Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia
L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
24 jul 2007
Bones,
Aporto aquest article que he escrit per difondre en el context de la conjuntura d'aquests dies.

L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
L'apagada que encara afecta a una part significativa de la ciutat de Barcelona, tot i tenir causes concretes i evitables, no és un fet aïllat en el context dels països més desenvolupats, els darrers anys.

De fet, encara tenim sort que l'accident no s'ha produït en un moment de temperatures extremes, fred o calor, que és el més habitual en aquests casos, ja que és el moment en què la xarxa elèctrica es posa més a prova.

Altres grans ciutats i zones del primer món han patit també grans apagades elèctriques:

Així, el 14 d'agost del 2003, una gran apagada a diversos estats dels EUA i a Canadà va deixar sense llum a 50 milions de persones durant 24 hores. http://es.altermedia.info/general/el-gran-apagon-norteamericano_708.html

A l'estiu del 2004 una apagada va deixar sense corrent força hores a 200.000 usuaris de Sevilla en plena onada de calor: http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article383 . El passat 5 de novembre una fallada a la xarxa elèctrica europea va arribar a deixar sense llum uns minuts a 10 milions d'europeus,

http://www.diariosigno.com/noticia.php?ID=10500

la meitat dels quals a París i rodalies. L'incident va demostrar la feblesa de la xarxa a nivell macro. El desembre del 2006 una avaria elèctrica a l'estat de Missouri, coincidint amb l’onada de fred i de neu, va causar 40 morts i va deixar 500.000 usuaris sense electricitat http://www.granma.cubaweb.cu/2007/01/16/interna/artic28.html

i, finalment, a finals d'aquest mes de maig, Moscou es va quedar a les fosques durant gairebé 24 hores, afectant 500.000 usuaris. http://www.20minutos.es/noticia/26500/paginas_blancas

Alhora, en els països del sud, els problemes elèctrics i d'altres fonts energètiques han esdevingut una constant els darrers temps: http://www.crisisenergetica.org/forum/viewtopic.php?showtopic=40441

És, per tant, un fet generalitzable que més enllà de la causa concreta que trobem en cada cas, ens pot fer extreure una causa més general en el fet que la quantitat de potència generada en grans nuclis de població i el creixement de la demanda, especialment en moments de fred o de calor anormals, provoca una sèrie de febleses a les xarxes elèctriques que de tant en tant estan afectant a grans nuclis de població i que aquesta és una qüestió que no depèn tant que les xarxes elèctriques estiguin “subdesenvolupades�, com que el consum està intensament “desenvolupat�, havent-se creat una sistema massa complex com per no tenir dificultats greus.

Evidentment, quan la infraestructura no respon a la demanda, es poden qüestionar les inversions realitzades i aquestes poden augmentar i haurien de millorar. Però fins quan pot augmentar aquesta demanda i l’oferta seguir-s'hi adaptant?

Darrerament a l’opinió pública, i de la mà de la conscienciació sobre el canvi climàtic, ha anat guanyant força l’opinió que tot allò que es pugui consumir en forma d'electricitat és més net i més sostenible que allò que cremi directament petroli o gas. Aquesta idea no és lluny de la veritat, tenint en compte que les energies renovables generen de manera predominant electricitat. Però aquesta transició energètica s'enfronta amb la feblesa de les xarxes elèctriques centralitzades, que quan han de suportar grans consums, es mostren dèbils. Si a més a més haguessin de suportar el recarregament de les bateries dels cotxes que fossin elèctrics, és difícil de preveure quina reacció poden tenir.
A més hem de fer comptes, ja que les pèrdues dels sistema elèctric són d'un 70 % aprox. Amb la qual cosa haurem de produir més del doble d'energia en forma eléctrica per aconseguir al mateix consum energètic que tenim de derivats del petroli. Si a això li haguèssim d'afegir un creixement anual de consum d'energia l'equació esdevè impossible.

Així doncs, tot i que segur que es pot millorar i que s'hi ha d'invertir en la xarxa elèctrica, potser ja va sent hora que es replantegin aquests problemes primer des del punt de vista de la demanda, abans que des de l'oferta. És a dir, que ens comencem a preguntar com a primera qüestió com podem redimensionar l'economia i la societat per a consumir menys electricitat en lloc de més cada vegada.
.
Com diem i sentim dir cada vegada amb més continuïtat, és hora de plantejar-se el decreixement.


Webs d'interés:
www.decreixement.net Entesa pel decreixement.
www.oceas.org Observatori de la crisi energètica i les alternatives de societat.

* Aquest article no hauria estat possibles sense la informació recollida als fòrums de www.crisisenergetica.org
Mira també:
http://www.decreixement.net
http://www.crisisenergetica.org

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
24 jul 2007
Sinceramente creo que la demanda esta saturada y que los valores energeticos del pasado y las energias convencionales, se han quedado atrapadas en un circulo cerrado.
Lo lamentable de este asunto es ver como un pais como el nuestro, que podria motivar a la gente para incentivarla en el uso de energias renovables; como en este caso podria ser la solar, no hace ningun esfuerzo, sino todo lo contrario para crear monopolios electricos que impedan una alternativa mas razonable de la situacion. En este caso es el Estado o como se quiera llamar los que deberian controlar que esos oligopolios, no nos quiten el oxigeno que respiramos para ponerle un precio que favorece solo a sus avidos bolsillos de destruccion masiva.
Re: L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
24 jul 2007
Más bien creo que la solución pasaría por evitar que el Estado y las multinacionales sigan controlando la energía para pasar a manos más responsables, como podría ser un pueblo concienciado.
Re: L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
24 jul 2007
Grenouille y ¿dónde está el pueblo concienciado?¿quién lo representa?¿asamebleas de usuarios?¿el comité de empresa de la eléctrica?

Basta ya de tanta tontería
Re: L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
25 jul 2007
la mierda es que cada vez consumimos más y más en un mundo en que cada vez queda menos energía. la realidad es que no hay para todos. en vez de quejarnos de que parecemos "un país tercermundista" deberíamos asumir que este es el primer aviso de lo que se nos echa encima: el futuro.
Re: L'apagada de Barcelona més enllà de la falta d'inversions.
25 jul 2007
anaacional, les tonterias les posas tu. barcelona tendria que tenir el conbtrol de la seva energia a nivel local y no dependra de una empresa madrileña, pero ya se vio lo que va paasar amb la opa de gas, ya sabem que al estat español no le interesa la autonomia yautogestion de barcelona, pues seria perder una colonia que eso es lo que es barcelona para españa. asi que mes tonterias y mas libertad, y mens logicas de los anonacionales.
el col·lapse i el seu contingut de classe
25 jul 2007
El mercat ja organitza el col·lapse. Com en les guerres, la inflació, el mercat negre, els setges com el de Gaza, l'embargament com el d'IRAQ per la ONU... els morts són nens, dones, malalts, vells...de les classes populars. Es tracta de veure si ens organitzem... Fa una setmana el govern Montilla ha reconvertit l'ICS en empresa. Ahir el GRUP CARLYLE, ha comprat les ITV catalanes. En aquest grup està la família Bush. FECSA va tenir problemes econòmics, ja no recordo si amb ajuts públics, i en cap moment van deixar de lliurar dividends als accionistes. Hem d'intervindre en tots aquests assumptes i no delegar que s'en ocupin altres.
Sindicato Sindicat