Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí
Els reptes dels moviments avui: consolidar experiències i articular les lluites
08 set 2007
El cicle de mobilització dels anys 2000-2004 va permetre la confluència d’un ampli ventall d’organitzacions socials i polítiques i una important visualització social i mediàtica de la protesta. El discurs contra la globalització neoliberal, la guerra imperialista i les polítiques del Partit Popular va permetre, tant a nivell català com de l’Estat espanyol, aquesta confluència sota el principi d’unitat en la radicalitat.
foto_vivienda.jpg
Però el resultat de les eleccions tant a nivell català, 2003, com estatal, 2004, i la conseqüent victòria dels partits de “l’esquerra� parlamentària va provocar un gir de 180º en l’escenari de la mobilització social. Els nous governs social-liberals van generar una sèrie d’expectatvies en un sector del moviment i el conseqüent reflux de la protesta i la fragmentació de les lluites.

Tot i així, el cicle anterior ha deixat un substrat fèrtil d’iniciatives a nivell local (cooperatives de consum ecològic, ateneus de barri, mitjans de comunicació alternatius...), petits nuclis de nous militants i ha enfortit la xarxa de relacions entre els sectors organitzats dels moviments. En el període post-2004, han emergit noves lluites com la dels estudiants contra el procés de Bolònia, contra els tancaments d’empreses... per bé que aïllades i amb dificultat per trascendir a sectors més àmplis de la societat. Però, sens dubte, ha estat l’emergència del moviment contra l’especulació urbanística i per una vivenda digna, i en el terreny local les mobilitzacions en defensa del territori, la que ha demostrat que poc a poc és possible tornar a obrir espais d’intervenció política i social de masses.

És en aquest context, on penso que en l’àmbit local cal donar continuitat i consolidar les diferents experiències d’auto-organització desde baix (des d’assemblees de barri contra l’especulació a experiències d’economia alternativa, passant per associacions d’immigrants i per coalicions en defensa del territori) i fer que aquestes iniciatives trascendeixin als sectors més militants que les impulsen. En aquest sentit, cal promoure l’organització de les persones a través de marcs estables d’intervenció política a nivell local, ja que és, precisament, en aquest entorn on s’esta portant a terme una creixent privatització i mercantilització de l’espai públic, dels serveis socials i de la terra, a la vegada que és necessari reconstruir un moviment sindical combatiu i alternatiu que faci front a la precarietat i als tancaments.

En l’àmbit més general, cal impulsar la coordinació de les lluites, creant espais d’articulació de les mateixes i evitar que aquestes quedin aillades. No podem renunciar a la construcció de moviments socials àmplis i amb vocació de masses, els quals siguin capaços de desafiar des de baix al poder polític establert. Cal combinar el treball local amb una coordinació i acció més àmplia i fer-ho és responsabilitat de totes nosaltres.


Publicat a la revista Illacrua, núm. 150 (en motiu del 15è anviersari de la publicació): http://www.illacrua.cat/paragrafs/estervivas.htm
Mira també:
http://www.illacrua.cat/paragrafs/estervivas.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els reptes dels moviments avui: consolidar experiències i articular les lluites
08 set 2007
avui aquest cuadre optimista no te el referen que ,,,
apropat mes

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more