Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
insolvència, habitatge, hipoteca i bombolla immobiliària
20 ago 2007
Mentre els bancs centrals injecten diners en el mercat. Mentre experts en economia alerten de la crisi d’endeutament familiar pot afectar el context general. I mentre les declaracions de diversos ministres treuen importància a la crisi dels Estats Units, el deute hipotecari segueix la seva cursa cap amunt

Augmenten les declaracions d'insolvència, a causa del preu de l'habitatge i les hipoteques

Cada dia en son més. L’esforç hipotecari –basat en la contracció d’un deute bancari i la dependència d’un sou moltes vegades precari i variable- està començant a passar factura a moltes persones. Algunes famílies s’han declarat insolvents, és a dir que han reconegut que no poden fer front als pagaments i deutes pendents i han hagut d’acullir-se a la Llei Concursal per a evitar els tribunals. En el marc legislatiu actual, una persona o família que no pugui pagar una hipoteca contractada pot veure embargats i intervinguts els seus bens. És a dir que, en un cas extrem, pot veure’s abocada a viure en la mendicitat, sense cap mena d’emparament real que faci complir el dret a un habitatge digne.

El 2006, Josep Gil i Maria del Carme Bernet –un matrimoni català de Sant Salvador de Guardiola- va aconseguir que un jutge dictaminés un acord amb els acreedors que els va evitar l’embargament dels seus bens i els va suposar un estalvi del 30% dels 160.000 euros que devien.
L’actual llei concursal obre una escletxa per a resoldre aquests casos de manera més o menys favorable per als inquilins. Aquest text permet que les juntes d’acreedors negociïn amb els bancs la devolució de les quantitats impagades pels llogaters o les persones hipotecades, i estableix un termini de cinc anys i una rebaixa de fins a un 50%. Però els tipus d’interès continuen pujant i els comptes domèstics segueixen pendents de l’evolució dels preus de l’habitatge, centre neuràlgic i punt dèbil d’una economia familiar cada cop més concentrada en pagar el sostre més que no pas dedicada a la realització d’altres activitats.
Experts francesos responsabilitzen la indústria financera mundial de la crisi de liquiditatS’han venut masses crèdits. I la bombolla immobiliària està començant a esclatar. Aquesta és la conclusió a que han arribar els economistes francesos Elie Cohen i Augustin Landier, especialistes que han estat consultats pel diari Le Monde per a donar respostes al que està passant, amb relació al comportament de les borses i la repercussió sobre les economies nacionals i individuals. Així, tot i que ambdós asseguren –com ja han fet diversos ministres- que el risc de transmissió de la crisi a altres sectors econòmics és encara llunyà, l’escenari que dibuixen per als qui han comprat una hipoteca –i per a moltes entitats que les han venudes sense mesura- no és gens esperançador.


Els consellers d’Economia de diversos Estats del món proclamen, des de fa una setmana, que els riscos per a les economies són petits. Però el context financer global pateix un evident risc causat per un augment de les declaracions d’insolvència. Primer per part de les famílies o particulars que han contractat una hipoteca. I després per la fallida d’alguns fons de capital risc o agències de notació, com ara Moody’s o Standard’s And Poor’s, que han induït els consumidors a comprar hipoteques massa arriscades i ara es troben sense capacitat monetària.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa