Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Turquia] Eleccions: 24 parlamentaris de l'esquerra independentista kurda entre a la Gran Assemblea Turca
22 jul 2007
La llista de candidats independents "Bin Umut" (Mil esperances), paraigües sota el qual sha presentat a les eleccions legislatives turques celebrades avui el moviment d'alliberament nacional kurd, ha obtingut quasi 2 milions de vots (5,1% dels vots emesos en tota Turquia) i 24 parlamentaris.
binumutmecliste.jpg
Amb gairebé el 100% dels vots escrutats, unnou grup parlamentari ha entrat a la Gran Assembea Nacional de Turquia, a banda dels dos que ja hi havia, CHP i AKP: els "Mil esperances", la pantalla política de l'Esquerra Independentista kurda. També ha accedit al Parlament un quart grup, amb més del 14% de vots i, per tant, amb una força significativa, el Partit del Moviment Nacionalista, partit laic ultranacionalista amb marcades tendències racistes, xenòfobes, xovinista i militaristes.
La nota positiva de la jornada, a ulls del procés de democratització del país, és la derrota del partit socialdemòcrata, el Partit Republicà del Poble (CHP), que només ha obtingut un 20% quan aspirava a governar. De res no li va servir paralitzar el sistema democràtic, fer intervenir l'exèrcit en el nomenament d'Abdullah Gül com a President de la República ni fer sortir centenard e milers de persones al carrer. La victòria aclaparadora, àmb un 48% dels vots, dels conservadors AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament, obre la porta a la posada en marxa del paquet de reformes democràtiques ha fet valer el seu líder, Erdogan, com a programa polític per aquests comicis.
Caldrà restar atent els propers dies a la reacció de la Justícia i l'Exèrcit turcs, ja que fins que no es tirin endavant les reformes, continuen gaudint d'impunitat per intervenir políticament. Són contemplables la il·legalització del grup parlamentari "Mil esperances", el desencadenament d'un atac a més gran escala contra el PKK a l'Iraq (que redonaria posició de centralitat política a l'exèrcit, principal perdedor de les eleccions d'avui), etc.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat