Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
la seguretat eina de l'autogovern ICV
31 ago 2007
La seguretat, eina de lâautogovern
Per: Jaume Bosch.icv

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de lâInstitut de Seguretat de Catalunya. El projecte ha estat elaborat pel Departament dâInterior, i va rebre el suport dels tres grups de govern , i també el de CiU i el PP.
Desprès dâun període en el que lâoposició no va dubtar dâutilitzar la seguretat com arma de desgast del Govern, entrem en una etapa en que es podran començar a valorar els avenços que en aquesta matèria està impulsant i aplicant el conseller Saura.
LâInstitut de Seguretat neix per esdevenir lâúnic centre de selecció, formació i recerca de tots els professionals relacionats amb la seguretat: Mossos dâEsquadra, policies locals, bombers, personal de seguretat viària, agents rurals i personal penitenciari. Es tracta doncs dâun concepte ampli, modern, integral de la seguretat.
LâInstitut assumirà les noves competències en seguretat privada que lâEstatut atorga a la Generalitat. Haurà dâhomologar la formació dels agents privats i per això nâestablirà els requisits i formarà als seus professors. Es crea una Comissió de relació amb les empreses privades de seguretat, els centres de formació i el Colâ¢legi Professional de Detectius privats .
La base del nou Institut són dos centres amb una tradició i prestigi considerables: lâEscola de Policia i lâEscola de Bombers i de Seguretat civil.
Lâany 1982, la Generalitat va crear el primer Centre de formació de Seguretat, a Barcelona, dirigit per Ildefons Valls. Era un inici difícil i lâexperiència en aquest camp escassa. Havia existit una efímera Escola de policia durant la Generalitat republicana, i alguns ajuntaments democràtics, com els de Barcelona i Girona, disposaven dâescoles de policia municipal.
Lâany 1985 és decisiu, Sâaprova la Llei de lâEscola de Policia i es decideix la seva ubicació a Mollet del Vallès. Un element cabdal del procés va ser definir com a Policia de Catalunya la que depenia de les institucions catalanes: policia autonòmica i policies locals. Això que avui sembla una obvietat no ho era en aquells moments. La Generalitat hi va apostar decididament i lâactitud del PSUC ajudà a vèncer les resistències que naixien dâalguns sectors municipals socialistes. Lâany següent es creà lâEscola de Bombers.
LâInstitut de Seguretat és una peça essencial del model català de seguretat. I, la seguretat, és un element cabdal del nostre autogovern: perquè atorga a la Generalitat un paper decisiu en lâexercici de lâautoritat democràtica i li proporciona els mecanismes per a fer front a un dels reptes principals de la societat actual.
Jesús Maria Rodés, que fou director de lâEscola de Policia, ha escrit que âuna Escola és quelcom més que unes instalâ¢lacions per bones que siguin, és també un esperit, un model, un bressol de pensamentâ?. LâInstitut de Seguretat ha de ser tot això. Ha de formar uns professionals de la seguretat que sàpiguen garantir els drets de la ciutadania. Ha de formar no tan sols els nous policies, sinó també preparar unitats especialitzades en la lluita contra les noves formes dâuna delinqüència cada vegada mes sofisticada i globalitzada. I ha dâimpulsar la recerca i la colâ¢laboració internacional. En definitiva ha dâesdevenir un instrument per a servir millor a la societat catalana.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: la seguretat eina de l'autogovern ICV
01 set 2007
los estalinistas verdes estan cada dia mas maduros, habra que tirarlos del arbol, chafarlos y hacer un buen licor
Re: la seguretat eina de l'autogovern ICV
01 set 2007
De res serveix la seva preparació si abans no s'arreglen els seus cervells. Exemple: Mossos, més preparats però en canvi superen els records dels abusos de poder que ja tenien maderos i picolos.

Cada dia que passa sou més patètics i buits d'ideologia, sou allò contra el que vàreu lluitar i encara proveu de justificar-vos. Patètic.
Re: la seguretat eina de l'autogovern ICV
04 set 2007
no varen lluitar contra res. contra qui va lluitar en Saura? contra qui en Boada? relacions públiques de la seva franquícia, obeïnt els qui manen de debò de debò de debò
Sindicat