Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: un altre món és aquí : amèrica llatina
Crònica de l'Encontre de lluites locals al Bahía
06 ago 2007
Els dies 27, 28 i 29 de juliol, coincidint amb la Segona trobada zaptista amb el pobles del món, el col•lectiu Barrikada Zapatista va organitzar un encontre al Bahía. Allà ens vam trobar per explicar les nostres lluites locals, conèixer-nos, reforçar xarxes i compartir recursos.
Era el divendres 27 de juliol. Arribàvem al barri de Sants, centre neuràlgic de moltes de les lluites que es desenvolupen a Barcelona.
Deixarem la Plaça de Sants per pujar pel carrer Olzinelles, al número 31 hi trobaríem El Bahía, centre social y vivenda, ocupada des de fa un any y mig.
Serien sobre les 18h quan vam començar a pujar les escales que ens portarien a un espai sorprenentment gran, bastant fosc i que recordava a una antiga sala de festes. Una llarga barra estil anys 80 predominava l’indret. Feia molta calor. L’estiu estava arribant per fi a Barcelona, paradògicament el dia que Galiza militant es feia més present a la ciutat comptal.

Ens comunicaren que el començament de l’encontre s’aplaçava una hora, tot feia pensar que seria més estona, la suficient com per anar coneixent a les persones de Barrikada Zapatista, el col•lectiu que organitzava l’encontre.
Entre benvingudes i converses vàrem anar col•locant les cadires en forma de cercle i ens vam anar asseient per iniciar la ronda de presentacions.

La majoria dels participants representaven diferents lluites locals d’arreu de l’Estat espanyol, tot i que també hi havia individualitats que sense formar part de cap col•lectiu o lluita concreta, estaven interessades en conèixer-les i potser vincular-se a alguna.
Érem persones de Galiza, Sevilla, Madrid, el País Basc, Astúries, València, Alacant, Catalunya, França Mèxic, Chile, Paraguai, Ghana, Malí, Gàmbia i el Senegal.
Una vegada feta una primera presentació de tothom, entorn unes 45 persones, ens vam dividir en dos grups per respondre a la pregunta;

Per què estem aquí? Infinitat de respostes, entre opinions i desitjos, van anar sorgint...

- Integrar idees dins el col•lectiu i concretar accions.
- Consolidar xarxes i unificar lluites contra el sistema capitalista.
- Construir un front de lluita conjunta.
- Conèixer i construir eines de lluita concreta.
- Pensar la lluita zapatista com a referent y així fer les nostres lluites més humanes.
- Poder-nos unir sense pensar que ens farem mal.
- Informar-nos y escoltar-nos.
- Tenir un espai per sentir la lluita i poder actuar.
- Creiem en les utopies y per això estem aquí.
- Crear un espai de reflexió.
- Aprendre a relacionar-nos de diferents formes.
- Cercar la coherència entre el discurs i la praxis.

Cal afegir que és un llistat resumit de moltes de les reflexions que van sorgir i que la seva síntesi redueix pensaments més profunds, expressats en un ambient de confiança i escolta. Tanmateix, és una manera de transmetre el que va ser, i així totes les que no vàreu estar a l’encontre podeu fer-vos una lleugera idea del que vam compartir.
De totes maneres, la idea predominant va ser que havíem d’esforçar-nos en pensar la lluita i la resistència de forma global però sense oblidar la local. De fet es plantejà la idea de treballar en l’espai glocal, on cadascuna de les lluites locals s’enforteixen de la global.

Després d’un descans distés, vam veure un vídeo en el que el Subcomandante Marcos feia una interessant i ingeniosa descripció del capitalisme.
Participacion del SCIMarcos CIDECI19/7/07

Seguidament vam veure un altre vídeo sobre la situació de Sílvia Hernández, una presa amb llibertat condicional de Oxaca:
http://www.vocal.lunasexta.org/presos-politicos.php

Es va fer una petita explicació de la situació política actual de Oxaca, per part de gent que ho coneixia de primera mà i després d’un petit debat es va donar per acabada la sessió.

Vindria aleshores el sopar, interessants converses i música llatinoamericana de protesta en directe.

El dissabte 28 de juliol vam començar la sessió llegint el manifest de VOCAL, col•lectiu de solidaritat amb Oxaca:
Comunicado VOCAL
Es demanava que signessin totes les individualitats i col•lectius que volguessin.

Després, vàrem fer diferents dinàmiques que ens introduïren a reflexionar sobre la realitat que ens envolta, sobre la diversitat de fronts i formes contra les que hem de lluitar i sobre la repressió. Com podem afrontar-la? Quina és la millor manera? La noviolenta? La violenta? Quines estratègies tenim? La nostra feina ha de ser sobretot visivilitzar-la?

També es va parlar molt sobre el tema de la immigració com a objecte de repressió, dels sentiments d’impotència que provocava la situació límit en la que es troben milers d’immigrants, com se senten ells i com ens sentim nosaltres al respecte. Es va debatre llargament sobre què podem fer i quines accions ja s’havien dut a terme.
Cal apuntar que hi havia bastants companys sense papers a l’encontre i que donada la seva situació, es van sentir com a mínim recolzats veient que varen poder-se expressar lliurement.

Al termini d’aquest debat i després de dinar, es va donar l’espai a les lluites locals i cadascú va explicar les seves experiències militants. En efecte, vàrem conèixer el treball de:
- Fugaemrede, A casa Encantada i la Radio Livre Kalimera de Galiza
- La Parròquia d’Entrevías i l’Alarma de Madrid
- l’Ateneu Popular de l’Eixample, les RAZ, Solidaritat amb la Rebel•lió Zapatista, la Makabra i Barricada Zapatista de Barcelona
- Un col•lectiu d’immigrants Berebers de Cornellà (Barcelona)
- el Col•lectiu Zapatista de Sevilla
- el Col•lectiu Zapatista El Caracol de València.
- el Col•lectiu de recolzament a Oxaca de Rennes.
- el Col•lectiu zapatista de Marseille.


Es va parlar de diferents lluites entorn al teatre de l’oprimit i de la identitat que es duen a terme a Barcelona (treball amb adolescents. Ús del teatre com a eina de transformació social per qüestionar les imposicions socials i educatives) i a Argentina, Chile i l’Estat Espanyol (dins d’un col•lectiu que esta buscant als nens desapareguts a través de representacions teatrals). També es van explicar la situació en la que viuen els immigrants sense papers, així com diferents lluites que s’estan duent a terme en l’àmbit rural a Alacant.

En efecte, va ser un espai d’intercanvi molt interessant i productiu, ja que va permetre no només conèixer altres lluites si no identificar-se amb elles i veure la possibilitat d’unir esforços i aprofitar recursos conjuntament.

Aquella nit, gent de Can Vies i del Bahía cuinaren de nou, un sopador col•lectiu acompanyat de bona música que va allargar converses i balls fins ven entrada la matinada.

Finalment, el diumenge 29 de juliol, després de fer un taller d’autodefensa i antirepressió, es van concloure les jornades.

Les propostes varen ser múltiples i diverses, però bàsicament totes apuntaven cap a possibilitar un treball col•lectiu d’acció política que realment pogués unir les lluites locals cap a un projecte de transformació social permanent.

D’aquesta manera, es va parlar d’organitzar un segon encontre en el que es pogués definir molt més concretament què volem fer juntes i com ho volem fer. Es considerà important descentralitzar territorialment la segona trobada i amb aquesta intenció es va proposar a Galiza o a València com la propera parada de l’Encontre popular de lluites locals.

En definitiva i a mode de conclusió, comentar que no pretenia ser una trobada per trobar solucions finals, ni manifestos, com apuntaven els mateixos activistes de Barrikada Zapatista, si no que responia a la necessitat d’ajuntar-nos, conèixer-nos i intentar ser menys illes dins d’un context que ens colpeja a totes, encara que sigui de formes diferents.
Val a dir que va ser un primer pas, i que ara cal concretar quin camí volem recórrer juntes. Quina és la nostra lluita conjunta més enllà de les nostres lluites individuals i col•lectives, una lluita que hauria de reforçar les nostres, una lluita que hauria de fer que les nostres fossin també les de totes.

Col·lectiu FugaEmRede

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Crònica de l'Encontre de lluites locals al Bahía
06 ago 2007
web del col.lectiu gallec de acció global FugaEmRede:

http://fugaemrede.info/
Sindicato Sindicat