Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Hip-Hop contra el racisme i l'exclusió social a la Fornal (Vilafranca del Penedès)
07 ago 2007
22 d'agost a les 22h a l'AC La Fornal concert de Hip-Hop amb el grup xilè Legua York (La Legua).
cartellfornalhiphop.jpg
La Legua és una població emblemàtica situada en la zona sud de Santiago, âa només una lleguaâ? del centre de la ciutat. Durant el Cop Militar del 11 de setembre de 1973, La Legua va ser l'única comunitat urbana popular que els seus joves van rebutjar en combat obert el cop d'estat. En l'actualitat és estigmatitzada pel trafic de drogues i la violència. Legua York, és un grup de hip-hop format al 1997 en els carrers d'aquesta població. El seu nom combina Legua per la seva identitat com pobladors i York per la influència nord americana a Llatinoamèrica.
En els seus inicis no contaven amb recursos ni materials per a crear música, però això no va ser impediment per a alliberar la seva creativitat, sentiments i compromís social amb la comunitat. En 1999 editen Legua York, la seva primera producció. No obstant això l'haver utilitzat pistes musicals d'altres bandes i la deficient qualitat de so del treball, amb aquesta producció assoleixen posicionar el nom de la banda en la renovada escena de hip-hop local.

Durant el 2000 i aquesta vegada utilitzant les seves pròpies pistes, publiquen el seu segon treball, titulat âRemasterizaâoâ?. Al començament de 2001 emprenen un nou projecte discogràfic que serà conegut com âEste kon mayoâ?. Contant amb la participació de Tea, raper francès del grup Paradais Apokalistik, en el seu tercer treball queden assentats els eixos que definiran el treball musical de Legua York: consciència social a través de la diversió, educació i lluita. Paral·lel al seu treball discogràfic, el grup participa activament en el moviment hip-hop actuant en concerts a Santiago i regions, dictant tallers, realitzant graffittis i desenvolupant diversos treballs socials a través d'un Centre Cultural propi: Legua Yorkâs.
Al començament de 2003, Legua York signa contracte amb el segell âAlerce, L'Altra Músicaâ?. Al poc temps és editat el disc compacte âAntologia Underground 1997-2003,â? un recopilatori que reuneix els temes més significatius dels sis anys de trajectòria del grup i que agrega dos nous eixos a la seva proposta musical: l'intercanvi, expressat en la nodrida llista de músics convidats i el internacionalisme, que canta les seves cançons en e castellà, mapudungún, francès i portuguès. Durant el 2004, inspirats en el moviment afroamerican âBlack Augustâ?, formen el Col·lectiu Agost Negre, integrat per grups de tot el país i organitzen tallers i concerts. Mig any desprès, és editat el disc compacte Hip-Hop Sense Fronteres, produït per Agost Negre i editat pel segell Alerce. El disc és un recopilatori que inclou 19 grups, tant de Xile com de l'estranger. En el mes d'Agost, Legua York organitza el Festival Agost Negre, primer del seu tipus en Sudamérica. D'entrada gratuïta, el festival reuneix a 50 bandes de tot el país i té una assistència de 3.000 persones, convertint-se en una fita del hip hop xilè.

A fins del 2004 i després de gairebé un any de treball en els estudis d'enregistrament del segell Alerce, Legua York edita un nou disc compacte que porta per nomâ?Huelga de hambreâ?.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Hip-Hop contra el racisme i l'exclusió social a la Fornal (Vilafranca del Penedès)
07 ago 2007
www.myspace.com/leguayork
Re: Hip-Hop contra el racisme i l'exclusió social a la Fornal (Vilafranca del Penedès)
12 ago 2007
Kiero la cansion del awaikout
Sindicato Sindicat