Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
09 set 2007
Comunicat oficial de la Secretaria Política
Secretariat del Comitè Executiu del PSUC-Viu

Barcelona, 7 de setembre de 2007

El Partit Socialista Unificat de Catalunya (Viu) es veu en la necessitat de sortir públicament al pas de les recents declaracions del Coordinador dâEsquerra Unida i Alternativa, Jordi Miralles, en relació amb el conflicte suscitat a Mataró arran de les darreres eleccions municipals, declaracions en las què anuncia lâexpulsió, de manera totalment irregular i al marge dels procediments estatutaris, de la quasi-totalitat dels membres dâEUiA a Mataró, membres també del nostre Partit.

Els motius invocats han estat, dâuna banda, el fet que lâorganització dâEUiA a Mataró participés a les esmentades eleccions municipals sota lâetiqueta dâEsquerra Unitària, en comptes de fer-ho com a EUiA, amb la qual cosa, òbviament, entrava en competència amb EUiA (i, tal com al senyor Jordi Miralles li agrada de personalitzar, amb âell mateixâ?). El segon motiu invocat ha estat el fet que lâorganització dâEUiA a Mataró sancionés un dels seus membres que sí va concórrer a les eleccions sota les sigles dâEUiA.

Vist així, podria semblar que la postura de Jordi Miralles és raonable. Però, tal com hem informat reiteradament als nostres medis de comunicació, i ha sortit reflectit també en altres medis, els fets són més complexes.

Lâarrel del problema ha estat la impossibilitat, èticament i políticament parlant, dâarribar a acords electorals entre EUiA i ICV de Mataró, donada la gestió impopular i totalment incompatible amb els valors de lâesquerra (verda o de qualsevol altre color) que va dur a terme lâequip dâICV a lâajuntament dâaquesta ciutat durant la passada legislatura municipal. (¿Ãs ecologista i dâesquerres, per exemple, requalificar un edifici dâinterès històric âi reconegut oficialment com a talâ i autoritzar la construcció, al seu lloc, dâun âCorte Inglésâ??). Tot això agreujat per lâincompliment sistemàtic, per part dâICV, dels acords electorals amb EUiA.

Donada aquesta situació, lâassemblea dâEUiA de Mataró va acordar, democràticament, no anar novament a les eleccions municipals de maig dâenguany en coalició amb ICV. Va ser, llavors, la direcció nacional dâEUiA qui va ignorar aquest acord dâuna assemblea local que, segons els estatuts de lâorganització, és sobirana en aquests temes i va prohibir la seva participació electoral amb les sigles dâEUiA. Un cop fet això, i sense discussió prèvia als òrgans col·lectius de decisió, es va presentar una llista dâEUiA en coalició amb ICV on EUiA estava representada per una persona no autoritzada per lâassemblea local, persona que, com és lògic, va ser sancionada per lâorganització local.

Com és prou conegut, i era previsible, els resultats electorals van ser molt negatius per a tots (amb la conseqüència, entre dâaltres, dâuna dimissió en cadena dels responsables dâICV a Mataró, que actualment es troba en mans dâuna direcció provisional). Però les responsabilitats polítiques cal buscar-les on realment hi són: en un plantejament oportunista i sense principis per part tant dâICV com de lâactual direcció dâEUiA, que només es preocupa dâaritmètiques electorals i no de continguts polítics realment oposats a lâactual orientació dretana de la política general i local al nostre país.

En allò que respecta especialment a EUiA, és patent lâactitud parcial i tendenciosa de la seva direcció, lâúnic criteri de la qual sembla ser la submissió incondicional als interessos dâICV per tal dâesgarrapar tot el poder institucional que pugui per als partidaris de la seva línia dâactuació. Ho prova, entre altres exemples, el fet que a hores dâara segueixen sense ser respectats els acords electorals pel que fa a lâassignació de càrrecs entre els membres de la coalició, amb perjudici sempre, no cal dir-ho, dels membres no plenament identificats amb la línia de lâactual direcció.

Lâactitud inquisitorial de lâequip de Jordi Miralles en el cas de Mataró es fa més escandalosa encara si la comparem amb les posicions que aquest mateix equip ha adoptat en el greu conflicte generat a Esquerra Unida del País Valencià. En efecte, davant dâuna escissió promoguda al si dâaquesta organització per persones afins a lâorientació política dâICV, i que ha comptat amb el recolzament explícit dâaquesta darrera, un membre de lâequip de Jordi Miralles amb càrrec també a Izquierda Unida sâha pronunciat beatíficament en favor dâuna âsolució pactadaâ?, en comptes de demanar lâexpulsió dels promotors de lâescissió.

Tot això forma part, clarament, dâuna estratègia promoguda a tres bandes per ICV i per les actuals direccions dâIU i dâEUiA per tal de canviar de soca-rel la natura política dâun projecte que va començar, sota la coordinació de Julio Anguita, volent ser una real ruptura amb la tendència general dels partits dâesquerra europeus, dâuna banda, a assumir progressivament els valors socials propis del sistema capitalista i, dâaltra banda, a mantenir una relació dirigista amb la seva base social. Per això varem voler instaurar un model dâorganització pluralista i participatiu, en el qual els aparells estables rebessin lâempenta dinamitzadora dels moviments socials, convençuts com estàvem, dâaltra banda, que al sí dels moviments és on acostumen a sorgir les resistències i forces alternatives al sistema social dominant. Res de tot això podem trobar ara ni a IU ni a EUiA, al menys a les seves respectives instàncies superiors.

Considerem legítim, òbviament, que els que estiguin convençuts de la inadequació actual dâaquell projecte intentin dâendegar un altre. El que en cap cas podem acceptar és que això es faci per la via insidiosa de manipular les organitzacions des del seu interior per acabar capgirant-les (com va fer, al seu moment, ICV respecte del PSUC). Dubtem que tant ICV com les actuals direccions dâIU i dâEUiA estiguin encertades en la seva creença que cal enterrar els ideals de transformació social radical i substituir-los per uns altres (difícilment qualificables ja dââidealsâ?) consistents en lâadministració més o menys honesta (cada cop menys, perquè el sistema ofega) dels afers públics (de lâàmbit dels quals queda exclòs, naturalment, el nucli econòmic de la vida social). En tot cas, no acceptarem de cap manera que aquells que encara creiem en la validesa dels ideals que genèricament podríem anomenar comunistes siguem privats del nostre dret a lluitar per ells amb totes les conseqüències.
Mira també:
http://publicacions.psuc.org/dossiers/comofi070907cat.pdf
http://www.psuc.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
10 set 2007
Mi hermana y mi cuñado viven en Mataró y el desprestigio de ICV es brutal. Ellos no votaron, (era imposible votar ICV). Lo ideal habria sido una candidaura unitaria de la izquierda alternativa.
Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
10 set 2007
Jo visc a Barcelona i crec que el desprestigi d'ICV entre la gent d'ESquerres també és total.
Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
10 set 2007
Tanto ICV como EUiA son obstáculos para la formación de una izquierda revolucionaria. Evidentemente, en EUiA hay persona y colectivos más interesantes, pero es preciso que rompan con la formación y que den pasos a nuevas formas de organización -CUP, Corriente Roja, etc.- que converjan en una coordinación de la izquierda. Los Luchettis, Miralles y Sauras... se os acabó el chollo.
Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
10 set 2007
Tanto ICV como EUiA son obstáculos para la formación de una izquierda revolucionaria. Evidentemente, en EUiA hay persona y colectivos más interesantes, pero es preciso que rompan con la formación y que den pasos a nuevas formas de organización -CUP, Corriente Roja, etc.- que converjan en una coordinación de la izquierda. Los Luchettis, Miralles y Sauras... se os acabó el chollo.
Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
10 set 2007
Estamos todos de acuerdo que a ICV (Kubotan), no se la puede votar, por que además, no sirve para nada. El dilema es votar o no votar. Y si elegimos lo primero, para frenar al PP, si esto es una razón, ¿a quien votar?.
Re: Comunicat del PSUC viu: conflicte EUiA Mataró
11 set 2007
Pues en ICV de Manresa, que es lo que han hecho nada más llegar al poder?
Subirse el sueldo un 20%.
Un regidor del equipo de gobierno psc/icv.euia/erc gana mas de 4800 euros netos al mes.
Sindicat Terrassa