Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Bustos va adjudicar obres dels tres organismes que presideix a socis del seu tiet
20 ago 2007
L’alcalde de Sabadell presideix a més a més la FMC i l’empresa municipal de vivenda
mafia manuel bustos garrido melquíades vimusa sabadell  FMC federació catalana de municipis ricard Gavaldà Francesc font Antonio larrosa Ramon palau.jpg
JOSEP GARRIGA / SÃ?LVIA MARIMON - Barcelona/ Sabadell - 10/08/2007

Socis empresarials de Melquíades Garrido, tiet carnal de lâalcalde de Sabadell Manuel Bustos Garrido, han sigut beneficiaris de diverses adjudicacions per part de lâajuntament de la ciutat, lâEmpresa Municipal de Vivenda (Vimusa) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), totes elles realitzades mitjançant concurs. Bustos presideix aquests tres organismes públics. Melquíades Garrido, al mateix temps, forma part del Consell dâAdministració de Vimusa, que va adjudicar a lâempresa Frank Font la construcció dâuna promoció dâhabitatges a Sabadell per 4,78 milions. Garrido va ser lâúnic membre del Consell que va defensar aquest contracte. La constructora Frank Font és propietat dâun soci del propi Garrido.

Les empreses relacionades amb Melquíades Garrido i adjudicatàries de diversos contractes són la ja mencionada Frank Fon Construcciones, Enterprise Sistem Architec (ESA) y SEROP. Totes elles són propietat, segons consta al Registre Mercantil, de socis de Garrido, amb els quals comparteix accionariat en terceres societats (veure quadre adjunt). A més a més, alguns dâells formen part de la junta del Gremi de Construcctors de Sabadell i que presideix també, Melquíades Garrido.

- Vimusa. LâEmpresa Municipal de Vivenda de Sabadell va adjudicar el març de 2003 a Frank Font la construcció dâuna promoció dâhabitatges, dita Serra 1, que incloïa 64 pisos de protecció oficial i 66 places dâaparcament. A lâacta del Consell dâAdministració, a la qual ha tingut accés aquest diari, almenys tres dels seus membres van expressar els seus dubtes sobre la credibilitat dâaquesta constructora i la seva capacitat per assumir una obra dâaquestes característiques. Van apostar per adjudicar-la a una altra empresa en la que creien amb més experiència.

Amb la fi de contrarestar aquestes reticències el gerent de, Lluís Albareda, i Melquíades Garrido van sortir en defensa de la constructora. La mateixa acta de la sesió recull els seus arguments: "El Sr. Albareda y el Sr. Garrido confirman que la empresa Frank Font está capacitada para ejecutar esta obra". Lâadjudicació, finalment es va aprovar per unanimitat per un import de 4,55 milions dâeuros. Era la primera vegada en tota la seva història que Vimusa atorgava una obra a una empresa de Sabadell.

Tot i que el Consell dâAdministració va adjudicar aquesta promoció dâhabitatges a lâempresa Frank Font, finalment el contracte es va fer amb una altra companyia: Enterprise Sistem Architec (ESA), entre els seus accionistes també hi figura Font. Al contracte, el preu de lâobra es va reduir , sense raó aparent en 80.000 euros, fins a 4,47 milions.

Si a lâaccionariat de Frank Font tan sols figura un soci de Melquíades Garrido, lâempresa Enterprise Sistem Architec és ja directament propietat dels seus quatre socis.

Melquíades Garrido es va incorporar al Consell dâAdministració de Vimusa lâany 2000, als pocs mesos de que Manuel Bustos accedís a lâalcaldia, com a representant del Gremi de Constructors de Sabadell.

- Federació de Municipis. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que presideix Manuel Bustos, va realitzar a lâabril de 2004 unes obres dâacondicionament de la seva seu a Barcelona. Aquest organisme, que agrupa principalment als ajuntament dâesquerres catalans, és de caràcter privat, motiu pel qual no es regeix per la llei de contractes de les administracions públiques.

Per la consecució de les obres, la FMC va sol·licitar tres pressupostos a altres tantes empreses. Les obres es van adjudicar a Enterprise Sistem Architec (ESA) perquè, segons la federació, va presentar el pressupost més barat. Les obres van pujar a 411.995 euros. ESA també és propietat de socis de Melquíades Garrido.

Les altres dues firmes qua van presentar projectes van ser ID Interiorismo i Construccions i Serveis, amb un pressupost de 516.604 i 542.621 euros. Es a dir, més cars que lâempresa que va resultar adjudicada.

- SEROP. Lâajuntament de Sabadell ha contractat a la unió temporal dâempreses SEROP-Elsamex, la conservació dels carrers i voreres de la ciutat. Lâimport del servei, de quatre anys de duració i que finalitzarà el pròxim mes dâagost, puja a 5,8 milions dâeuros.

Quan es va mirar el contracte, SEROP era propietat de Ricard Gavaldà, soci de Melquíades Garrido, que va morir lâany passat. Ara, la companyia és propietat de la seva dona i els seus fills.

Segons consta en una documentació de la conselleria de Recursos Econòmics de lâAjuntament de Sabadell, SEROP ocupava al 2001 el lloc número 18 a la classificació de les grans empreses proveïdores del consistori. Aquell any va facturar 331.298 euros. Tan sols quatre anys més tard, al 2005, SEROP va passar a ocupar el tercer lloc en aquesta classificació, al facturar 2,75 milions dâeuros.

Al 2007, el consistori ha adjudicat altres bores a SEROP per un total de 92.241 euros.

- Sabadell Creixent. Aquesta societat, participa en el 46% perr lâEmpresa Municipal de Vivienda de Sabadell, també ha adjudicat a Enterprise Sistem Architec la construcció de la Delegació dâHisenda de la ciutat. El contracte puja a 3,12 milions dâeuros.

LâAjuntament de Sabadell, que ha facilitat a aquest diari tota la documentació sol·licitada, comenta que totes les adjudicacions del consistori i de Vimusa van complir els tràmits legals i que en cap moment hi ha hagut cap tracte preferent cap als socis de Melquíades Garrido.

Encara que el consistori va admetre que lâadjudicació a Frank Font era la primera a una empresa de Sabadell, va explicar que aquesta societat havia perdut uns altres set concursos al no presentar lâoferta més econòmica. A més a més, dâacord amb un informe del secretariat de lâAjuntament, el tiet de lâalcalde no va incórrer en cap incompatibilitat al deliberar sobre aquesta adjudicació al Consell dâAdministració de Vimusa.

Iniciativa per Catalunya va denunciar durant la campanya de les eleccions municipals part dâaquests fets. LâAjuntament va respondre amb una denúncia per un presumpte delicte contra lâhonor.

El País, divendres 10 dâagost del 2007 â Traducció al català dâInformació Sabadell

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bustos va adjudicar obres dels tres organismes que presideix a socis del seu tiet
20 ago 2007
http://infosabadell.blogspot.com/
Re: Bustos va adjudicar obres dels tres organismes que presideix a socis del seu tiet
20 ago 2007
Si de debò està involucrat en tràfic d'influències... al trullo amb ell!!
Sindicat Terrassa