Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
L'assemblea de Maulets Ciutat, es va fer ahir present a l'acte institucional de la diada de Mallorca. D'aquesta manera, es concentraren una sèrie de joves a les portes del Teatre Principal i penjaren una pancarta amb el lema "No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM".

Durant l'acció, també es corejaren diversos crits reivindicatius.
P9120009.JPG
P9120011.JPG
P9120012.JPG
P9120013.JPG
P9120014.JPG
Comunicat de Maulets Ciutat:

Avui, la classe política celebra la mal anomenada Diada de Mallorca. Per això, des de Maulets Mallorca volem denunciar que aquesta no és la vertadera diada, alhora que volem reivindicar la que històricament el poble celebra el 31 de desembre.

El 1997, des del consell de Mallorca i amb clares finalitats partidistes, es va treure de la màniga una Diada de Mallorca a celebrar el 12 de setembre, una celebració sense cap tipus de tradició històrica a la nostra illa. Establiren aquest dia com a diada per a commemorar que el 12 de setembre de 1276, Jaume II jurà la Carta de les Franqueses i els Privilegis del Regne de Mallorca. D'aquesta manera, la diada agafa un clar to regionalista, commemorant l'atorgament d'uns privilegis al Regne de Mallorca enlloc de celebrar la catalanitat de la nostra illa com es fa en la tradicional diada de 31 de desembre.

Des de Maulets Mallorca volem reivindicar que la nostra Diada és el 31 de desembre, dia en que es commemora la presa de Medina Mayurqa per Jaume I i l'arribada del poble català a les illes. L'anomenada Festa de l'Estendard, on es ret homenatge a l'estendard de les quatre barres de Martí l'Humà, és una de les festes més antigues d'Europa. Tot i que, evidentment, ha anat canviant de format, aquesta festa es celebra des de l'Època Medieval, i només el franquisme aconseguí buidar-la de contingut. Un cop va desaparèixer el règim feixista, i malgrat l'intent de convertir-la en una festa de caràcter religiós per part de les autoritats i d'eliminar-ne qualsevol contingut catalanista, la pressió popular aconseguí que es conservàs un clar to reivindicatiu de la catalanitat de l'illa.

Maulets pensam que és inacceptable la invenció d'aquesta diada. Per això davant la seva diada postissa, regionalista, partidista i buida de contingut, Maulets Mallorca sempre celebrarem la Diada històrica, identitària, popular i reivindicativa, la del 31 de desembre. Alhora convidam tothom a participar a la manifestació de dia 30 i demés actes de la Diada.

Maulets Ciutat

Països Catalans, setembre de 2007
Mira també:
http://www.maulets.org/mallorca
http://www.maulets.org

This work is in the public domain

Comentaris

La catalanitat dels venuts
13 set 2007
Així esteu d'acord on no amb què els catalans juressin Carta de les Franqueses i els Privilegis del Regne de Mallorca?

I amb què assetgessin i ocupessin Mallorca en contra de la voluntat de la gent que hi vivia?
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
S'ha d'entendre el 31 de Desembre com la Diada Cívica de Mallorca, que per cert, és la més antiga d'Europa. Però com aquesta sempre ha tingut moltes connotacions reinvidicatives, els polítics regionalistes s'en van treure una de la màniga. La única denúncia és aquesta.
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
la història s'ha d'usar per entendre el present. el 1276 queda molt lluny, a diferència del 1715.

i per cert que no sabia el que expliqueu. ho trobo molt fort. felicitats per la feina!!!

Sant Jordi> Diada dels Païssos Catalans!!!!
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
D'acord; potser he volgut anar per les branques.
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
El 24 de Juny, data del solstici d'estiu i que la tradició cristiana va batejar com Sant Joan, és la data que molt*s entenem com la diada dels Països Catalans.
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
13 set 2007
XD avui estem de renuncies, jo tbé he pixat fora de test. jejeej, en fi... que això, Sant Joan: diada dels Païssos Catalans.

és que sempre tant dividits que ja no sabem quin dia ens autocommemorem, vergonya me fa!
Re: [Mallorca] No et deixis enganyar, aquesta és la diada d'UM
14 set 2007
Perdoneu, pero jo penso que Sant Jordi o Sant Joan son massa universals. Sant Celoni es mes nostre i a sobre va ser un martir que no va matar a ningu. Va ser una mena de Gandhi defensor de la resistencia pasiva.
Sant Celoni diada dels païssos catalans!!!!
PD: A sobre esta enterrat alla el Quico Sabate, que tot i no ser gens catalanista, va ser un lluitador anti franquista i li hem de reconeixer el seu sacrifici revolucionari.
Colera camping CNT