Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Mentre anem fent, a mi en això ....
09 set 2007
Article aparegut al nº 170 del butlletí de l'ateneu llibertari "Estel Negre" (Mallorca)
--------------------------------------------
Però allà on més difícil és la feina és en les altres cares de la cultura que van més enllà de les llengües i que una poderosa indústria (a)cultural està fent desaparèixer. Hauríem de conèixer com feien les coses les nostres majors per a almenys tenir la possibilitat de rebutjar-les conscientment, si és el cas, i no per imposicions de Hollywood, de l’esport rei o de Telepizza.
La lectura de premsa i de publicacions de caràcter llibertari ens posa al corrent de quins són els temes d’actualitat en el Moviment. Un dels habituals és la crítica al nacionalisme.
El rebuig a l’Estat per considerar-lo un dels pilars garants de l’explotació de les persones per part d’altres persones ja era present en temps de les primeres anarquistes. Es tracta d’una crítica tan clara
i tan bàsica que ha sofert pocs o cap canvi de llavors ençà. Es negava el paper de l’Estat, però al mateix temps es reconeixia el dret vital dels pobles i de les persones a exercir la seva cultura —evidentment amb el menyspreu dels aspectes més carques i opressius.
L’exaltació de la nació i de la pàtria resulta un fet molt perillós en tractar-se d’un acte principalment emotiu i poc racional. Aquesta exaltació ha estat utilitzada en el passat i ho és en el present per a tiranitzar o domesticar el poble amb arguments que se situen més enllà dels interessos de classe.
El segle XX ha significat un cop de gràcia per a gran part de la diversitat cultural en tot el món, essent una realitat extrema a Occident. La despoblació del món rural i l’amuntegament a ciutats, l’aparició d’una poderosa indústria (a)cultural i les massives migracions —no només entre continents— han treballat en aqueixa línia.
Arribats en aquest punt cal preguntar-se quines són les aportacions de l’anarquisme per aturar l’extermini de la diversitat cultural. Un extermini que, lluny del que algunes volen pretendre, no és una lliure elecció perquè es produeix en les pitjors condicions: repressió, analfabetisme en la llengua pròpia, poderosa indústria (a)cultural i compra d’ànimes per la societat de consum.
En parlar d’aportacions es fa referència a qüestions pràctiques. La idea llibertària troba la seva coherència a fer teoria i pràctica en una sola peça. És allò de fer coincidir mitjans i fins. La teoria sense una aplicació en la pràctica perd tota capacitat alliberadora i resta com una aportació més
al camp de la filosofia.
La resposta a la pregunta plantejada no és molt positiva. Parlant en termes generals s’ha de reconèixer que la recerca de pràctiques s’ha convertit en un problema per a un moviment que pateix un cert raquitisme organitzatiu i en el qual la mediocritat de la societat actual s’ha introduït sense gaires problemes. Per comprovar tot això només s’ha de veure la contínua aparició i desaparició d’assemblees, col·lectius i persones, l’escàs nombre d’afiliades als sindicats, el baix nombre de publicacions a pesar de disposar de major accés a mitjans tècnics, el pobre nivell discursiu d’allò que s’escriu o la reiteració de temes autoreferencials, entre altres.
Centrant-nos en el nostre àmbit lingüístic, és cert que s’editen alguns periòdics i butlletins en la llengua minoritzada i que una organització com la CNT ja treu la seva propaganda en català. Però tot i aquestes sensibilitats, se li continua donant molt poca importància a les diferents cultures oprimides i, el que és més difícil d’entendre, amb la seva vocació ibèrica, el Moviment Llibertari viu a prop de les formes culturals que tant ha promogut l’Estat espanyol. L’acceptació de la idea d’Espanya en texts i escrits és un exemple habitual. Simptomàtic és l’ús corrent del mot nacional per referir-se a l’àmbit espanyol (molt més enllà de les sigles CNT, que són quelcom històric). Com es pot acceptar allò que es nega d’una manera tan simple?
En la segona meitat del segle XX apareixen per tot el món moviments d’alliberament nacional. Als països del Sud estan lligats a lluites anticolonials o contra l’imperialisme occidental i a Europa reivindiquen el que s’ha qualificat com nacions sense estat (propi). Aquests nacionalismes minoritaris que comparteixen la seva realitat amb un nacionalisme fort suportat per l’Estat han estat diana de la crítica llibertària. Crítica que ha estat molt més forta i habitual en el seu cas que la feta al nacionalisme central. Les raons d’aquesta diferència són diverses, però entre elles cal apuntar l’acomodació a una realitat saturada pel nacionalisme espanyol durant tants d’anys que per
a molts ha arribat a convertir-se en una normalitat. En la nostra realitat propera aquesta situació és fa realment estranya si tenim en compte que els darrers governs de l’Estat practicaven l’exaltació de la nació (Espanya) sense cap tipus de disfresses.
De qualsevol manera, criticar aquells que ens volen alliberar amb un nou Estat sempre és lícit. Ara bé, s’agrairia que se superessin els termes en què s’ha fet aquesta crítica fins ara, doncs resulta tediosament reiterativa. A vegades, fins i tot sembla que és aprofitada per a no haver de tractar temes que teòricament estan molt clars —n’és un exemple el llibre Nacionalisme i Cultura, de Rudolf Rocker— però que en la pràctica són obviats com la minorització i discriminació lingüística o la uniformització cultural, promoguda per l’Estat al seu temps i ara accelerada per la mundialització. No només s’ha de dir que aquests temes són ignorats sinó que per a moltes companyes es transformen en temes tabú que fan una olor a nacionalisme que tomba. Aquest és un gran error, doncs si és cert que els nacionalismes minoritaris han estat els màxims abanderats de les reivindicacions de caire cultural, també és cert que el Moviment Llibertari ha passat del tema olímpicament. Es pot dir que sense adonar-se’n ha delegat les seves obligacions en ells, cosa totalment irresponsable. El caràcter antipatriarcal i autogestionari del Moviment és un element necessari per crear una veritable cultura popular. Imprescindible a l’hora de tractar els aspectes culturals més conservadors, irracionals i rancis que no causen cap problema a gent d’altres ideologies.
La separació del Moviment de les reivindicacions culturals, que l’apropa a les formes de l’Estat, ha causat una reacció de rebuig allà on el genocidi cultural és més patent, principalment entre les darreres generacions. Això unit als 30 anys de participació de partits nacionalistes en un joc polític que s’ha demostrat incapaç de resoldre cap aspiració social ha dut a la situació paradoxal de l’existència de grups de joves que neguen la política de partits però que també recelen del Moviment
Llibertari, en part pel seu tarannà espanyol.
La lectura del present article pot provocar diferents reaccions, algunes de les quals coincidiran amb les que l’experiència ja ens ha fet viure.
Alguna dirà que aquestes no són coses que hagin de preocupar el Moviment. No pot ser així de cap manera. La lluita anarquista troba consistència en la integració de totes les lluites d’alliberament en una, doncs no es pot ser lliures mentre no ho siguem en totes les cares de la nostra vida.
Altra ens parlarà de multiculturalitat, interculturalitat o mestissatge. Òbviament la convivència entre cultures no es pot donar quan una d’elles es troba minoritzada i perdent usos constantment. Així el mestissatge es pot convertir en el romàntic parany del món globalitzat que ens duu a no saber res de nosaltres i poca cosa més de les altres.
Tampoc no s’entenen com a solucions propostes que han quedat en pures teories, com és el cas de l’anarcoindependentisme.
La nostra línia a seguir passa per l’assumpció d’un antinacionalisme coherent capaç de deixar a banda la proposta cultural de l’Estat espanyol i capaç, al mateix temps, de dur a la pràctica les teories referents a les llengües i cultures oprimides. A més de negar la idea imperialista d’Espanya i les fronteres mentals que ens ha posat amb les seves autonomies s’haurien de començar a revalorar les llengües pròpies. L’alfabetització ha de ser un objectiu. És infame la quantitat de gent a dins del Moviment incapaç d’expressar-se de forma escrita en la seva llengua. També se li ha de donar més importància a l’edició de llibres i publicacions periòdiques en altres llengües que no la tradicionalment promoguda per l’Estat.
Però allà on més difícil és la feina és en les altres cares de la cultura que van més enllà de les llengües i que una poderosa indústria (a)cultural està fent desaparèixer. Hauríem de conèixer com feien les coses les nostres majors per a almenys tenir la possibilitat de rebutjar-les conscientment, si és el cas, i no per imposicions de Hollywood, de l’esport rei o de Telepizza. En especial són interessants els aspectes més relacionats amb la cultura camperola, doncs ja n’hi ha qui apunta a aquesta com a referent davant de la crisi ecològica i energètica que ens cau al damunt.
Mentre anem fent, a mi en això de l’anarquisme espanyol que no em fiquen.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Mentre anem fent, a mi en això ....
09 set 2007
Certament hi ha molta veritat en el que dius. Ara en un principi em pensava que anaves a fer una autèntica reflexió en profunditat.

Crec que avui en dia el moviment anarquista (com la major part de moviemnts) han esdevingut tant extremadament tancats i doctrinaris que ja no ens recordem de la cultura. Abans l'anarquisme potenciava la cultura, no sols la cultura anarquista.

En una societat més culta les idees anarquistes arrelarien millor, i probablement molts dels vicis adquirits pel moviment (com els que apuntes) despareixerien. Anarquisme s'ha convertit en un sinonim de politologia, tot el que es fa en el seu entorn té massa a veure amb la utopia, i s'oblida que probablement és més útil un llibre com crim i Cèstig o els Clàssics Americans (Steinbeck, Sallinger...) que tota la literatura anarquista escrita per Bakunin... (el mateix crec dels marxistes!, que ningú s'ofengui abans d'hora).

Jo abans vaig llegir Bakunin, i el cert és que admiro la seva praxis però aborreixo els seus textos. No puc dir el mateix de Kropotkin o Max Netlau... però el cert és que prefeixo mil vegades llegir noveles, i tot i que respecto els gustos de cadascú el cert és que crec que s'ha caigut en un cercle vicios en el qual sempre es parla d'uns autors que sovint ni tan sols estan a l'altura, i s'arriba a crear un dogme de tot plegat.

Necessitem una nova cultura, però aquesta ha de ser lliure i tractar tots els temes, fins i tot els més banals, no podem seguir parlant i fent pedagogia tot el dia, perque res és més aborrit que això.

Necessitaríem immorals com Oscar Wilde, que a pesar de ser anarquista, homosexual i feminista té obres que ens escandalitzarien a tots.

Vaja això sols és una opinió més... desprès que cadascú llegeixi el que vulgui o no, però crec que abans els ateneus anarquistes eren centres de cultura, i ara no m'ho semblen.
Re: Mentre anem fent, a mi en això ....
09 set 2007
Estic molt amb tu Un i no tant (per raons objetives que em porten a ser subjectiu...crec) amb el k va escriure el tex.Sense cultura no hi-ha res a fer. Anarquisme avui s,atornat en pose, moda (per alguns...no tots/totes faltarie mes)i manipulació per part de l,estat per raons obvies.
Per-ho...
Re: Mentre anem fent, a mi en això ....
09 set 2007
100% d'acord amb el text, penso que a vegades es tendeix a fer una critica del nacionalisme tan banal que no es valora amb profunditat el fet que a l'Estat espanyol actual, les altres llengues estan amenaçades. S'ha de valorar que l'aspecte apàtrida de l'anarquia, la negació de la patria com a tal, a vegades es converteix en una critica a qualsevol persona que parli altra llengua que no sigui el castellà (i seria un error considerar anarquistes a les que ho fan). I l'error d'aquestes persones és que estenen aquest resentiment a tot el que no sigui la cultura majoritària de l'Estat, titllant a altres cultures com la catalana de ¨nacionalista¨, etc.
Posaré un exemple, l'altra dia estava fent zapping a la radio i finalment em vaig decidir per ¨Radio Marca¨ (radio del diari esportiu), el locutor parlava de la participació de la Selecció catalana en un torneig a l'Argentina, i s'indignava pel fet que hi hagués una selecció que no fos l'espanyola participant en un torneig de Estats-nacions. En el programa participava també un alcalde/regidor del PP, que s'indignava del poc que havia fet el govern rojo-separatista del P$OE i els seus secuaces per evitar que Catalunya participés en aquest torneig. Arribat a aquest punt, ascoltava indignat la conversa i pensava, ¿que diria un anarquista, a qui defensaria? per una part em semblava indignant que el locutor s'empipés perque una selecció catalana, jugués un partit d'un esport minoritari a una lloc perdut del globus terraqui. D'altra banda si defensés la selecció catalana potser hagués rebut les critiques d' ¨anarquistes¨ que em criticarien pel sol fet de defensar una selecció nacional. Vaig arribar a la conclusió de que era estupid defensar una selecció, un Estat que volia la supressió de la diversitat en una identitat comuna silenciadora de les altres,i que defensaria la llibertat d'aquells jugadors de jugar amb la selecció que vulguessin.
No com aquell loctor que volia que aquests jugadors juguessin només amb la selecció de todos los españoles!. No és extrany que dos o tres dies després la federació espanyola prohibís el partit Catalunya-USA a causa de l'enrenou generat per la noticia, encara que això no ho reconeguin.
Això potser en obri els ulls als/les anarquistes per adonar-nos de l'opressió dels Estats nacionals. Si no som capaços d'adonar-nos de l'opressió d'aquest Estat, i de la seva diversitat cultural negada, no arribarem enlloc. El paneslavisme de Bakunin afavoriria aquest debat (que sembla que poc a poc està arribant) ja que valora la diversitat de l'actual Estat.
D'altra banda estaria molt bé que s'editessin més llibres anarquistes en català, fanzines, etc. i aquest debat no és un problema anarquista, és del sistema editorial en general.
Au
Re: Mentre anem fent, a mi en això ....
10 set 2007
No hi han nous Bakunin com no hi han nous Marx. Aquell espai i aquell temps era un, prou diferent al que estem vivint ara, i no se si son aplicables (aquells texts o han quedat...) per moltes motios obvis, es la meva forma de pensar.Crec k han quedat algo trasnochats. Tal veX, per aixo una nova cultura ("cultura" ja no em refereix a soles als texts...), si, pero que respete tant a uns com a altres; als colonizats i als que volen un mon sense fronteres. Tot aixo tenim en compte la presio que fa l,estat contra uns i contra d,altres k com tots sapigem crec k no es poca. I no tinc gaire temps per dir mes i tampoc per entrar en mes profunditat en aquest debat.
Jau!
Sindicato Sindicat