Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Les multinacionals europees traslladen l'augment de les matèries primeres als consumidors
07 ago 2007
Les multinacionals d'alimentació presents a Europa han començat a traslladar als consumidors les fortes pujades que estan experimentant les matèries primeres agrícoles. Els preus del blat han pujat un 50% des l'abril, la llet fresca en origen s'ha encarit en més d'un 20%, l'oli de girasol, un 24%, i els pinsos per a bestiar han ascendit més d'un 30%. Es preveuen pujades importants en els queviures per a la tardor.

Aquesta setmana l'empresa francesa Danone va anunciar un increment del preu dels seus productes lactis del 2,5% per a ajudar a contrarestar les fortes pujades de les seves despeses de producció, una mesura que els analistes esperen que serà imitada aviat pels seus rivals. D'una altra banda, Unilever ja ha advertit que els seus costos de matèries primeres es van incrementar en al voltant de 300 milions d'euros durant el primer semestre de l'any i tem que aquesta tendència continuarà en la segona part de 2007, a causa dels creixents preus dels olis i dels productes lactis.

Per la seva banda, Cadbury, el major fabricant mundial de dolços, ha responsabilitzat l'increment d'un 20% en els preus lactis pel fort estrenyiment dels seus marges en el segon trimestre de l'any, i ha anticipat ja que no tindrà més remei que traslladar als seus preus de venda aquesta pèrdua de benefici.

Les principals companyies d'alimentació es veuran forçades a augmentar els preus, ha explicat François Digard, un analista d'aliments de la corredoria francesa Natixis Securities, segons informa informa l’agència Reuters. Aquest expert assenyala que els grans grups -Nestlé, Danone, Cadbury, Kraft i Unilever- elevaran entre un 1,2% i un 2,5% el preu dels seus productes.

L'alarma entre els analistes econòmics ja ha sonat. Aquesta mateixa setmana, el banc d'inversió JP Morgan va anunciar que els preus de la llet a Alemanya constituïxen una amenaça per a la inflació en la zona euro. A més, les recents inundacions a Regne Unit han empitjorat la situació en el Vell Continent, un fet al qual s’hi afegeix la crisi de la febre aftosa. Les companyies estan advertint d'una escassesa de subministraments en pocs mesos a causa del fet que bona part de la collita de patates i pèsols s'ha perdut. D’altra banda, la cadena de fleques britànica Greggs ja ha anunciat que haurà d'augmentar els preus en al voltant del 7%. Definitivament sofrirem forts increments dels preus, va assenyalar fa uns dies el seu director administratiu, Michael Darrington.

A l'Estat espanyol, les altes cotitzacions de les matèries primeres agrícoles també han començat a traslladar-se als consumidors. Les tres principals companyies làcties -Pascual, Central Lletera Asturiana i Puleva- acaben d'encarir els seus productes un 5%. Mentre que les fleques estan aplicant pujades d'entre el 2% i el 10% i han advertit que es poden produir nous augments de preu. No en va, les raons a les quals s’atribueixen aquests fortíssim increments de les matèries primeres són, entre altres, els biocombustibles, que estan desviant una part de les collites a la generació energètica.

Font: www.magec.info
Mira també:
http://magec.info
http://llibertat.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat