport a l'àrea rural però poc o gens dins de l'àmbit urbà.

Encuentro por Guatemala és un cas extrany. Si no sabessis res de la realitat guatemalteca de segur que seria la primera opció que escolliriem (bé qui tingui una ment oberta, crítica i social). La cap de llista d'aquest partit és Rigoberta Menchú, premi nobel de la pau. Una dona presidenta i a més a més indigena!!!! uau!!!! Però no es or tot el que llueix, que diuen. Per començar el partit es de centre dreta i parla de tot de polítiques neolliberals i de seguir donant suport al TLC, el tractat de lliure comerç amb els EEUU (bé només hi ha dos partits que el repudin). Per altra banda la Rigoberta Menchú ha estat repudiada per moltes de les comunitats indigenes que (diu ella) que representa. S'ha venut al capital, té una gran cadena de farmàcies conjuntament amb un magnat Mexicà, i si vols tenir una franquicia has de pagar 10000$, una burrada. A més a més la fama se l'hi ha pujat al cap i ha tingut moltes actuacions de diva, novolent assistir a llocs que no eren de 5 estrelles! A nivell personal a mi em va sobtar quan el setembre passat va anar a Terrassa i no es va voler reunir amb cap moviment social i va anar al sopar de l'empresari on hi havia la "flor i nata" del poder econòmic de la ciutat.

Després d'aquests dos partits de "centre" ja venen els partits de dretes. El més destacat és el PP, si aqui també en tenen un, tot i que aquest no és Popular sinó Patriota, Partido Patriota. Perquè us en feu una idea del tipus de partit que és només us diré que el presidenciable és un antic General de l'exèrcit (ja hi tornem a ser, com si no n'hi hagués hagut bastants al llarg de la curta història d'aquest país!), responsable de més d'una (i de dues) massacres en el passat. L'altre cosa destacable és el lema "URGE MANO DURA!!", imagineu quina política i filosofia tindrà el partit... repressió, extorsió i persecució. De qui? doncs, obviament no dels grans criminals (corruptes, narcotrafic, mafies, etc) sinó del petit delincuent el cual la gran majoria de cops no és responsable de la seva situació sinó que l'estat del país els obliga a fer-ho. El discurs del partit no parla de educació, ni de readaptació ni de reinserció, parla de detencions, de més penes i fins i tot de tornar a acceptar la pena de mort! I aquest senyores i senyors és el partit que va en segon lloc i a punt de atrapar a la UNE (ja parlen d'un 24% de intenció de vot).

I després venen els altres partits, el tercer partit en intenció de vot és la GANA (Gran Alianza Nacional). Aquest és el partit que surt del govern, marcat per grans casos de corrupció dins del partit. Un partit totalment neo-lliberal i pro TLC. I després venen altres com CASA, FRG (el qual té com a candidat a diputat a Efraín Rios Montt, ex president de la república durant la dècada dels 80 i responsable segons tots els estudis de un genocidi a més d'un milió de persones), DEMOCRÀCIA CRISTIANA, PARTIDO UNIONISTA (el himne del cual és el "cara al sol"), UCN, PAN, DIA i UD.

Vaja.... per tremolar.....

(.... continuarà.... i en el pròxim.... els resultats!!!)
Mira també:
http://www.diarideviatge.org

This work is in the public domain
Colera camping CNT