Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
El TSJC condemna a Interior per vulnerar el dret de manifestació
26 jul 2007
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat resolució condemnatòria contra la Direcció General de Seguretat Ciutadana de Barcelona, depenent de la Conselleria d'Interior, per vulnerar el dret de manifestació el passat 30 de setembre de 2006 en la manifestació pel Dret a l'habitatge convocada per VdeVivienda.
El passat 30 de setembre de 2006 10.000 persones van manifestar-se a Barcelona per exigir que es faci efectiu el dret a l'habitatge. Aquesta manifestació es va poder realitzar malgrat els greus obstacles i les il·legalitats comeses per la Direcció General de Seguretat Ciutadana. El col·lectiu organitzador i convocant d'aquesta manifestació, VdeVivienda, havia dedicat mesos d'esforç en la difusió de la convocatòria i havia notificat el recorregut de la manifestació seguint els terminis i requisits vigents. La manifestació havia estat notificada amb més de 15 dies d'antelació i les autoritats disposen de 72 hores per respondre amb propostes de modificació de recorregut, sempre que aquestes estiguin justificades. Però no hi va haver cap resposta i, per tant, davant del silenci administratiu, la manifestació, a tots els efectes, era legal i el seu recorregut estava autoritzat.
En canvi, en data 29 de setembre de 2006 el Director de la Direcció General de Seguretat Ciutadana, el Sr. Jordí Samsó, va dictar acord de modificació de l’itinerari de la manifestació convocada. Aquesta resolució fou notificada a una de les persones signants de la convocatòria en la mateixa nit del 29 de setembre de 2006, poques hores abans de l’inici de la manifestació i totalment fora de termini.

Aquesta resolució, a més de ser il·legal i vulnerar el dret de manifestació, va generar greus problemes als convocants: els Mossos d'Esquadra van impedir el pas per una part del recorregut, obligant a una manifestació de milers de persones a baixar i pujar per Via Laietana i, per tant, generant una gran confusió, ja que de cop la capçalera coincidia amb la cua de la manifestació i els organitzadors van haver de fer grans esforços per explicar a la gent que havien de fer mitja volta. A més, aquesta resolució, feta la nit d'un divendres, va deixar en greu indefensió als convocants, ja que, malgrat que aquests tenien la raó legal, no van poder recòrrer al Tribunal Superior de Justícia donat que tanca durant tot el cap de setmana.

Considerant que és intolerable la sistemàtica vulneració del dret de manifestació que es dona a la ciutat de Barcelona, VdeVivienda va decidir interposar un recurs al TSJC. Davant aquest recurs, fiscalia també va demanar condemna en el que considerava una extralimitació i un abús de poder del Departament d'Interior.
Gairebé un any després, el TSJC ha donat la raó al col·lectiu i ha confirmat la vulneració del dret de manifestació. Ara el col·lectiu es planteja reclamar danys i perjudicis i quedem a l'espera de que el TSJC resolgui un segon recurs presentat per VdeVivienda, ja que la Direcció General de Seguretat va repetir exactament la mateixa actuació il·legal en ocasió de la manifestació del passat 24 de març de 2007, convocada també pel Dret a l'habitatge.

Amb aquestes actuacions judicials, VdeVivienda es suma a la denúncia que nombrosos col·lectius i moviments socials estan fent en els darrers mesos: que la Conselleria d'Interior està optant cada cop més per vulnerar i impedir el dret fonamental de manifestació, arribant a extrems com el de la manifestació del passat 17 de juny, convocada per nombrosos col·lectius precisament per exigir el Dret de manifestació i segrestada pels Mossos d'esquadra durant hores a plaça Catalunya sense cap justificació.

Les administracions polítiques vulneren sistemàticament el dret de manifestació, igual que ho fan amb el dret a l'habitatge. I quan les administracions incompleixen sistemàticament la seva pròpia legalitat, queda en mans de la ciutadania fer efectius els drets.
No pararem de manifestar-nos, igual que no pararem fins a fer efectiu el dret a l'habitatge.
El proper 6 d'octubre, data de la propera mobilització pel Dret a l'habitatge, ens farem escoltar!

bcn.vdevivienda.net

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa