Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Kaos en la Red estreny llaços amb diversos moviments socials de Veneçuela
22 ago 2007
Des del passat mes de juliol Aníbal Garzón, membre de Kaos en la Red i responsable de l'àrea d'Amèrica Llatina es troba a Veneçuela on està portant a terme una sèrie de contactes amb moviments socials i mitjans de comunicació d'aquest país llatinoamericà.
En declaracions recollides per l'Agencia Bolivariana de Notícias, Aníbal Garzón ha explicat que "els mitjans de comunicació a Veneçuela gaudeixen de llibertat d'expressió plena i s'està vivint una revolució de gran importància amb l'auge dels mitjans alternatius i comunitaris". "Hem estat de visita a Caracas, on vam realitzar reunions amb representants de moviments socials veneçolans perquè ens parlessin de la realitat veneçolana, dels assoliments de la revolució bolivariana, i vam poder constatar la llibertat de premsa i d'expressió que hi ha a Veneçuela. Els mitjans transmeten el que volen, sense cap tipus de censura», va assenyalar Garzón.

Aníbal Garzón va considerar la necessitat de seguir constituint centres de contrainformació per a combatre la desinformació que generen els mitjans de comunicació dominats pel nord. "A Espanya, i crec que en altres parts del món, es mostra una altra cara de la realitat del que està succeint a Veneçuela. Es mostra una imatge poc positiva de la revolució i del president de la República, Hugo Chávez. Això és part de la desinformació dels grans mitjans del Nord, per això és necessari fomentar els canals de contrainformació, perquè el món pugui saber realment el que succeïx a Amèrica Llatina, Àfrica i Mig Orient, per exemple», va explicar.

Què és la contrainformació?

Garzón defineix la contrainformació com el mecanisme altern per a combatre la ideologia dominant que el poder dels grans holdings de comunicació exerceixen sobre les masses en el planeta. "De vegades, definir el concepte és difícil, segons el marc teòric que s'utilitzi. La informació està relacionada amb el terme poder. El poder econòmic i polític estan totalment units. Nosaltres, com contrainformació, tenim l'objectiu de vèncer aquesta ideologia dominant que el poder dels mitjans de comunicació crea en la massa, que impedeix a la població una capacitat de raonament", va subratllar.

La contrainformació i els mitjans alternatius han sorgit per la necessitat de crear consciència sobre la veritable realitat del planeta al contrari de la xarxa informativa del Nord, la qual és direccionada per interessos de dominació i de control polític i econòmic.

Kaos en la red, com a exemple de contrainformació, ha explicat Garzón, "representa l'esquerra plural i intenta que la gent pugui raonar, evitant caure en el sectarisme que sempre han creat els mitjans de comunicació convencionals. Per això estem oberts al debat i la participació dels lectors. Aquesta és la idea de contrainformació que busquem. També ens interessa que escrigui tot tipus de públic, des del mateix treballador a qui acaben d'acomiadar a un professor d'universitat. Busquem que tothom tingui la mateixa oportunitat d'escriure".

Qualificats pels mitjans de comunicació convencionals com projectes de desobediència informativa, els portals de contrainformació s'han convertit en la xarxa alternativa de la gran autopista de la informació: Internet.

En ells confluïxen tendències polítiques d'esquerra, pensadors i teòrics progressistes, representants de moviments socials antiimperialistes, anarquistes, treballadors, a més de periodistes i estudiosos del fenomen de la comunicació i la informació en la societat actual, sempre oberts a la participació i al debat.

El descrèdit sofert per la manipulació dels mitjans convencionals va originar un interès fins a llavors mai vist pels mitjans alternatius, en la necessitat de trobar informació que reflectís aquesta «veritat real» que les masses àvides d'informació exigeixen.

Davant aquest panorama mediàtic, originat pels monopolis d'informació del Nord, van aparèixer altres fonts com els mitjans alternatius i els portals de contrainformació, entre ells: Rebelion.org, La Haine, Indymedia, Nodo50.org, Kaos en la Red, a l'estat espanyol; Aporrea.org, de Veneçuela, entre moltes altres veus dissidents i fermes combatents del latifundi mediàtic actual.

Un d'aquests portals és Kaos en la Red o Kaoscontrainformación (www.contrainformacion.net). El seu lema: «Socialitzant la xarxa».

Breu història de Kaos en la Red

Garzón va explicar que aquesta iniciativa va sorgir en 1986, a partir de la creació d'una ràdio comunitària de joves dirigents socials. "Al 1986 es va crear, primer, una ràdio comunitària en un barri de Terrassa (Catalunya) que es diu Ca N'Anglada. Terrassa és actualment una ciutat d'aproximadament 200 mil habitants. La ràdio estava dirigida als joves del barri que venien a fer els seus programes de ràdio sempre amb la seva línia política. Eren joves de diferents moviments socials d'esquerra», va detallar.

Garzón va explicar que abans de convertir-se en un portal web de contrainformació van transcórrer 15 anys de treball. "Vam entendre que les ràdios comunitàries no tenien ja el poder d'arribar a la gent. Calia aprofitar els nous mitjans: Internet. Per això al 2001 es va decidir crear el web i passar de la ràdio local a un portal d'Internet, més polititzat de contrainformació", va dir.

"A l'Estat espanyol els mitjans de comunicació estan controlats per grans empreses que utilitzen aquests canals per transmetre una ideologia que evita criticar el poder polític i econòmic". "Nosaltres som independents i procurem el nostre sosteniment a través dels nostres col·laboradors, que estan a l'estat espanyol i en altres llocs".

Para a Kaos en la Xarxa, la participació dels moviments socials en el seu espai és de vital importància per a donar-li un caràcter més plural des del punt polític i social a la seva raó d'ésser en la lluita contra el monopoli empresarial i mediàtic. A més Kaos "Té contactes amb altres mitjans de contrainformació i tant a Espanya com a Catalunya i a Amèrica Llatina"

Per a Garzón, és necessari que els mitjans alternatius i de contrainformació tinguin un paper més vinculant i actiu en els processos que envolten el creixement dels pobles i de l'esperit progressista dels seus governs i moviments socials.

Kaos en la Red a Veneçuela

Quant a la realitat veneçolana i a l'avanç de la revolució bolivariana, va puntualitzar la informació tergiversada i desvirtuada que es transmet a l'estat espanyol del procés de canvis que du endavant el president Chávez. "Nosaltres vam informar que el cop d'estat a Veneçuela havia succeït i que tot el que arribava a l'Estat espanyol era tergiversat. Llavors ens vam adonar que havíem de treballar amb gent de Veneçuela per a conèixer amb propietat la realitat del que estava passant en aquest país", va dir.

"Des de la nostra arribada aquí ens hem reunit amb diferents persones que ja han escrit en Kaos en la Red, com Daniel Sutherland, Carlos Lanza i amb organitzacions com Utopia i Fogata. Ells mateixos ens van informar sobre el procés. Han col·laborat amb Kaos des de fa moltíssim temps. I aquesta és la idea, que aquesta mateixa gent informi per a vèncer la desinformació que es crea sobre Veneçuela. Tant Cuba com Veneçuela tenen la seva història de desinformació en els mitjans de comunicació convencionals", va explicar.

Kaos en la Red, com portal de contrainformació, dóna accés a tots els moviments progressistes, organitzacions populars i de tendències d'esquerra per al debat argumentat, la informació veraç, en recerca d'una major socialització dels usuaris i usuàries d'Internet en tot planeta. Està integrada per 40 persones i compte amb milers de col·laboradors a Amèrica Llatina i Europa.


Un reportatge elaborat per l'Agencia Bolivariana de Notícies i traduït al català per Kaos en la Red.
Mira també:
http://www.kaosenlared.net/noticia.php?id_noticia=39976

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Kaos en la Red estreny llaços amb diversos moviments socials de Veneçuela
22 ago 2007
BUEN TRABAJO!!

Kaosenlared avanza imparable de la mano de los movimientos sociales de todo el mundo

¡¡Y sin ordeno y mando!!

Buena gente!!
Re: Kaos en la Red estreny llaços amb diversos moviments socials de Veneçuela
22 ago 2007
Enhorabona!
Re: Kaos en la Red estreny llaços amb diversos moviments socials de Veneçuela
25 ago 2007
a ver si os poneis en contacto con la gente de EL Libertario, de los pocos periodicos de izquierdas criticos y sin subsidios del gobierno... muchos de los medios "comunitarios" o "alternativos" venezolanos estan subvencionados por el gobierno, y aunque no censurados, tienen una linea editorial poco critica y presentar una vision distorsionada de la complejidad de la situacion venezolana y el desarollo de la revolucion bolivaariana... salud!
Sindicato Sindicat