Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Eleccions a Guatemala 1 (les esquerres)
13 set 2007
Pocs sabràn que aqui a Guatemala, estem de període electoral, el dia 9 de setembre tothom a votar... o no....
Les lluites per el poder, sempre han existit, i a desgrat meu, crec, que sempre existiràn. Antigament aquestes lluites per el poder es duien a terme a cop d'espasa o de garrot, però la humanitat ha anat evolucionant i poc a poc aquestes lluites de poder s'han transformat, i ja no són els grans guerrers els que governen, sinó l'alta burgesia, que recolzats per les grans econòmies mundials (no em refereixo només als paísos rics, sinó més aviat a les transnacionals, el narcotrafic i les màfies) són els que accedeixen al poder per protegir els seus interesos.

Les eleccions a España son surrealistes, crits, descalificacions, promeses i més promeses. Això tots ho sabem. Però despres de veure la campanya electoral de Guatemala qualsevol barrabassada d'espanya sembla un joc de nens.

Ja a Espanya els grans partits se'ls veu el "plumero" i es percep ràpidament, qui es el que financia la campanya i qui mou els fils des de les sombres (telefonica, repsol, la caixa, banco santander, fcc, dragados i un llarg etcètera). Aqui a Guatemala tot això s'eleva a la màxima potència. Ja de bon principi a les eleccions es presenten 12 partits, això, de sortida, no es una dada dolenta, teoricament a més partits més linies polítiques i diversificació d'opinions. Però aqui no és el cas. Per començar dels 12 partits només 2 s'autodenominen d'esquerres (ANN, Alianza Nueva Nación i URNG, Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca), la resta tendeixen a la dreta i fins i tot extrema dreta.

Seria fàcil començar a atacar els de dretes, ja hi arribarem, però primer començarem per els partits d'esquerres. Arrel de la desmovilització de la guerrilla (1996) es fundà com a partit la URNG, aquest estava format per gent de les diferents guerrilles de guatemala (ORPA, PGT, EGP i FAR). Aqui van començar els problemes. Tot i sorgir d'un moviment revolucionari que lluitava per un comunisme/socialisme, també hi havien uns interessos de poder personals molt grans. Per això va haver-hi un conflicte intern dins del partit (per a veure qui anava de president) i va haver-hi una escisió. I d'aqui van sorgir els dos partits (ANN i URNG). El discurs dels dos partits és similar, i si diuen moltes fets relacionats amb la guerrilla i amb la lluita però a la hora de la veritat dins dels partits hihan membres de transnacionals, antics comandants del exèrcit (responsables, alguns, de diferents massacres durant la guerra) i membres de les PAC (patrulles d'autodefensa civil, es a dir paramilitars, responsables també de grans atrocitats). Ja començant per aquest punt els partits fan esfereïr. Però no es tot, en els últims 4 anys l'ANN ha tingut diputats al parlament, doncs durant tot aquest temps no ha fet ni una proposta coherent amb el seu discurs.

Segons les estadístiques els dos partits aquestes eleccions s'enfonsaran i molt probablement no hi haurà cap diputat. Potser això fa que hi hagi una reacció i apareixi un veritable partit d'esquerres coherent i representatiu.

.... continuará .....

www.diarideviatge.org
Mira també:
http://www.diarideviatge.org

This work is in the public domain
Colera camping CNT